en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Τετάρτη, 8 Μαΐου 2024

Ενημέρωση

Επίσημα πρόεδρος του UConn ο Δρ Κατσουλέας – «Παρών» ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής
Hellenic Parliament / Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά , Η.Π.Α.

Επίσημα πρόεδρος του UConn ο Δρ Κατσουλέας – «Παρών» ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Ο Ελληνοαμερικανός Δρ Τόμας Κατσουλέας (Dr. Thomas C. Katsouleas) ανέλαβε και επίσημα καθήκοντα, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, ως ο 16ος πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ (University of Connecticut, UConn).

Ο Δρ Κατσουλέας εκλέχτηκε παμψηφεί από την Εφορεία του Πανεπιστημίου Κονέκτικατ στις αρχές του έτους, ως νέος πρόεδρος, ενός εκ των πλέον διακεκριμένων ανωτέρων πολιτειακών ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων των ΗΠΑ.

Στην τελετή της ορκωμοσίας του παρευρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και μέλη της ελληνικής κοινότητας.

Κατά την ομιλία του, ο Δρ Κατσουλέας ευχαρίστησε τον κυβερνήτη του Κονέκτικατ Εντουαρντ Λαμόντ, τον πρόεδρο Νταν Τοσκάνο, τον επικεφαλής της τελετής Λεβίν, ενώ αναφέρθηκε σε τρεις προηγούμενους προέδρους του Πανεπιστημίου, τους Σούζαν Χερμπστ, Φιλ Οστιν και Χάρι Χάρτλεϊ.

Οπως είπε του θυμίζουν το φημισμένο ρητό του Ισαάκ Νεύτωνα: «Εάν μπορώ να δω πιο μακριά από τους άλλους είναι γιατί στέκομαι στους ώμους των γιγάντων».

Ο Δρ Κατσουλέας αντικαθιστά την κ. Herbst, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του UConn. Η ίδια αποχωρεί από την Προεδρία στην οποία βρισκόταν από το έτος 2011 την 1η Ιουλίου, αλλά θα παραμείνει στο Πανεπιστήμιο ως μέλος της Συγκλήτου των καθηγητών.

Ο νέος πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Κονέκτικαταν αφέρθηκε ακόμη στην ελληνική κοινότητα η οποία έδωσε το «παρών» στην ορκωμοσία του.

«Από τη στιγμή που η Αντρεα Λεβίν μου μίλησε ελληνικά και η ελληνική κοινότητα βρίσκεται εδώ, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο πάτερ Αλεξ Καρλούτσος από τη Νέα Υόρκη αλλά και ο πατέρας μου που ταξίδεψε από την Ελλάδα για να βρίσκεται εδώ σήμερα, θα πω πως αυτή η ορκωμοσία είναι ‘My big fat Greek inauguration’».

Μάλιστα, δεν έλειψε να αστειευτεί λέγοντας ότι μετά την ορκωμοσία θα παρουσιαστούν και ελληνικοί χοροί: «Σας παρακαλώ μόνο να μην σπάσουμε πιάτα».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των φοιτητών του Πανεπιστημίου και στο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

Επίσης, μίλησε για τα δίδακτρα τα οποία πρέπει να γίνουν πιο προσιτά ανακοινώνοντας ένα νέο πρόγραμμα, το «The Connecticut Commitment».

Σύμφωνα με αυτό, μια οικογένεια με ετήσιο εισόδημα κάτω από 50.000 δολάρια θα μπορεί να στείλει στο UConn το παιδί της δωρεάν. Ενα πρόγραμμα που θα γίνει πραγματικότητα μέσα από fundraising και θα δοθεί σε 6.000 φοιτητές μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο Δρ Κατσουλέας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πατέρα του, ο οποίος υπήρξε μέντοράς του και πίστεψε σε αυτόν. «Για να παραφράσω τα λόγια του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Στους γονείς μου οφείλω τη ζωή μου, στους δασκάλους μου οφείλω την αγάπη για τη ζωή. Το να γίνομαι σήμερα πρόεδρος σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο σαν κι αυτό είναι ξεχωριστό και πραγματικά πέρα από τα όνειρά μου. Είναι καλύτερα από ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Στην αγάπη της ζωής μου και σύντροφό μου Αννα Μαρία θα πω σε ευχαριστώ που μοιράζεσαι αυτό το όνειρο μαζί μου και πως τίποτα δεν είναι τόσο υπέροχο για να γίνει αληθινό».

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη με τον «Εθνικό Κήρυκα», τον Φεβρουάριο, λίγο μετά την επιλογή του, ο Δρ Κατσουλέας είπε ότι «ο πατέρας μου γεννήθηκε σ’ ένα μικρό χωριό που ονομάζεται Εξαχώρι στη Μάνη, ήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν 19 ετών. Τον έφερε εδώ ο προθείος μου ο οποίος είχε έλθει μέσω του Ελις Αϊλαντ (Ellis Island) το 1902 από την Καλαμάτα. Ο πατέρας μου έδωσε το όνομά του αντί του παππού μου που είναι η ελληνική παράδοση και ο βαφτιστικό μου όνομα είναι Αθανάσιος.

»Η μητέρα μου είναι Αμερικανίδα και γνωρίστηκαν με τον πατέρα μου στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, όπου σπούδασε ο πατέρας μου και έγινε ηλεκτρολόγος μηχανικός. Οταν πούλησε την εταιρεία του κατασκευής ηλεκτρονικών και συνταξιοδοτήθηκε επέστρεψαν στην Ελλάδα όπου διαμένουν μόνιμα και μοιράζονται τον χρόνο τους μεταξύ του χωριού και της Αθήνας στο Νέο Ψυχικό. Πηγαίνουμε με την οικογένεια κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα».

Μιλώντας για την παμψηφεί εκλογή του στην προεδρία του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, ο Δρ Κατσουλέας υπογράμμισε ότι «αισθάνομαι τιμή και παράλληλα το βάρος της ευθύνης που θα ηγηθώ ενός τέτοιου ιδρύματος για το οποίο χιλιάδες άνθρωποι τρέφουν μεγάλο σεβασμό. Συνάμα είμαι ενθουσιασμένος που μου δίνεται το προνόμιο και η ευκαιρία να συμβάλλω να εκπληρωθούν οι προσδοκίες του Πανεπιστημίου και των ανθρώπων του οι οποίες είναι πολύ υψηλές από τα όσα έμαθα κατά τις επισκέψεις μου σ’ αυτό».

Ο Δρ Κατσουλέας έχει όραμα για το Πανεπιστήμιο. «Εχω κατά νουν ένα τριμερές σχέδιο. Πρώτον, την αναβάθμιση του ερευνητικού προγράμματος και της ακαδημαϊκότητας. Δεύτερον, την ώθηση του Πανεπιστημίου στην Εθνική Συζήτηση που γίνεται στη χώρα γύρω από το μέλλον της Παιδείας και τρίτον την ευθυγράμμιση του Πανεπιστημίου με τις προτεραιότητες του νέου κυβερνήτη της πολιτείας, προσαρμόζοντας τα προγράμματα με τις ανάγκες εργασίας και τις ανάγκες των φοιτητών και επίσης την οικονομική ενίσχυση του Πανεπιστημίου», πρόσθεσε.

«Αισθάνομαι πολύ περήφανος για την ελληνοαμερικανική μου ταυτότητα και κληρονομιά. Θαυμάζω τις αξίες της φιλοξενίας, τον σύνδεσμο που αισθάνεται κανείς όπου κι αν πάει που συναντά ανθρώπους από την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα», συμπλήρωσε ο Δρ Κατσουλέας.

Πηγή: usa.greekreporter.com

Print
1397

Global Hellenism Events

«Μάιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω