en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2024

Ενημέρωση

Ελληνικά Μυαλά Δημιουργούν Καινοτόμα Ρομποτικά Χεριά
Βουλή των Ελλήνων / Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά

Ελληνικά Μυαλά Δημιουργούν Καινοτόμα Ρομποτικά Χεριά

Ελληνικά Μυαλά Δημιουργούν Καινοτόμα Ρομποτικά Χεριά

Τέσσερις Έλληνες ερευνητές στο εργαστήριο ενός ελληνικού πανεπιστημίου συνέλαβαν και υλοποίησαν μία πρωτοποριακή ιδέα για τη δημιουργία φθηνών και ταυτόχρονα λειτουργικών ρομποτικών προσθετικών χεριών. Κατασκευάζουν καινοτόμα προσθετικά χέρια, εξαιρετικά λειτουργικά, ελαφρά στο βάρος, τα οποία μπορεί κανείς να τα φτιάξει μόνος του με κόστος μόλις 180 ευρώ(μαζί με το μοτέρ), όταν η τιμή τους στην αγορά ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.

Ο Μηνάς Λιαροκάπης, ο Άγης Ζησιμάτος, ο Γιώργος Κοντούδης και ο Χριστόφορος Μαυρογιάννης δημιούργησαν την OpenBionics στο Εργαστήριο Αυτομάτου Ελέγχου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με επιβλέποντα τον καθηγητή Κώστα Κυριακόπουλο. Όλα ξεκίνησαν όταν στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος το ΕΜΠ κατέβαλε 60.000 ευρώ στη Διαστημική Γερμανική Υπηρεσία για την αγορά ενός ρομποτικού χεριού. «Όταν παραλάβαμε τον εξοπλισμό συνειδητοποιήσαμε ότι ξοδέψαμε ένα τόσο μεγάλο ποσό για ένα ρομποτικό χέρι το οποίο δεν ήταν αντίστοιχα λειτουργικό. Είπαμε ότι αυτό είναι παράλογο, υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην αγορά και στην έρευνα και μπορούμε να φτιάξουμε πιο απλά χέρια τα οποία να είναι πιο λειτουργικά», τονίζει στη Voria.gr ο 32χρονος Μηνάς Λιαροκάπης, ο οποίος σήμερα εργάζεται ως ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Γέιλ στις ΗΠΑ και μίλησε για την OpenBionics στο TedxThessaloniki.

Παράλληλα, αποφάσισαν να πάνε ένα βήμα παραπέρα και να προσφέρουν δωρεάν στον κόσμο την πολύτιμη γνώση και την τεχνογνωσία τους, δηλαδή τα σχέδια κατασκευής των ρομποτικών χεριών, μέσα από την ιστοσελίδα τους ΟpenΒionics.org. Έτσι, με ένα 3D printer ο καθένας μπορεί να κατασκευάσει το ρομποτικό χέρι με πολύ χαμηλό κόστος.

“Βασικό μας μέλημα είναι ο open χαρακτήρας, καθώς και η μείωση του κόστους και της πολυπλοκότητας. Θεωρώ την ΟpenΒionics μια πηγή καινοτομίας. Θέλουμε να παράγουμε καινοτομία και να την αφήνουμε ελεύθερη. Ένας άλλος στόχος της ΟpenΒionics είναι να πιέσει τις μεγάλες εταιρείες να μειώσουν τις τιμές. Πολλοί επιχείρησαν να μου πούνε γιατί δεν κάναμε μία πατέντα. Απαντάω ότι ο δρόμος της πατέντας είναι πολύ συγκεκριμένος: παίρνεις μία πατέντα, την κρατάς στο συρτάρι, περιμένεις να την χρησιμοποιήσει κάποιος και μετά πηγαίνεις στα δικαστήρια για να πάρεις τις αποζημιώσεις. Τελικά, όμως, ο χαμένος είναι ο κόσμος, που δεν φθάνει ποτέ το προσθετικό στο σπίτι του», σημειώνει ο Μηνάς Λιαροκάπης.

H ομάδα της OpenBionics κέρδισε τον Νοέμβριο του 2015 στο Σαν Φρανσίσκο το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό Hackaday, τον πιο γνωστό διαγωνισμό καινοτομίας για open hardware στον κόσμο. Δύο μήνες νωρίτερα είχε κατακτήσει το πρώτο βραβείο στο σουηδικό διαγωνισμό Robotdalen International Innovation στη Σουηδία, γεγονός που της ανοίγει τον δρόμο για την εμπορική αξιοποίηση του καινοτόμου προσθετικού χεριού. Συγκεκριμένα, η OpenBionics αναπτύσσει ένα νέο μοντέλο ρομποτικού χεριού για το οποίο θα τρέξει τις κλινικές μελέτες στη Σουηδία η μη κερδοσκοπική εταιρεία Robotdalen με στόχο τη δημιουργία start up εταιρείας που θα απευθύνεται αρχικά στη συγκεκριμένη αγορά και στη συνέχεια εάν όλα πάνε καλά στην ευρωπαϊκή ή και την παγκόσμια αγορά. Στόχος και πάλι, σύμφωνα με τον Μηνά Λιαροκάπη, το προϊόν που θα βγει στην αγορά να είναι κάτω από 500 ευρώ.

Παράλληλα, στόχος της ΟpenΒionics είναι να αναπτύξει λύσεις εξωσκελετικές ή human augmentation(τεχνολογίες που αυξάνουν την παραγωγικότητα ή την ικανότητα του ανθρώπινου σώματος).

Πηγή: voria.gr

Print
1145

Global Hellenism Events

«Νοέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω