Η 9η Φλεβάρη έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Μέρα Ελληνικής Γλώσσας και για άλλη μία χρονιά σχεδιάζονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.
«Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα μορφοποίησε και μεταβίβασε σημαντικές επιστημονικές θεωρίες, φιλοσοφικές θεωρήσεις και λογοτεχνικά κείμενα. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως» αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, «την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας αλλά οι εκδηλώσεις, σε όλο τον κόσμο, έχουν ήδη ξεκινήσει».
Συγκεκριμένα:
- Διάλεξη με θέμα την ελληνική γλώσσα από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και με την αιγίδα του Προξενείου της Ελλάδας στο Αμβούργο διοργανώθηκε στις 4/2.
- Διάλεξη με θέμα «Ποιος χρειάζεται τα ελληνικά σήμερα» διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Στοκχόλμη στις 5/2.
- Η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βουκουρέστι τιμά την ημέρα με έναν φοιτητικό διαγωνισμό λογοτεχνικού κειμένου με λέξεις ελληνικής προέλευσης ή ρίζας.
- Εκδήλωση με θέμα «Τα Ελληνικά τον 21ο αιώνα» φιλοξενεί η Πρεσβεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες σήμερα 6/2.
- Η ελληνική κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας, στη Νάπολη της Ιταλίας διοργανώνει «Εβδομάδα ελληνικού πολιτισμού και ελληνικής γλώσσας» στις 9, 10, 11 και 12 Φεβρουαρίου.
- Συζήτηση για τη νεοελληνική γλώσσα στη βρετανική τριτοβάθμια εκπαίδευση διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο στις 13/2.
Πηγή: webradio.ert.gr