en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024

Ενημέρωση

«Μιλούμε Ελληνικά τον Μάρτιο» – Εκστρατεία τόνωσης της Ελληνικής Γλώσσας
Hellenic Parliament / Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά

«Μιλούμε Ελληνικά τον Μάρτιο» – Εκστρατεία τόνωσης της Ελληνικής Γλώσσας

 

Με μία ανοικτή επιστολή η Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή (ΚΕΑ) της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας και το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης (ΓΣΕ) της Πρεσβείας της Ελλάδας, προς τους Εκπαιδευτικούς, Γονείς, Ελληνικά Σχολεία, Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΤΕΓ), Σχολικές Επιτροπές, Ομογενειακές Οργανώσεις, ζητούν «την έμπρακτη συμμετοχή όλων στην εκστρατεία τόνωσης του ενδιαφέροντος για τη διδασκαλία, τη μάθηση και τη χρήση της Ελληνικής Γλώσσας».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η επιστολή: «Στηρίζουμε την πρωτοβουλία της ομογενειακής ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης, και του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας και συμπορευόμαστε με τη διεθνή εκστρατεία «Μιλούμε Ελληνικά τον Μάρτιο».

Σκοπός της γλωσσικής εκστρατείας «Μιλούμε Ελληνικά τον Μάρτιο» είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας στις επόμενες γενιές. Βαρύνοντα ρόλο διαδραματίζουν εκπαιδευτικοί, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες. Καλούμαστε όλοι να συμβάλουμε ο καθένας με τον τρόπο του, στηρίζοντας πρόσφορες ενέργειες για την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας.

Ζωογόνος δύναμη της ελληνικής γλώσσας είναι η ζωντανή ομιλία και μαζί με αυτήν η ακρόαση και η κατανόηση. Στο πλαίσιο αυτό η παρούσα εκστρατεία, πέρα από τα καθιερωμένα τυπικά προγράμματα εκμάθησης της γλώσσας μας, αποβλέπει στην παρακίνηση όλων μας στην παραγωγή και κατανόηση καθημερινού προφορικού λόγου. Όλοι οι ομογενείς ας επιχειρήσουμε να μιλούμε μόνο ελληνικά, στα σχολεία,τις ελληνικές επιχειρήσεις, τις οργανώσεις της διασποράς, σε όλες τις καθημερινές μας περιστάσεις, τόσο στην άμεση όσο και στην εξ αποστάσεως επικοινωνία μας.

Μερικοί πρακτικοί τρόποι για στήριξη της πιο πάνω προσπάθειας είναι οι ακόλουθοι:

• Χρησιμοποιούμε τα σύγχρονα εργαλεία της κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου (π. χ. Instagram, Snapchat, Facebook, WhatsApp, YouTube, Skype) για να δημιουργήσουμε γέφυρες συνένωσης ελληνοφώνων στον κόσμο, μεταδίδοντας μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας απαγγελίες ελληνικών ποιημάτων και τραγούδια, παροτρύνοντας με ελκυστικούς τρόπους τη νέα γενιά να μιλάει ελληνικά, έτσι ώστε να μαθαίνει την ελληνική γλώσσα μετέχοντας των αξιών της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού.

• Κεντρίζουμε την περιέργεια των μαθητών προσκαλώντας τους να περιγράψουν το σχολείο τους σε μια μακρινή τάξη στην άλλη άκρη του πλανήτη αξιοποιώντας για παράδειγμα στην επικοινωνία τους το #speakgreekinmarch ή το διαδίκτυο, για να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα από την εμπειρία τουςή ακόμα να εκφράσουν αυθεντικές μαρτυρίες και ελληνογενή έθιμα και μύθους από τη ζωντανή μας παράδοση, ίσως με παιγνίδι και δραματοποίηση.

• Βραβεύουμε τον μαθητή του τμήματος ελληνικής γλώσσας που είχε τη θέληση και την επιμονή να μιλήσει μόνο ελληνικά κατά τον μήνα Μάρτιο, πάντα μέσα σε ένα ανοιχτό και ευέλικτο παιδαγωγικό πλαίσιο που αναγνωρίζει την καταβαλλόμενη προσπάθεια.

Η πρόκληση είναι να αναμερίσουμε την κυρίαρχη γλώσσα από την καθημερινότητά μας. Κατά τον μήνα Μάρτιο μπορούμε ως εκπαιδευτικοί και γονείς, να επιμείνουμε στη συστηματική χρήση της ελληνικής γλώσσας ως αποκλειστικού μέσου επικοινωνίας στις οικογένειές μας, να την καταστήσουμε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής παρακινώντας ποικίλες δράσεις. Τα παροικιακά και τα αμιγή σχολεία μπορούν να οργανώσουν εκδηλώσεις και διαγωνισμούς ή ομιλίες που παραπέμπουν στην αξία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

Πολιτισμικό χρέος όλων μαςείναι, όχι απλώς να δεχθούμε παθητικά τη διάχυση της ιδέας μέσα και έξω από τα σχολεία, αλλά επιπλέον,να υιοθετήσουμε τις αρχές της παγκόσμιας παιδευτικής κίνησης αναδεικνύοντας τον Μάρτιο ως μήνα ενεργητικής καλλιέργειας της ελληνικής γλώσσας.

Ας ενθαρρύνουμε όλοι μας την προκείμενη μορφωτική προσπάθεια για να εκτιμήσουμε την πνευματική δύναμη και την άφατη ομορφιά της γλώσσας μας, μεταδίδοντας στον περίγυρό μας τη χαρά της προφορικής κατανόησής της και βοηθώντας απτά στην προστασία και τη διατήρησή της.

Οι πιο κάτω ιστότοποι μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθειά μας:

http://speakgreekinmarch.com

Μαρία Παπαλούκα, Επιθεωρήτρια Μορφωτικός Σύμβουλος της ΚυπριακήςΥπάτης Αρμοστείας

Γιώργος Κόσυβας, Συντονιστής Εκπαίδευσηςτης Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο»

Πηγή: ekirikas.com

Print
1502

Global Hellenism Events

«Νοέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω