en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2024

Ενημέρωση

Γεννήθηκε για να προσφέρει
Βουλή των Ελλήνων / Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά

Γεννήθηκε για να προσφέρει

Γεννήθηκε για να προσφέρει

Ο κυπριακής καταγωγής νομικός, προασπιστής των δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των θυμάτων βασανιστηρίων για πάνω από 25 χρόνια τώρα και σύμβουλος σειράς αυστραλιανών κυβερνήσεων σε θέματα πολιτικής για τους πρόσφυγες, τιμήθηκε με την διάκριση του Καλύτερου Πολίτη της Χρονιάς για την Πολιτεία της Βικτώριας και διεκδικεί τον τίτλο του Αυστραλού της Χρονιάς για ολόκληρη την Αυστραλία. 

Η ανακοίνωση για το ποιος θα λάβει την υψηλότερη τιμητική διάκριση της χώρας για το 2017 -αυτή του Αυστραλού της Χρονιάς- θα γίνει στις 25 του Γενάρη, παραμονή της Ημέρας της Αυστραλίας. 

Ο ομογενής νομικός ξεκίνησε το ανθρωπιστικό του έργο μια εποχή που σχεδόν κανένας νομικός της Αυστραλίας δεν ασχολείτο με την προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. Ήταν το 1988 όταν οραματίστηκε τη δημιουργία ενός οργανισμού που θα επιφορτιζόταν το έργο παροχής υπηρεσιών στήριξης σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που είχαν πέσει θύματα βασανιστηρίων. 

Σήμερα είναι γενικός διευθυντής του Ιδρύματος για τους Επιζώντες Βασανιστηρίων της Βικτώριας (Victorian Foundation for Survivors of Torture), ενός οργανισμού που θεωρείται πρωτοπόρος για την Αυστραλία, απασχολεί 200 ανθρώπους και δουλεύει για την ανάπτυξη προγραμμάτων για καλύτερες παροχές υπηρεσιών υγείας και συνθηκών διαβίωσης σε πρόσφυγες. 

Η ίδρυση, ανάπτυξη και προσφορά του Ιδρύματος είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ομογενής αναδείχθηκε ως ο Καλύτερος Πολίτης της Βικτώριας, αλλά η δράση του ομογενή ανθρωπιστή δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό. 

Η ανθρωπιά του, η ακτιβιστική του δράση και η ισορροπημένη προσέγγισή του για θέματα που αφορούσαν τους πρόσφυγες, αναγνωρίστηκαν από σειρά κυβερνήσεων της χώρας όλων των κομματικών παρατάξεων, αλλά και από την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για Θέματα Προσφύγων, φορείς με τους οποίους ο κ. Αριστοτέλους συνεργάστηκε και συνεργάζεται ακόμα -όσον αφορά την κυβέρνηση της χώρας- ως σύμβουλος για τη διαμόρφωση της σχετικής πολιτικής - και όχι μόνο.

Η πρώτη «επαφή» του ομογενή ανθρωπιστή με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε επίπεδο συμβούλου ήταν το 2005 με την κυβέρνηση Howard όταν η τότε υπουργός Μετανάστευσης, Amanda Vanstone, του ζήτησε να ηγηθεί εξεταστικής επιτροπής για την ψυχική υγεία των αιτούντων άσυλο που κρατούνταν στο νησί Ναουρού. Η υπουργός θεώρησε απαραίτητη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής μετά από προειδοποιήσεις της ψυχιάτρου του κέντρου κράτησης για τις συνθήκες που επικρατούσαν εκεί, η οποία είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι αν κάποιος από τους 27 αιτούντες άσυλο που κρατούνταν στο κέντρο αυτοκτονούσε, αυτή δεν θα αναλάμβανε καμία ευθύνη. 

Ο κ. Aristotle, στην έκθεση που συνέταξε στη συνέχεια, δεν δίστασε να «πει τα πράγματα με το όνομά» τους όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης των αιτούντων άσυλο. Αυτό ανάγκασε την υπουργό να μεταφέρει όλους τους αιτούντες άσυλο (εκτός από δύο για τους οποίους οι Αρχές δεν είχαν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία διαπίστευσης ασφαλείας), σε κέντρα κράτησης στην Αυστραλία. 

Αυτόν τον καιρό, ο κ. Aristotle προεδρεύει δύο συμβουλίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αυτού που αφορά τις Υπηρεσίες Εγκατάστασης Προσφύγων (The Settlement Services Advisory Council) και από το 2012 στο Συμβούλιο παρά τω Υπουργώ για Θέματα Αιτούντων Άσυλο και Κράτησής τους (Minister's Council on Asylum Seekers and Detention). 

Ο κ. Aristotle δεν είναι από τους ανθρώπους που φοβούνται να πουν τη γνώμη τους, μία γνώμη που πάντοτε στηρίζει σε στοιχεία. Αυτό το θάρρος, σε συνάρτηση με τον αντικειμενικό στόχο των προσεγγίσεών του που είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, έχει αναδειχθεί πολλάκις από τις απόψεις που έχει εκφράσει δημόσια και οι οποίες πάνε ενάντια στην κυβερνητική πολιτική ή τις κυρίαρχες απόψεις της πολιτικής ελίτ της χώρας.

Η τελευταία απόδειξη αυτών των αρετών και αξιών του ομογενή ανθρωπιστή είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του μετά την προσπάθεια της κυβέρνησης Turnbull να απαγορεύσει διά βίου σε αιτούντες άσυλο που προσπάθησαν να έρθουν στην Αυστραλία παράνομα, την εγκατάστασή τους στη χώρα.

«Θεωρώ ότι παρά τις όποιες ανησυχίες έχουμε για την πολιτική επιστροφής των παράνομων καραβιών με αιτούντες άσυλο στη χώρα από όπου αυτά απέπλευσαν, αυτή πέτυχε τους στόχους της. Συνεπώς δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να κάνουμε τίποτε άλλο και πρέπει να αφήσουμε το θέμα εκεί» είπε ο κ. Aristotle, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν πιστεύει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκλείσει για πάντα τους αιτούντες άσυλο από την Αυστραλία είναι η σωστή οδός που πρέπει να ακολουθήσει η κυβερνητική πολιτική.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της τιμητικής διάκρισης του κ. Aristotle από το Κυβερνείο της Βικτώριας, ο ίδιος δήλωσε έκπληκτος και ότι η αναγνώριση αυτή ήρθε απροσδόκητα.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι το 2002 ο ομογενής ακτιβιστής τιμήθηκε με τη διάκριση του ΑΜ (Member of the Order of Australia).

Πηγή: neoskosmos.com

Print
1605

Global Hellenism Events

«Οκτώβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω