en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024

Ενημέρωση

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 στο Παρίσι 20 και 27 Μαρτίου 2016
Βουλή των Ελλήνων / Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 στο Παρίσι 20 και 27 Μαρτίου 2016

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 στο Παρίσι 20 και 27 Μαρτίου 2016

Την εφετινή χρονιά, ο εορτασμός της μείζονος Εθνικής εορτής της Ελλάδος, αυτής που τιμά την εξέγερση που ελευθέρωσε τη χώρα μας από τον οθωμανικό ζυγό, διεξήχθη σε δύο διαδοχικές φάσεις.

Στις 20 Μαρτίου, η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και περιχώρων και η Κυπριακή Κοινότητα Γαλλίας, οι εκπαιδευτικοί των ελληνικών σχολείων Παρισιού και περιχώρων και οι μαθητές τους, συγκεντρώθηκαν στην επιβλητική αίθουσα τελετών του Δημαρχείου του 5ου διαμερίσματος του Παρισιού. Η Δήμαρχος, κ. Florence Berthout, υποδέχτηκε το πολυπληθές ακροατήριο μ’ έναν χαιρετισμό καλωσορίσματος. Στη συνέχεια, η κ. Σέτα Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και περιχώρων, ευχαρίστησε την κ. Δήμαρχο για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας και, απευθυνόμενη στους επισήμους καθώς και στους αντιπροσώπους των συλλόγων και τα μέλη των δύο Κοινοτήτων, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο των Ελλήνων της διασποράς στην επανάσταση του 1821. Ο κ. Ευαγόρας Μαυρομμάτης, πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Γαλλίας, υπενθύμισε, με τη σειρά του, ότι εορτάζεται ταυτόχρονα και η ημέρα της 1ης Απριλίου του 1955, ημερομηνία που σήμανε το ξεκίνημα του ένοπλου αγώνα της EOKA (Εθνικής Ομάδας Κυπρίων Αγωνιστών) για την ανεξαρτησία της Κύπρου, ενάντια στους Βρετανούς. Μετά τις προσφωνήσεις της Πρέσβειρας της Ελλάδος, κ. Μαρίας Θεοφίλη, και του Πρέσβη της Κύπρου, κ. Μάριου Λυσιώτη, οι παριστάμενοι άκουσαν με συγκινητική προσοχή κι ενδιαφέρον τον πανηγυρικό που εκφώνησε ο διευθυντής του σχολείου Raymond Queneau, κ. Γιώργος Ευθυβουλίδης.

Οι μαθητές όλων των ελληνικών σχολείων Παρισιού και περιχώρων έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους απαγγέλοντας ποιήματα, τραγουδώντας αλλά και χορεύοντας με τα τραγούδια που τους μαθαίνει γενναιόδωρα ο Μαέστρος Δημήτρης Δασκαλοθανάσης, επισκεπτόμενος διαδοχικά τα σχολεία τους. Ένα γκρουπ του Λυκείου Ελληνίδων, από το τμήμα Παρισιού, έδωσε ένα ρεσιτάλ Μακεδονικών χορών – πραγματικό χάρμα οφθαλμών. Τέλος, ο νεαρός Γιώργος Μιχιέ-Χιώτης έπαιξε στην κιθάρα του τον ελληνικό εθνικό ύμνο, ακολουθούμενος αυθόρμητα από το σύνολο των παρισταμένων.

Η Κοινότητα πρόσφερε ένα πλούσιο κολατσιό στα παιδιά. Η επιχείρηση « Mavrommatis » Traiteur και η « Terre de Crète » του κ. Χαρκιολάκη πρόσφεραν νόστιμα γλυκίσματα και ποικιλία από λιχουδιές στους μεγάλους. Οι οργανωτές της γιορτής ευχαρίστησαν θερμά τους εκπαιδευτικούς για την τέλεια προετοιμασία της γιορτής, και όλα τα παιδιά για τις προσπάθειές τους.

Η δεύτερη φάση του εορτασμού έλαβε χώρα την Κυριακή 27 Μαρτίου και άρχισε με δοξολογία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, παρουσία των αντιπροσώπων όλων των ελληνικών και κυπριακών αρχών, πολλών συλλόγων, καθώς και μεγάλου πλήθους πιστών. Η Πρέσβειρα της Ελλάδος, κ. Μαρία Θεοφίλη, εκφώνησε τον λόγο της ημέρας και, στη συνέχεια, επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας στην οποία συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο Πρέσβης της Ελλάδος στον OCDE, κ. Κριμπάς, η κ. Έλενα Μηνά, αντιπρόσωπος του Πρέσβη της Κύπρου, ο κ. Παρασκευάς, Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας, η κ. Σέτα Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και περιχώρων, και ο κ. Ευαγόρας Μαυρομμάτης, πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Γαλλίας, κατέθεσε στέφανο στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην Αψίδα του Θριάμβου, υπό τον ήχο των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Γαλλίας.   

http://diaspora-grecque.com/modules/altern8news/article.php?storyid=5061
Print
1468

Global Hellenism Events

«Οκτώβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω