en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

News

Η Βανέσα Αρχοντίδου κατέκτησε τις 7 υψηλότερες κορυφές των 7 ηπείρων στέλνοντας μήνυμα για την κλιματική αλλαγή
Ναταλία Σερέτη / Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά , Κόσμος, Ελλάδα

Η Βανέσα Αρχοντίδου κατέκτησε τις 7 υψηλότερες κορυφές των 7 ηπείρων στέλνοντας μήνυμα για την κλιματική αλλαγή

Η Ελληνίδα αλπινίστρια είναι και πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα

Το όνομά της στον κατάλογο των αλπινιστών και αλπινιστριών που έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν την ορειβατική πρόκληση των «7 Κορυφών» (7 Summits) έγραψε πριν από λίγες ημέρες η Βανέσα Αρχοντίδου. Έπειτα από περιπέτειες και ταλαιπωρίες πριν από λίγες ημέρες πάτησε στην κορυφή του όρους Βίνσεν στην Ανταρκτική. Με αυτόν τον τρόπο κατέκτησε τις 7 υψηλότερες κορυφές των 7 ηπείρων. Η Ελληνίδα αλπινίστρια είναι και πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η Ελληνίδα αλπινίστρια, η οποία είναι και πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, είπε ότι η αποστολή στην Ανταρκτική ήταν στο πλαίσιο της υπόσχεσης που έχει δώσει ότι θα προσπαθήσει να μεταφέρει το μήνυμα για την ανάγκη δράσης κατά της κλιματικής κρίσης σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

«Αυτό που θελήσαμε να κάνουμε στην Ανταρκτική, με την ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή στο Βίνσεν αλλά και με τη διάσχιση με σκι στον Νότιο Πόλο, ήταν να μεταδώσουμε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, πως πρέπει να δράσουμε τώρα για το κλίμα» ανέφερε.

Και εξήγησε: «Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το Peer Parliaments, συζητήσεις δηλαδή με άλλους ορειβάτες που συμμετείχαν στην αποστολή. Τα Peer Parliaments μπορούν να γίνουν παντού, και από την κουζίνα του σπιτιού μας. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μιλήσουμε με ανθρώπους της δικής μας κοινότητας και να μπορέσουμε να τους ρωτήσουμε το πώς μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να συμβάλουν κι αυτοί, όπως μπορούν, στην καθημερινότητα τους, στην αλλαγή που θα έρθει από εμάς. Όλα τα δεδομένα που μαζεύουμε θα τα στείλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βάσει αυτών θα ληφθούν αποφάσεις και πολιτικές».

Αναφορικά με το Peer Parliament τόνισε: «Στόχος μας είναι καλέσουμε ανθρώπους που μπορεί να είναι στη γειτονιά μας, τον οποιοδήποτε. Κάνουμε συζητήσεις που έχουν να κάνουν με τα ΜΜΜ και τη χρήση τους, το αυτοκίνητο μας. Γιατί ένα από τα πράγματα που συζητήθηκε είναι το πώς μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται από τα ΙΧ».

Παράλληλα, μίλησε για την τραγική, όπως είπε, κατάσταση στην Ανταρκτική και το λιώσιμο των πάγων που διακρίνεται με γυμνό μάτι, και το πόσο έχει αλλάξει στην ενδοχώρα το κλίμα.

Σχετικά με το πώς έβαλε στόχο να ολοκληρώσει την πρόκληση των «7 Κορυφών» σημείωσε ότι ξεκίνησε δειλά πριν από οκτώ χρόνια. «Δεν ήταν η δουλειά μου να κάνω ορειβασία, με ώθησε η αγάπη μου για τη φύση και το βουνό. Κάθε χρόνο έβαζα στόχο και μία κορυφή και αυτή η πρόκληση ολοκληρώθηκε με την ανάβαση στην Ανταρκτική. Ήθελα να είναι όχι μόνο μια προσωπική πρόκληση αλλά να έχει και τον συμβολισμό που σας εξήγησα για το κλίμα, για όλο τον κόσμο και όλους τους Έλληνες», εξήγησε.

Η Βανέσα Αρχοντίδου έχει ανέβει στην υψηλότερη κορυφή της Ν. Αμερικής, το Σέρο Ακονκάγκουα, στο Έλμπρους, που είναι της Ευρώπης, στο ΜακΚίνλεϊ της Βόρειας Αμερικής, στο Κάρστεντς Πίραμιντς της Ωκεανίας και βέβαια στο Έβερεστ.

Πηγές:

  1. https://www.pontosnews.gr/676777/ellada/i-vanesa-archontidoy-katektise-tis-7-ypsiloteres-koryfes-ton-7/
  2. ΕΡΤ, εκπομπή Περίμετρος, https://www.youtube.com/watch?v=yZOqPQeaT6E&t=12s
Print
343

Global Hellenism Events

«Μάιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Search

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω