en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2024

Ενημέρωση

Παρεμβάσεις του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Τραγάκη, κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της COSAC (30 Νοεμβρίου

Παρεμβάσεις του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Τραγάκη, κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της COSAC (30 Νοεμβρίου

Παρεμβάσεις του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Τραγάκη, κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της COSAC (30 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2014)

Κατά την 1η ημέρα των εργασιών της 52ης διάσκεψης της COSAC, στη Ρώμη, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ιωάννης Τραγάκης, ανέφερε, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ότι η ενίσχυση της ανάπτυξης είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ανεργία που μαστίζει την Ευρώπη και για να αποτραπεί ο κοινωνικός αποκλεισμός. Ως προς την συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ν.Α. Μεσογείου και την Ε.Ε., επεσήμανε ότι οι μεταναστευτικές ροές, κατά το τρέχον έτος, ήταν πολύ μεγάλες. Τόνισε, επίσης, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης στην Ν.Α. Μεσόγειο και για αυτό  η Ευρώπη έχει υποχρέωση να διαφυλάξει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα της. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη, είπε ο κ. Τραγάκης, η οικονομική ενίσχυση της Frontex. Τέλος στο θέμα ένταξης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής, δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της αρχής της καλής γειτονίας.

Μία ημέρα αργότερα, ο κ. Τραγάκης έκανε παρέμβαση στην θεματική ενότητα αναφορικά με την επισκόπηση της Στρατηγικής Ευρώπη 2020 για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα αναφέροντας ότι: "Θα ήθελα να σταθώ σε δύο τομείς ζωτικής σημασίας, οι οποίοι εν μέσω κρίσης φαίνεται, σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές,  να αποκλίνουν ολοένα και περισσότερο από τους στόχους που έχουν τεθεί στην Στρατηγική 2020, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον τομέα της απασχόλησης αλλά και αυτόν της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η φτώχεια έχει αυξηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 10 εκατομμύρια τα τελευταία 5 χρόνια, ο αριθμός των ανέργων αγγίζει τα 26 εκατομμύρια ενώ οι εισοδηματικές ανισότητες έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οι διαφορές στις επιδόσεις μεταξύ των κρατών μελών έχουν διευρυνθεί κυρίως μεταξύ των χωρών Βορρά και Νότου. Στην Ελλάδα, τη χρονιά αυτή, μετά από πέντε χρόνια ύφεσης έχουμε ανάπτυξη και για το 2015 η ανάπτυξη αναμένεται  να φτάσει στο 2,9%, που είναι αρκετά πιο υψηλό από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, επίσης, παρουσιάζουμε και πρωτογενές πλεόνασμα. Παρόλα αυτά, μας ζητείται να λάβουμε αυστηρά μέτρα λιτότητας που είναι πιθανόν να μας επαναφέρουν στην ύφεση. Οι τρέχουσες πολιτικές δεν επαρκούν για να αντιστραφεί η κατάρρευση της κοινωνικής Ευρώπης. Πρέπει να βρεθεί μια  ισορροπία μεταξύ οικονομικών και κοινωνικών προτεραιοτήτων. Δεν μπορεί να υπάρξει δυνατή οικονομική Ένωση αν δεν υπάρχει μία δυνατή κοινωνική Ένωση. Επομένως απαιτείται σαφώς περισσότερη αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων."

Στη συζήτηση που διεξήχθη την 3η ημέρα, στις 3 Δεκεμβρίου, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ιωάννης Τραγάκη, πήρε τον λόγο και, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Οι μεταναστευτικές ροές προς την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα έχουν αυξηθεί υπερβολικά. Κατά συνέπεια, επιβάλλεται η οικονομική ενίσχυση της Frontex. Η Ελλάδα έχει, λόγω των νησιών, μήκος ακτογραμμών που ισοδυναμεί με την ακτογραμμή της Αφρικής. Είναι όμως και τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνω ότι η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κύπρου, που πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία και να ενισχύσει σημαντικά τις οικονομίες των κρατών της περιοχής και από τις δύο πλευρές της Μεσογείου, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια και αυτάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στην επόμενη και τελευταία θεματική ενότητα, της 52ης  COSAC, όπου εξετάστηκε ο δημοκρατικός έλεγχος των ευρωπαϊκών οργανισμών ο κ. Ιωάννης Τραγάκης  τοποθετήθηκε λέγοντας ότι: «Ο ακριβής ρόλος των ευρωπαϊκών οργανισμών αποτελεί πολλές  φορές ένα ερωτηματικό. Τα αποτελέσματα, της εξαμηνιαίας έκθεσης της 22ης COSAC, έδειξαν ότι  παρ' όλο που ο αριθμός των ευρωπαϊκών οργανισμών αυξάνει, και παρόλο που  συχνά οι οργανισμοί αυτοί επιβαρύνονται με την εκτέλεση σημαντικού αριθμού εξειδικευμένων και σε ορισμένες περιπτώσεις ρυθμιστικών λειτουργιών, παραπάνω από τα μισά Κοινοβούλια δεν έχουν εξετάσει το ρόλο, τη λειτουργία ή τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τους, ούτε στο σύνολό τους, ούτε μεμονωμένα.  Για παράδειγμα, τα κοινοβούλια, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, συζητούν σε καθημερινή βάση τα προβλήματα που προκύπτουν από τον αυξημένο αριθμό παράνομων μεταναστευτικών ροών. Απαιτείται συνεργασία με τον οργανισμό  για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ε.Ε., τον FRONTEX. Το γεγονός αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, της ευρωπαϊκής στρατηγικής θαλάσσιας ασφάλειας, η οποία εγκαινιάστηκε κατά το προηγούμενο εξάμηνο με την κοινή ανακοίνωση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Συμβουλίου και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 24 Ιουνίου 2014. Η πρωτοβουλία, αυτή, συνεχίζεται από την ιταλική προεδρία η οποία αναμένεται να παρουσιάσει ένα εκτεταμένο σχέδιο δράσης. Ο ρόλος των ευρωπαϊκών οργανισμών στις δράσεις αυτές θα πρέπει να είναι κεντρικός και είμαι σίγουρος ότι τα εθνικά κοινοβούλια μπορούν να συνεισφέρουν στο σχετικό διάλογο, αλλά και στην αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου».    


 

 

Print
547

Global Hellenism Events

«Νοέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω