Το μεταναστευτικό-προσφυγικό και οι πρόσφατες ανθρώπινες τραγωδίες στη Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της 2ης Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων της Ένωσης για τη Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.
Ουσιαστική συμβολή στη διαμόρφωση της τελικής διακήρυξης που υιοθετήθηκε (http://paufm.org/Future_Meetings/Docs/IISummit-of-Speakers_Lisbon-11MAY2015/DeclaracaoCimeira_EN.pdf), είχε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στη Διάσκεψη μετείχαν 23 από τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρες του Μεσογειακού νότου και χώρες της βόρειας Αφρικής.
Οι Προέδροι των Κοινοβουλίων συμμετείχαν σε συζήτηση με θέμα «Μετανάστευση, άσυλο και ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρωμεσογειακή περιοχή», κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος οι πρόσφατες τραγικές εξελίξεις στη Μεσόγειο, οι επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και η ανάγκη για μια ανθρωπιστική και δικαιοκρατική προσέγγιση της μετανάστευσης και των προσφυγικών ρευμάτων.
Στην παρέμβασή της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι «τα Κοινοβούλια πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο από αυτόν της παρατήρησης και της εξαγωγής συμπερασμάτων», επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι κατά την πάταξη της διακίνησης ανθρώπων δεν πρέπει να μπαίνουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και πως η παραχώρηση ασύλου δεν είναι πράξη ελεημοσύνης, αλλά διεθνής υποχρέωση και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. «Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός πρέπει να καταπολεμηθούν», υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου, υπενθυμίζοντας ότι η λογική της μηδενικής ανοχής και της Ευρώπης-φρούριου εξέθρεψε και διόγκωσε αυτά τα φαινόμενα. Επίσης, η Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι το κανονιστικό πλαίσιο του Δουβλίνου έχει αποτύχει παταγωδώς και ότι η αναθεώρησή του αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Grafeio-Typou/Deltia-Typou/?press=f2e562c9-373f-481b-b830-a49600c54e34