en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2024

Ενημέρωση

Διάκριση για έλληνες επιστήμονες: εξελέγησαν στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ
Hellenic Parliament / Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018 / Κατηγορίες: Αρχική, , Η.Π.Α.

Διάκριση για έλληνες επιστήμονες: εξελέγησαν στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ

Τέσσερις οι τιμώμενοι: δύο σπουδαίοι επιστήμονες της Διασποράς ως μέλη και δύο Ελλαδίτες ως foreign associates.

Δύο διακεκριμένοι έλληνες επιστήμονες της Διασποράς, ο καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Μιχάλης Γιαννακάκης και η καθηγήτρια Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Ιλινόις, Βασιλική (Βίκυ) Καλογερά, εξελέγησαν νέα μέλη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (National Academy of Sciences), σε αναγνώριση του σημαντικού επιστημονικού τους έργου.

Η αμερικανική Ακαδημία εξέλεξε, επίσης, άλλους δύο Έλληνες ως ξένους εταίρους της. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Καρκάνα, διευθυντή του Εργαστηρίου Αρχαιολογικών Επιστημών της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα και τον Αναστάσιο Ξεπαπαδέα, καθηγητή της Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Μιχάλης Γιαννακάκης είναι απόφοιτος της Βαρβακείου Σχολής Αθηνών, της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (1975) και του Πανεπιστημίου Πρίνστον από όπου πήρε το διδακτορικό του (1979). Εργάσθηκε στα εργαστήρια ερευνών Bell Labs μεταξύ 1978-2001, υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ (2002-03) και από το 2004 διδάσκει στο Τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών του Κολούμπια (Professor of Computer Science στο Columbia University) .

Η έρευνά του εστιάζεται στη σχεδίαση και ανάλυση αλγορίθμων, στη θεωρία της πολυπλοκότητας, στη θεωρία των παιγνίων, στις βάσεις δεδομένων κ.α. Είναι επίσης μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής των ΗΠΑ από το 2011 και της Academia Europaea από το 2013, καθώς και κάτοχος του Βραβείου Knuth (2005).

Η Βίκυ Καλογερά είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1992) και του Πανεπιστημίου του Ιλινόις από όπου πήρε το διδακτορικό της στην Αστρονομία (1997). Έπειτα από μεταδιδακτορική έρευνα στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, διδάσκει από το 2001 στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Nορθγουέστερν (Northwestern). Είναι η επικεφαλής αστροφυσικός στην επιστημονική κοινοπραξία LIGO που ανακάλυψε τα βαρυτικά κύματα, στα οποία και συνεχίζει να εστιάζει την έρευνά της, σε συνδυασμό με το σχηματισμό ζευγών μαύρων οπών στο διάστημα.

Σε δήλωσή της στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κυρία Καλογερά εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη και τιμή  για τη βράβευσή της: «Νιώθω βαθιά τιμή, καθώς αυτή είναι μια διάκριση πέρα από κάθε προσδοκία. Χρειάστηκα πραγματικά κάποιο χρόνο για να συνειδητοποιήσω την πραγματικότητα. Δέχθηκα το πρώτο τηλεφώνημα για την εκλογή μου στην Ακαδημία, ενώ ήμουν στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον για συσκέψεις με συναδέλφους, περίπου μια ώρα προτού δώσω μια ομιλία. Ήταν μια μέρα…πανικού. Τόσα χρόνια δουλειάς με τους φοιτητές μου και τους μεταδιδακτορικούς μου συνεργάτες οδήγησαν σε αυτό, που αποτελεί μια αναγνώριση για τη συλλογική μας δουλειά».

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ ιδρύθηκε από τον Αβραάμ Λίνκολν το 1863 και, μαζί με την Εθνική Ακαδημία Μηχανικής και την Εθνική Ακαδημία Ιατρικής, συμβουλεύει την αμερικανική κυβέρνηση και άλλους οργανισμούς των ΗΠΑ πάνω σε επιστημονικά, τεχνολογικά και ιατρικά θέματα.

Όπως έκανε γνωστό σε ανακοίνωσή της  την 1η Μαΐου 2018 εξελέγησαν 84 νέα μέλη και 21 foreign associates σε αναγνώριση των διακεκριμένων και συνεχών επιτευγμάτων τους σε πρωτότυπη έρευνα.

Με τους νεοεκλεγμένους ο συνολικός αριθμός των μελών της είναι 2.382 και των foreign associates 484. Οι foreign associates είναι μέλη της Ακαδημίας, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου, με υπηκοότητα εκτός ΗΠΑ.

Μέλη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ είναι επίσης οι (σε παρένθεση το έτος εκλογής τους στην Ακαδημία):

  •    Γιώργος Παπανικολάου (2000) – καθηγητής Μαθηματικών Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια
  •    Χρήστος Παπαδημητρίου (2009) – καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης
  •    Ανδρέας Ακριβός (1991) – ομότιμος καθηγητής Μηχανικής (ρευστοδυναμικής) του City College της Νέας Υόρκης
  •    Κώστας Δαφέρμος (2016) – καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ ‘Αϊλαντ
  •    Τομ Μανιάτης (1985) – καθηγητής Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης
  •    Δώρα Αγγελάκη (2014) – καθηγήτρια του Τμήματος Νευροεπιστήμης του Κολλεγίου Ιατρικής Baylor του Χιούστον, Τέξας
  •    Νίκος Λογοθέτης (2009) – διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου Βιολογικής Κυβερνητικής Μαξ Πλανκ στο Τίμπινγκεν.
  •    Τζον Τζοανόπουλος (2009) – καθηγητής Φυσικής του ΜΙΤ
  •    Πολ Αλιβιζάτος (2004) – καθηγητής Χημείας, Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ.
  •    Τζορτζ Γιανκόπουλος (2004) – επικεφαλής Βιοϊατρικός επιστήμων της φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron Pharmaceuticals.
  •    Πίνδαρος Ρόι Βάγγελος – πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron.

Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας από το 1982 έως το θάνατό του το 2017 διετέλεσε και ο έλληνας βιολόγος Φώτης Καφάτος, πρώτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC).

Πηγή: protagon.gr

Print
2059

Global Hellenism Events

«Νοέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω