Ο κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, ενημέρωσε την ειδική μόνιμη επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς για τα σημαντικά μιας κοινότητας που έχει εκριζωθεί κατά 98%, σε διαφορετικές φάσεις, με τελευταία εκείνη του 1964, οπότε, όπως είπε, «η Πόλη άδειασε».
Ο κ. Ουζούνογλου έθεσε ως κύριο αίτημα τη στήριξη των εναπομεινάντων περίπου 2.000 Ελλήνων, πικρή ανάμνηση μιας ακμάζουσας κοινότητας 3 εκατομμυρίων Ελλήνων, πριν από 100 χρόνια.
Αναφέρθηκε στη διαχρονική και διεθνή δραστηριοποίηση της ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών ώστε να φέρουν την υπόθεσή τους στα ισχυρότερα διεθνή φόρα, μεταξύ των οποίων ο ΟΗΕ, ο ΟΟΣΑ, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τόνισε, ωστόσο, πως η πρώτη πλευρά στην οποία στρέφονται είναι οι τουρκικές αρχές, με τις οποίες οι σχέσεις είναι καλύτερες τα τελευταία 15 χρόνια, αν και παρατηρείται γενικότερο έλλειμμα δημοκρατίας. Πάντως, πλέον, ισχύει η διπλή υπηκοότητα και συνυπολογίζεται η θητεία στον ελληνικό στρατό. Έτσι, 500 Κωνσταντινουπολίτες επανέκτησαν την υπηκοότητά τους και μπορούν να διεκδικήσουν και τις περιουσίες τους, γεγονός σημαντικό, καθώς κτηματομεσίτες λυμαίνονται τις εγκαταλελειμμένα ακίνητα.
Ο κ. Ουζούνογλου έθεσε ως κορυφαίο θέμα αυτό της εκπαίδευσης των 230 μαθητών που φοιτούν στα ελάχιστα -συγκριτικά με όσα λειτουργούσαν το ’50- σχολεία μεταξύ των οποίων το Ζωγράφειο, το Ζάππειο και η Μεγάλη του Γένους Σχολή. Εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι, παρά τις συναντήσεις με 4 υπουργούς Παιδείας προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν έχει υπάρξει κανένα αποτέλεσμα στα θέματα που τους απασχολούν.
Άλλο κεφαλαιώδες θέμα για τον κ. Ουζούνογλου είναι αυτό των «βακουφίων», τα οποία υπήρξαν και παραμένουν αντικείμενο επιβουλής της τουρκικής πολιτείας λόγω της πολύ μεγάλης περιουσίας τους.
Ο Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, μίλησε για τη σημασία της κινητοποίησης της νεολαίας και την γνώσης της ιστορίας, θυμίζοντας ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο συμπληρώνονται 60 χρόνια από το πογκρόμ των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, «αντίγραφο της νύχτας των Κρυστάλλων» όπως το χαρακτήρισε, καθώς ήταν ουσιαστικά το προανάκρουσμα της πραξικοπήματος του 1960. Είπε επίσης ότι πρόκειται για μια ιστορική σελίδα που χρήζει περαιτέρω μελέτης, καθώς αναγνωρίζεται, πλέον, πως η επίθεση κατά των Ελλήνων της Πόλης ήταν συνέπεια προβοκάτσιας.
Ο κ. Ουζούνογλου μίλησε για το πλήγμα που επέφερε η διακοπή παροχής του βοηθήματος του ΟΓΑ σε Κωνσταντινουπολίτες που ζουν στην Ελλάδα και εξέφρασε την πικρία του για την προσπάθεια κάποιων Ελλήνων να προωθήσουν την άποψη ότι οι ιστορικές κοινότητες είναι «βαρύδια»
«Καταπατήθηκαν τα ανθρώπινα μας δικαιώματα το ’55», είπε ο κ. Ουζούνογλου. «Αναδεικνύουμε τις περιστάσεις του διωγμού μας και ζητάμε την επανόρθωση της αδικίας βάσει και σχετικού ψηφίσματος του ΟΗΕ».
Video: http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#40e78200-1b2c-4e1d-8b84-a4ab00c72522