en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Πέμπτη, 9 Μαΐου 2024

Ενημέρωση

Ελλάδα - Ιαπωνία, τα 120 χρόνια φιλίας και η ενδυνάμωση των δεσμών μας
Hellenic Parliament / Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά , Ασία

Ελλάδα - Ιαπωνία, τα 120 χρόνια φιλίας και η ενδυνάμωση των δεσμών μας

Η φετινή χρονιά αποτελεί την 120ή επέτειο των διπλωματικών μας σχέσεων. Την 1η Ιουνίου 1899 στην Αθήνα, ο Eλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Ρωμανός και ο πληρεξούσιος υπουργός της πρεσβείας της Ιαπωνίας κ. Μακίνο υπέγραψαν τη συνθήκη φιλίας, εμπορίου και ναυτιλίας και έτσι ξεκίνησαν οι διμερείς σχέσεις μας.

Η Ιαπωνία και η Ελλάδα μέσω της μακροχρόνιας φιλίας τους έχουν χτίσει ισχυρούς δεσμούς στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας και της πολιτικής. Στην Ιαπωνία, οι πολίτες τρέφουν βαθύ σεβασμό προς τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Αντίστοιχα στην Ελλάδα ο ιαπωνικός πολιτισμός με τις διάφορες εκφάνσεις του, όπως η ιαπωνική κουζίνα, οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες, αλλά και η ποπ κουλτούρα με τα μάνγκα και τα ανιμέ, έχει γίνει ένα κομμάτι της ελληνικής καθημερινότητας.

Στον οικονομικό τομέα, οι δεσμοί μας στη ναυτιλία ξεχωρίζουν. Παράλληλα, ιαπωνικά προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα και τα ηλεκτρικά είδη χρησιμοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. Στον πολιτικό τομέα, οι δύο χώρες είναι συνοδοιπόροι που μοιράζονται αξίες όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η ελευθερία του λόγου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, στον πολιτικό τομέα, οι χώρες μας συνεργάζονται σε υψηλό επίπεδο. Παραδείγματος χάριν, πέρυσι ο πρόεδρος του ιαπωνικού Κοινοβουλίου επισκέφθηκε την Ελλάδα και είχε την ευκαιρία να συναντήσει Ελληνες βουλευτές. Επίσης, περίπου την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκε η διμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.

Φέτος ο νυν αυτοκράτορας της Ιαπωνίας θα αποχωρήσει από τον θρόνο και τον Οκτώβριο θα γίνει η τελετή ενθρόνισης του διαδόχου του, στην οποία οι αρχηγοί των κρατών θα προσκληθούν. Η τελετή αυτή μαζί με τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο θα είναι μία από τις καλύτερες αφορμές για διμερείς συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Οσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις μας, πολλές ιαπωνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα. Αν και πολλές από αυτές ασχολούνται με τη ναυτιλία, υπάρχουν αρκετές που έχουν εισέρθει σε νέους τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η παραγωγή ηλεκτρικών ειδών, η φαρμακευτική και η καπνοβιομηχανία. Θα ήθελα να προσθέσω ότι πάνω από τα μισά γραφεία των ιαπωνικών εταιρειών στην Ελλάδα έχουν επικεφαλής Ελληνες.

Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω ότι η φετινή επέτειος συνέπεσε με την επικύρωση της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ε.Ε. και της Ιαπωνίας. Η συνθήκη αυτή θα μπορούσε να φέρει μεγάλα και ουσιαστικά οφέλη στην ελληνική οικονομία, προστατεύοντας την ονομασία της ελληνικής φέτας και καταργώντας δασμούς σε διάφορα προϊόντα. Αναμένω να αναπτυχθούν διμερείς οικονομικές ανταλλαγές όχι μόνο στους παραδοσιακούς τομείς, όπως το εμπόριο γεωργικών προϊόντων, αλλά και σε ευρύτερους τομείς όπως η βιομηχανία.

Η ιαπωνική πρεσβεία διοργανώνει φέτος μια σειρά εκδηλώσεων προκειμένου να γιορτάσουμε τα 120 χρόνια φιλίας και να προωθήσουμε τις σχέσεις μας ακόμη περισσότερο. Τον περασμένο Ιανουάριο, στείλαμε 12 νέους Ελληνες στην Ιαπωνία, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Το πλοίο της παγκόσμιας νεολαίας». Επίσης διοργανώσαμε μια έκθεση φωτογραφίας βουδιστικών αγαλμάτων. Θα ήθελα να επισημάνω ότι οι φωτογραφίες αυτές δείχνουν την επιρροή της ελληνιστικής τέχνης στα αγάλματα που απεικονίζουν τον Βούδα στην Ιαπωνία του 8ου αιώνα μ.Χ. Τον Φεβρουάριο, πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ ιαπωνικών ταινιών και ξεκίνησε η έκθεση των ιαπωνικών κούκλων και παιχνιδιών. Επειτα από αυτά θα λάβει χώρα η έκθεση σύγχρονης ιαπωνικής ξυλογραφίας. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε μια ιαπωνική παράσταση και μία έκθεση παραδοσιακής ιαπωνικής χειροτεχνίας. Τον ερχόμενο Νοέμβριο σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων θα διοργανώσουμε την τελευταία και μεγαλύτερη εκδήλωση για την επέτειό μας – «Την ιαπωνική εβδομάδα (Japan Week)». Ελπίζω πολλοί Ελληνες να έρθουν στις εκδηλώσεις μας, διότι προσφέρουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν διάφορες πλευρές της Ιαπωνίας και αποτελούν αφορμή να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς μας.

Η ιαπωνική πρεσβεία επιθυμεί να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες σε συνεργασία με τους πολίτες, την κυβέρνηση και τους διάφορους οργανισμούς της Ελλάδας, έτσι ώστε να αναβαθμίσουμε τις διμερείς σχέσεις μας ακόμη περισσότερο.

Ο κ. Γιασουχίρο Σιμίζου είναι πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα.

Πηγή: kathimerini.gr

Print
1724

Global Hellenism Events

«Μάιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω