Οκορονοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και δεν υπάρχουν θεραπείες ή εμβόλια για την προστασία μας από την ασθένεια.
Η Δρ Βάσω Αποστολοπούλου και η ομάδα της από το Πανεπιστήμιο Victoria αγωνίζονται για να το αλλάξουν αυτό.
Η διορατική επιστήμονας αναγνώρισε τη σοβαρότητα του COVID-19 από την αρχή. «Κλείστε τα σύνορα», παρότρυνε τις κυβερνήσεις της Αυστραλίας με δηλώσεις της τότε.
Κι αφού δεν μπόρεσε να επηρεάσει τις κυβερνητικές πολιτικές, ρίχτηκε με πάθος σε αυτό ξέρει να κάνει καλύτερα – την έρευνα.
Η έρευνά της προσανατολίζεται σε δύο κατευθύνσεις: την επαναστόχευση γνωστών φαρμάκων και την ανακάλυψη ενός εμβολίου.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΤΙΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
«Κάναμε πολλή δουλειά και έχουμε εντοπίσει μερικές εκατοντάδες φάρμακα που ήδη χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών και τα οποία θα μπορούσαν να έχουν δράση και κατά του κορονοϊού. Ελέγξαμε αυτά που θα μπορούσαν να έχουν αντιική δραστηριότητα», δήλωσε ο Δρ Αποστολοπούλου στον «Νέο Κόσμο», προσθέτοντας ότι υπάρχουν αρκετά ελπιδοφόρα στοιχεία.
Υπολογίζει ότι τα εργαστηριακά αποτελέσματα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων κατά του κορονοϊού, με την τρέχουσα χρηματοδότηση του πανεπιστημίου, θα μπορούσαν να είναι έτοιμα μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα ή και ακόμη νωρίτερα σε περίπτωση που διατεθούν περισσότερα χρήματα.
«Οι δωρεές θα βοηθήσουν να προωθήσουμε γρήγορα την έρευνά μας και να μεταφέρουμε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών σε ανθρώπους».
Περιγράφει την περίπλοκη και μεθοδική διαδικασία που χρησιμοποιεί η ομάδα της σε συνεργασία με δύο πανεπιστήμια στην Ελλάδα και ένα άλλο στις Ηνωμένες Πολιτείες (New Drug SA Greece, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Aquamem USA).
«Η δουλειά μας στο εργαστήριο επικεντρώνεται στην παρατήρηση της επίδρασης των φαρμάκων σε μέρη και όχι στο σύνολο του ιού, επειδή δεν μπορούμε να αναπτύξουμε τον ιό στο εργαστήριο. Έχουμε προχωρήσει στην έρευνά μας και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά φάρμακα εκεί έξω που έχουν τη δυνατότητα να σκοτώσουν τον ιό».
Αφού η ομάδα εντοπίσει τα δέκα καλύτερα φάρμακα με αντιική δραστηριότητα στο εργαστήριο, θα είναι πλέον έτοιμη για δοκιμές σε ανθρώπους, κάτι που θα σημαίνει ένα νέο κύμα σχολαστικής και αυστηρά ελεγχόμενης έρευνας.
Η Δρ Αποστολοπούλου γνωρίζει ότι και άλλες ομάδες σε όλο τον κόσμο βιάζονται να βρουν φάρμακα που θα σκοτώσουν τον ιό, αλλά δεν προτίθεται να θυσιάσει την πληρότητα της έρευνάς της στο βωμό της ταχύτητας.
Η ίδια σχολιάζει ότι είναι εύκολο να πέσει κανείς στην παγίδα της συντόμευσης της διαδικασίας προκειμένου να μειώσει το κόστος, αλλά και στην προσπάθειά του να δώσει μια απάντηση στην απόγνωση που επικρατεί σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω των χιλιάδων θανάτων που σημειώνονται καθημερινά. Η ομογενής επιστήμονας προτιμά να εξοικονομήσει χρόνο κάνοντας τα πράγματα σωστά και ηθικά.
«Έχουμε την ικανότητα και την τεχνογνωσία και έχουμε κάνει πολλή προεργασία για τον προσδιορισμό των καλύτερων φαρμάκων για δοκιμή στον άνθρωπο», λέει. Ωστόσο, απαιτείται επειγόντως χρηματοδότηση για την ταχεία μεταφορά της έρευνας από το εργαστήριο στις δοκιμές στον άνθρωπο.
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ
Η εύρεση μιας θεραπείας είναι σημαντική για όσους έχουν μολυνθεί από COVID-19, αλλά η ανακάλυψη ενός εμβολίου που θα έβαζε μια για πάντα τέρμα στη νόσο θα αποτελούσε αιτία για γιορτή. Από την πλευρά της, η Δρ Αποστολοπούλου κάνει ό, τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι αυτή η γιορτή θα γίνει όσο το δυνατόν πιο νωρίς.
«Υπάρχουν αρκετά εργαστήρια στον κόσμο που δημιουργούν εμβόλια, αλλά ο τρόπος δημιουργίας είναι επίσης σημαντικός», λέει.
«Δεν γνωρίζουμε ποια μέθοδος θα λειτουργήσει για τον κορονοϊό. Οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει διάφορες μεθόδους στο παρελθόν. Το 2002, είχαμε τον SARS και το 2012 είχαμε τον MERS, αλλά κανένα από αυτά τα εμβόλια δε λειτούργησε τώρα. Αυτός είναι ο τρίτος κορανοϊός που μεταδίδεται από ζώα σε ανθρώπους. Είναι πιο μολυσματικός και εντελώς διαφορετικός, επομένως είναι δύσκολο να βρούμε ένα εμβόλιο για την αντιμετώπισή του».
Δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο.
«Έχω εμπειρία στην παρασκευή εμβολίων τα τελευταία 25 χρόνια και με όλη τη γνώση που διαθέτω γύρω από το ανοσοποιητικό σύστημα και την ανοσολογία, έχω βρει μια μέθοδο για την ανάπτυξη ενός εμβολίου που είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που ακολουθούν όλοι οι άλλοι. Οι δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει».
Σχολιάζει τις δοκιμές σε ανθρώπους που ξεκίνησαν από μια άλλη ομάδα αυτή την εβδομάδα. «Χρησιμοποιούν μια διαφορετική προσέγγιση αναμιγνύοντας πρωτεΐνες ιού με μικρά σωματίδια που προσομοιάζουν στον ιό», είπε. «Το δικό μου ακολουθεί διαφορετική μέθοδο».
Η εστίαση του κόσμου στην εξεύρεση εμβολίου είναι κάτι πολύ θετικό για τη Δρ Αποστολοπούλου. «Όσο περισσότερα δοκιμάζονται, τόσο το καλύτερο», λέει. «Ένα από αυτά θα είναι ο νικητής. Δεν έχει σημασία ποιος θα ανακαλύψει το εμβόλιο αρκεί να λειτουργεί». Τότε ο κόσμος θα μπορεί να επανέλθει στην κανονικότητά του.
Ερωτηθείσα για τη νέα κανονικότητα που βιώνουμε αυτή τη στιγμή καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στις δουλειές τους, η Δρ Αποστολοπούλου προειδοποιεί: «Εάν ο κορονοϊός ξεκίνησε από ένα άτομο που μολύνθηκε και διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, τι μπορεί να συμβεί με 2,9 εκατομμύρια ενεργές περιπτώσεις κορονοϊού αυτή τη στιγμή; Γιατί να βιαστούμε να βγούμε έξω»;
Πιστεύει ότι η χαλάρωση των περιορισμών για την αναζωογόνηση της οικονομίας πιθανά να προκαλέσει ένα δεύτερο κύμα, ίσως και χειρότερο από το πρώτο.
Πηγή: neoskosmos.com