en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024

Ενημέρωση

Μια ταινία για τον Ελληνικό Πολιτισμό και το νησί της Πάτμου στη Νέα Υόρκη
Hellenic Parliament / Τρίτη, 8 Μαΐου 2018 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά , Η.Π.Α.

Μια ταινία για τον Ελληνικό Πολιτισμό και το νησί της Πάτμου στη Νέα Υόρκη

Προβλήθηκε η ταινία ντοκιμαντέρ «Αποκάλυψη Ακόμα: Αποδοχή Κληρονομιάς» του Χρήστου Γόδα, στο «Σταθάκειον», στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Η ταινία είναι γυρισμένη στο νησί της Πάτμου και τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Βορείου Αμερικής, του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Νέας Υόρκης, του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ενα ντοκιμαντέρ του Χρήστου Γόδα

Τη στιγμή που κάποιοι πολεμάνε με μίσος τη συλλογική μνήμη που τρέφει η ιστορία κάποιοι άλλοι εργάζονται σιωπηρά για τη διατήρησή της.

Ενώ σε κάποια σημεία του πλανήτη ο καμβάς της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει κουρελιαστεί σε χιλιάδες κομμάτια σε κάποιο άλλο τον σηκώνουν από το παρελθόν και τον υφαίνουν ξανά με τα χρώματα που πότισαν τις πιο φωτεινές στιγμές της.

Δύο πλευρές που αναδύονται μέσα από το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Γόδα καταδυκνείοντας τις συμπεριφορές εκείνες που μπορούν να μας τραβήξουν από τα σκοτάδια της λήθης και να μας οδηγήσουν στο φως που αναβλύζει το μεγαλείο τόσο της πνευματικής όσο και της υλικής κληρονομιάς μας.

Tο ντοκιμαντέρ εμμένει στο γεγονός ότι επί Τουρκοκρατίας το μοναστήρι της Πάτμου, διέσωσε μεγάλο μέρος της αρχαιοελληνικής Γραμματείας που εκείνη την εποχή τυπωνόταν στη Δύση. Κείμενα του Αριστοτέλη, του Πλούταρχου, των τριών τραγικών και άλλων σπουδαίων αρχαίων κλασσικών βρίσκονται σήμερα στην βιβλιοθήκη και το μουσείο της μονής.

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται για να καταθέσουν τις γνώσεις τους δύο διεθνείς προσωπικότητες των ελληνικών Γραμμάτων: η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, ιστορικός, βυζαντινολόγος, πρώην πρύτανης της Σορβόννης και του Πανεπιστημίου της Ευρώπης και ο Νίκος Αλεξίου, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Queen’s College της Νέας Υόρκης.

Ο σκηνοθέτης ταξιδεύει στο «νησί της Αποκάλυψης», την Πάτμο, και καταδύεται στα βάθη, πνευματικά και κυριολεκτικά, του Μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου όπου συναντάει και ψηλαφεί τις έννοιες της συν – χώρεσης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Ανακαλύπτει μια κοινότητα, που παρ’ ότι, ετερόνομη, δηλαδή ως θρησκευτική που είναι κρατά μια παθητική στάση απέναντι στην παράδοση και στην εκάστοτε εξουσία, ωστόσο λειτουργεί αυτόνομα και διασώζει τα ιστορικά κειμήλια και τους πνευματικούς θησαυρούς που ανήκαν ακόμα και σε αντπάλους.

Ομως, η αποκάλυψη μιας τέτοιας αλήθειας φανερώνει και τις ρωγμές στο οικοδόμημα της ιστορίας του Ελληνισμού. Ρωγμές που συνεχίζουν να ανοίγουν από τη συμπεριφορά των νεοελλήνων…

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Χρήστος Γόδας

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Πολυδωρόπουλος

Μουσική: Παντελής Θαλασσινός

Sound design: Τσε Πανουσόπουλος

Μοντάζ: Μιχάλης Καλλιγέρης

Παραγωγή: 2017 , Ελλάδα / ΗΠΑ

Παραγωγός: Nostalgia Blue

Διάρκεια: 84’: 20’’

Πηγή: rodiaki.gr

Print
2043

Global Hellenism Events

«Νοέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω