en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024

Ενημέρωση

Έξοχο δείγμα γλυπτικής ο σφραγιδόλιθος που ανακαλύφθηκε στην Πύλο
Βουλή των Ελλήνων / Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2017 / Categories: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά , Ελλάδα

Έξοχο δείγμα γλυπτικής ο σφραγιδόλιθος που ανακαλύφθηκε στην Πύλο

Οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι ανακάλυψαν, πριν από δύο χρόνια, ένα μικροσκοπικό αντικείμενο, μεγέθους περίπου 3,5 εκατοστών, στον τάφο του «Γρύπα Πολεμιστή» στην Πύλο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, οι αρχαιολόγοι πίστεψαν αρχικά, ότι το εύρημα τους επρόκειτο για ένα είδος μεγάλης χάντρας και έτσι επικεντρώθηκαν σε άλλα αντικείμενα, όπως χρυσά δαχτυλίδια, τα οποία βρέθηκαν στον τάφο του 1500 π. Χ. με πλούσια κτερίσματα.

Ωστόσο, ο συντηρητής του αντικειμένου, όταν αργότερα το καθάρισε βρέθηκε, τόσο ο ίδιος όσο και οι αρχαιολόγοι, μπροστά σε μια έκπληξη σχετικά με το εν λόγω εύρημα: Η «χάντρα» για την οποία είχε γίνει λόγος, ήταν τελικά ένας σφραγιδόλιθος από αχάτη με εγχάρακτο σχέδιο στο οποίο εικονίζεται μια εντυπωσιακή σκηνή μάχης, όπου «πρωταγωνιστεί» ένας πολεμιστής-ήρωας, γυμνός, με μακριά μαλλιά.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δήλωση του Malcolm H. Wiener, ειδικού στην αιγαιακή προϊστορία, το εύρημα αποτελεί «ένα από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα τέχνης στο Αιγαίο που μπορεί να συγκριθεί με μερικά σχέδια του Μιχαήλ Αγγέλου στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης».

«Η σκηνή απεικονίζει μια μάχη μεταξύ τριών πολεμιστών. Ο ήρωας, που δεν φέρει ασπίδα και φοράει βραχύ περίζωμα, έχει ήδη νικήσει έναν αντίπαλο και είναι έτοιμος να σκοτώσει έναν άλλο. Αν και δεν έχουμε ισχυριστεί ότι η σκηνή σχετίζεται άμεσα με τα έπη του Ομήρου, παραπέμπει σε κάποιες σκηνές μάχης στην Ιλιάδα. Ο σφραγιδόλιθος είναι το πιο έξοχο δείγμα γλυπτικής της Εποχής του Χαλκού που έχει βρεθεί», ανέφερε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας από τους Αμερικάνους αρχαιολόγους.

Σε άλλη ερώτηση, ο αρχαιολόγος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο χάραξης του αντικειμένου (που βρέθηκε μαζί με άλλα) σε σχέση με το ιδιαίτερα μικρό του μέγεθος: «Δεν ξέρουμε πώς χαράχθηκαν αυτοί οι σφραγιδόλιθοι. Δεν έχουν βρεθεί μεγεθυντικοί φακοί ως τώρα, ούτε στην Κρήτη ούτε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όμως είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε κάποιος να χάραξε κάτι με τόση λεπτομέρεια με γυμνό μάτι».

Το καλοκαίρι του 2015 η σκαπάνη των Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ έφερε στο φως πλούσια κτερισμένο, λακκοειδή τάφο, πλησίον του μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορα, στον ‘Ανω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Το ανασκαφικό πρόγραμμα στην Πύλο, υπό τους δυο ανασκαφείς, διεξήχθη από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών μετά από άδεια του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όλες οι εργασίες διενεργήθηκαν υπό την άμεση εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Όπως είχε αναφέρει τότε το υπουργείο Πολιτισμού, ο τάφος ανήκε σε πολεμιστή, χρονολογείται περίπου στο 1500 π. Χ. (Υστεροελλαδική ΙΙ περίοδος) και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα τελευταία 65 χρόνια.

Πηγή: ert.gr

Print
1694

Global Hellenism Events

«Δεκέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Privacy Statement
Επιστροφή πάνω