en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Ενημέρωση

Έξι ομογενείς βουλευτές εκλέχθηκαν στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής
Ναταλία Σερέτη / Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020 / Κατηγορίες: Κοινοβουλευτικά , Η.Π.Α.

Έξι ομογενείς βουλευτές εκλέχθηκαν στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Την επόμενη διετία θα υπάρχουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων έξι μέλη ελληνικής καταγωγής

Οι 'Ελληνες ομογενείς που εξελέγησαν στην Ομοσπονδιακή Βουλή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020 είναι οι εξής:

  • Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis) 
  • Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis) 
  • Τζον Σαρμπάνης (John Sarbanis) 
  • Κρις Πάππας (Chris Pappas) 
  • Ντίνα Τάιτους (Dina Titus) και 
  • Τσάρλι Κριστ (Charlie Crist)  

Όσον αφορά τις αναμετρήσεις στις οποίες συμμετείχαν οι έξι ομογενείς βουλευτές, όλοι επικράτησαν σχετικά άνετα. Λίγα λόγια για τη μέχρι τώρα πολιτική τους διαδρομή:

Η Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλιωτάκη είναι το νέο μέλος της ελληνικής ομάδας. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, με άνεση, εξασφαλίζοντας 58%. Η 40χρονη πολιτικός, από Έλληνα πατέρα και Κουβανή μητέρα, ήταν η υποψήφια του Ρεπουμπλικανών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης το 2017, όπου έχασε από τον νυν δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γκας Μπιλιράκης επανεξελέγη στη δωδέκατη περιφέρεια της Φλόριντα, όπου αποτελεί εδώ και παρά πολλά χρόνια «σταθερή αξία» εξασφαλίζοντας 63% των ψήφων. Ο 58χρονος πολιτικός πήρε τη σκυτάλη από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν δημοφιλής βουλευτής στην ίδια πολιτεία επί δύο δεκαετίες. Είναι εξαιρετικά δραστήριος στα θέματα που απασχολούν τον ελληνισμό και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Ελληνες πολιτικούς όλων των κομμάτων.

Ο Δημοκρατικός Τζον Σαρμπάνης εξασφάλισε το 67% των ψήφων στην τρίτη εκλογική περιφέρεια του Μέριλαντ, όπου εκλέγεται από το 2007. Ο 58χρονος βουλευτής και μέλος της επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου είναι γιος ενός εκ των σημαντικότερων ελληνικής καταγωγής γερουσιαστών, του Πολ Σαρμπάνη*, που αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική το 2007. Ο τελευταίος, μαζί με τον αείμνηστο βουλευτή Τζον Μπραδήμα και τον πρώην κυβερνήτη και προεδρικό υποψήφιο το ’88 Μάικ Δουκάκη, αποτελούν τα τρία πιο ηχηρά ονόματα στην πολιτική ιστορία του ελληνισμού της Αμερικής.

Ο Δημοκρατικός Κρις Πάππας κέρδισε στο Νιου Χαμσάιρ εξασφαλίζοντας 52% των ψήφων. Ο 40χρονος βουλευτής, μετά έξι χρόνια ως μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της πολιτείας, έθεσε το 2018 υποψηφιότητα για την ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων, κέρδισε στην πρώτη εκλογική περιφέρεια του Νιου Χαμσάιρ και είναι ο πρώτος δεδηλωμένος ομοφυλόφιλος βουλευτής της πολιτείας.

Η Δημοκρατική Ντίνα Τάιτους επικράτησε στη Νεβάδα με 61%. Η 70χρονη ομογενής εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής τη διετία 2009-2011, αλλά στη συνέχεια δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Μετά μια διετία εκτός Βουλής, έχασε. Επανήλθε δυναμικά το ’13 και από τότε επανεκλέγεται σταθερά. Είχε διατελέσει επί είκοσι χρόνια πολιτειακή γερουσιαστής και μάλιστα για μια εξαετία ήταν επικεφαλής της πολιτειακής γερουσίας της Νεβάδα.

Ο Δημοκρατικός Τσάρλι Κριστ κέρδισε στη Φλόριντα με 53%. Ο κυπριακής καταγωγής 64χρονος βουλευτής άρχισε την πολιτική καριέρα του ως Ρεπουμπλικανός και διετέλεσε κυβερνήτης της πολιτείας την τετραετία 2007-2011. Αποχώρησε από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και διεκδίκησε το αξίωμα του γερουσιαστή ως ανεξάρτητος, αλλά έχασε από τον Μάρκο Ρούμπιο. Στη συνέχεια μεταπήδησε στους Δημοκρατικούς, το 2012, στήριξε την υποψηφιότητα του Μπαράκ Ομπάμα, διεκδίκησε και πάλι τη θέση του κυβερνήτη, αλλά έχασε με 1% διαφορά, για να εκλεγεί τελικά βουλευτής το 2017 και από τότε είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/world/561148963/oi-exi-omogeneis-voyleytes-poy-eklegontai-sto-kogkreso/

 

* Με μεγάλη θλίψη στις 7 Δεκεμβρίου 2020 η ομογένεια πληροφορήθηκε την απώλεια του Πολ Σαρμπάνη (Paul Sarbanes †) σε ηλικία 87 ετών. Ο Paul Sarbanes ήταν ένας πραγματικός γίγαντας της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, που έγινε ο μεγαλύτερος γερουσιαστής από την πολιτεία του Maryland από το 1977 έως το 2007, αφού προηγουμένως είχε υπηρετήσει επιτυχώς στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών και στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Maryland. Ο πρώην γερουσιαστής Paul Sarbanes ήταν περήφανος για τις ελληνικές του ρίζες ως γιος μεταναστών από τη Λακωνία. Αποτέλεσε λαμπρό παράδειγμα του πώς μπορεί κανείς να υπηρετήσει πιστά την τοπική του κοινότητα και να εμπλακει σε μεταρρύθμιση της δημόσιας πολιτικής, παραμένοντας αληθινός στις διαρκείς ελληνικές αξίες και τα ιδανικά.

 

Print
933

Global Hellenism Events

«Απρίλιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω