en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024

Ενημέρωση

Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού: ΝΑΙ από την Βουλή με 212
Hellenic Parliament / Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά , Ελλάδα

Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού: ΝΑΙ από την Βουλή με 212

Την ιστορική ευκαιρία να ψηφιστεί η ψήφος των αποδήμων από το σύνολο των 300 βουλευτών στέρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ήταν το μόνο κόμμα που δεν είπε «ναι» στην πρόταση της κυβέρνησηε για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Όλα μαζί τα κόμματα της Βουλής -πλην ΣΥΡΙΖΑ, που επέμεινε στις αγκυλώσεις του- ψήφισαν για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Το τελικό κείμενο του άρθρου, μετά από έντονες διεργασίες, έτυχε της ευρύτερης αποδοχής καθώς ενσωματώθηκαν όλες οι παρατηρήσεις που τέθηκαν κυρίως από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Με εννιά σημαντικές διατάξεις από τις συνολικά 49 που πρότειναν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσαν 28 άρθρα του Συντάγματος, η Ολομέλεια της Βουλής σφράγισε σήμερα το νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας.

Οι εννέα συνταγματικές αλλαγές αφορούν:

– Διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και αποσύνδεση της από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής .

– Δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στο τόπο διαμονής τους (έλαβε 212 ψήφους)

– Κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για άσκηση δίωξης υπουργών υφυπουργών κοινή πρόταση 274 ΝΑΙ, μηδέν ΌΧΙ, 23 «ΠΑΡΩΝ»  Φ.Γεννηματά: Αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη η αναθεώρηση

– Περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας και προστασία μόνο για κοινοβουλευτικά του καθήκοντα και όχι για ζητήματα ποινικού κώδικα

– Κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

– Λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία με υπογραφή 500.000 πολιτών

– Επιλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και όχι από τα 4/5.

– Δυνατότητα στη μειοψηφία να συγκροτεί δύο Εξεταστικές Επιτροπές ανά κοινοβουλευτική περίοδο

– Εξομοίωση στρατιωτικών με τακτικούς δικαστές

Αποφασιστικό ρόλο στις νέες αναθεωρητέες διατάξεις που εγκρίθηκαν μετά από ψηφοφορία, είχε η κυβερνητική πλειοψηφία που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και αριθμεί 158 βουλευτές.

Κατά την ψηφοφορία η ΝΔ απέρριψε όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισε τη κοινή πρόταση που είχε καταθέσει μαζί με τη ΝΔ για την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας σε ό,τι αφορά την ποινική ευθύνη υπουργών καθώς και τις δύο ξεχωριστές προτάσεις, τη δική της και της ΝΔ για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

ΌΧΙ είπε ο ΣΥΡΙΖΑ στις δύο προτάσεις της ΝΔ που αφορούν τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ειδικότερα, οι εννιά μεγάλες συνταγματικές αλλαγές τις οποίες ενέκριναν οι 300 βουλευτές είναι:

– Άρθρο 54: Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού: ΝΑΙ 212, ΟΧΙ 84, «ΠΑΡΩΝ» 1

Η πρόταση της ΝΔ για προσθήκη παρ. 4 ορίζει ότι: «Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την επικράτεια, όπως πραγματικός δεσμός με τη χώρα, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους Έλληνες. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την Επικράτεια, δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια αλλά σε επίπεδο Επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μια ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

Ουσιαστικά με την πρόταση της ΝΔ, κατοχυρώνεται συνταγματικά η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δίνοντας τις γενικές κατευθύνσεις, ενώ ο κοινός νομοθέτης θα θέσει ειδικότερα τις προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος τους.

– Άρθρο 32 παρ 4 και 5: Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: ΝΑΙ 158, ΟΧΙ 139

Η πρόταση της ΝΔ ορίζει ότι: «Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην Τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε μέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε μέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας που συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης παραγράφου».

Με τη νέα διάταξη αποσυνδέεται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής ενώ η εκλογή του γίνεται με απόλυτη ή και σχετική πλειοψηφία (δηλαδή με 151 ή και λιγότερες ψήφους).

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Εξαρχής είχα δηλώσει ότι πρόθεση της ΝΔ ήταν η σύνθεση των απόψεων ώστε, τελικά, να καταστεί δυνατή η συνταγματική διασφάλιση αυτού του δικαιώματος και για τους Έλληνες που κατοικούν μόνιμα εκτός συνόρων. Έτσι, αν κι εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφίζουν όλοι οι εκλογείς του εξωτερικού -χωρίς προϋποθέσεις και μέσω της επιστολικής ψήφου- φανήκαμε ευέλικτοι. Και, έστω και με υποχωρήσεις, ανταποκριθήκαμε, στο τέλος, στην κατεύθυνση συναίνεσης που μας δίνει το Σύνταγμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι για να αλλάξει η διάταξη χρειάζονται 200 βουλευτές. Έπρεπε να κάνουμε παραχωρήσεις για να κλείσει μια μεγάλη πληγή που μένει ανοιχτή. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη όσο ποτέ τον παγκόσμιο ελληνισμό, τα παιδιά που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης, τους Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα, το βήμα αυτό θα γίνει άλμα. Γιατί ενωμένοι οι Έλληνες μεγαλουργούν. Η ΝΔ θα καταθέσει άμεσα σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο με στόχο να ψηφιστεί άμεσα. Καταλήξαμε σε μια πρόταση αρκούντος ικανοποιητική. Εύχομαι και ελπίζω αυτό το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από 300 βουλευτές. Κάθε υπεκφυγή συνιστά προσβολή προς τους ομογενείς μας. Αλλά και στερεί από την ίδια τη χώρα ισχύ και επιρροή. Σήμερα, λοιπόν, κάνουμε ένα βήμα που αύριο θα γίνει άλμα. Γιατί ενωμένοι οι Έλληνες παντού στον κόσμο, πάντα μεγαλουργούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: neoskosmos.com

Print
1525

Global Hellenism Events

«Νοέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω