en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2024

Ενημέρωση

Μία ομογενής δισεκατομμυριούχος του κρασιού αναδύεται στο Μπορντό της Γαλλίας
Hellenic Parliament / Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά , Ευρώπη

Μία ομογενής δισεκατομμυριούχος του κρασιού αναδύεται στο Μπορντό της Γαλλίας

Το πορτρέτο της Ελληνογαλλίδας οινοποιού Κορίν Μεντζελοπούλου (Corinne Mentzelopoulos) πρόβαλε το «Bloomberg» με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μία δισεκατομμυριούχος του κρασιού αναδύεται στο Μπορντό».

Το άρθρο του Ντέβον Πέντλετον, ξεκινάει με την εισαγωγή πως τέσσερις δεκαετίες από την αγορά του Chateau Margaux, η Κορίν Μεντζελοπούλου έχει μετατρέψει έναν αμπελώνα σε επιχείρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οταν ο πατέρας της πέθανε το 1980, η Ελληνογαλλίδα κληρονόμησε μία επιχειρηματική αυτοκρατορία που περιελάμβανε 1600 παντοπωλεία, 80 κτίρια στο κεντρικό Παρίσι, ένα ξενοδοχείο που κάποτε ήταν το σπίτι του Λουδοβίκου και έναν υποβαθμισμένο αμπελώνα που είχε μόλις τρία χρόνια πριν αγοραστεί από ιδιοτροπία.

Σήμερα ο αμπελώνας την έχει καταστήσει δισεκατομμυριούχο. Είναι το Chateau Margaux, μία από ελάχιστες επιχειρήσεις που μπορούν να διεκδικήσουν τον χαρακτηρισμό Premier Cru που παραχωρήθηκε από τον Ναπολέοντα το 1855 για τα καλύτερα τεμάχια γης του Μπορντό για την παραγωγή κρασιού.

«Το Margaux δεν είναι απλά μια εταιρεία, είναι κάτι τόσο ξεχωριστό», λέει η κ. Μεντζελοπούλου στο «Bloomberg». «Το φως είναι πάντα τόσο διαφορετικό. Είναι εξαιρετικό το φθινόπωρο. Γίνομαι συναισθηματική όταν μιλώ γι’ αυτό».

Ο πατέρας της, ένας Ελληνας μεγιστάνας των σούπερ μάρκετ, πλήρωσε το σχετικά χαμηλό ποσό των 16 εκατ. δολαρίων το 1977 για το Margaux, το οποίο είχε βγει προς πώληση, χωρίς καμία ανταπόκριση, για δύο χρόνια.

Αλλά η έκρηξη τής ζήτησης για εκλεκτό κρασί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, σημαίνει ότι ένα πρώτο ακίνητο όπως το Margaux θα μπορούσε εύκολα να αντλήσει 1 δισ., αλλά η κ. Μεντζελοπούλου λέει ότι ο ιδανικός αγοραστής είναι: «Κανένας».

Ακόμη κι αν η ίδια δεν ενδιαφέρεται να το πουλήσει, η πιθανή τιμή του καθιστά την Μεντζελοπούλου μία από τις πλουσιότερες γυναίκες της Γαλλίας, και το Margaux, με μόλις 81 υπαλλήλους, μία από τις μικρότερες επιχειρήσεις του Κόσμου με αξία δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα 647 στρέμματα αμπελώνων παράγουν περίπου 280.000 μπουκάλια κρασιού το χρόνο, τα οποία μπορούν να πωληθούν για πάνω από 1.000 δολάρια το καθένα τα τελευταία χρόνια.

Με τους εύπορους Κινέζους οινόφιλους, που έρχονται πρώτοι στη ζήτηση, το κρασί έχει καταστεί το δεύτερο είδος πολυτελείας, μετά τα κλασικά αυτοκίνητα, αναφέρει στο «Bloomberg» ο σύμβουλος ακινήτων Knight Frank.

Η Ελληνογαλλίδα ιδιοκτήτρια αρνείται να κοινοποιήσει στον δημοσιογράφο οικονομικά στοιχεία, αλλά αναλυτές λένε ότι το εισόδημα ετησίως του Σατό ανέρχεται περίπου στα 100 εκατ. δολάρια.

Αυτά όμως τα στοιχεία ίσως να ενδιαφέρουν λίγο έναν πιθανό αγοραστή. Ούτε το νεοκλασσικό μέγαρο γνωστό ως «Βερσαλίες του Μεντόκ», ή τα κελάρια γεμάτα βαρέλια κρασί, ή το οινοποιείο. Εάν η κ. Μεντζελοπούλου το πουλούσε η τιμή θα επικεντρωνόταν σε ένα πράγμα: στην επιθυμία ενός αγοραστή να αποκτήσει κάτι το μοναδικό στον Κόσμο.

«Το όνομα Margaux είναι τόσο εικονικό», λέει ο Michael Baynes, συνιδρυτής της Vineyards-Bordeaux, σύμβουλος επενδύσεων συνδεδεμένος με τη διεθνή μεσιτική εταιρεία της Christie’s. «Δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει άλλη ταξινόμηση του 1855», λέει. «Ως πωλητής, βρίσκεστε σε πολύ ισχυρή θέση».

Οταν η Κορίν Μεντζελοπούλου ήταν περίπου 25 χρόνων, ο πατέρας της Αντρέ, είδε ένα άρθρο εφημερίδας που έλεγε πως η οικογένεια που είχε τον αμπελώνα για πάνω από 5 δεκαετίες προσπαθούσε να τον πουλήσει.

Μετά από μια σύντομη περιήγηση στα εδάφη, με τα στρέμματα των αμπέλων, τις πλακόστρωτες αυλές και το chateau που φτιάχτηκε στα πρότυπα του Παρθενώνα, συμφώνησε να αγοράσει το κτήμα με μια χειραψία σε μια σκάλα που οδηγούσε στο σπίτι. «Αντιλήφθηκε αμέσως το πόσο σημαντικό ήταν το Margaux», λέει η Μεντζελοπούλου.

Ο ερμητικά κλειστός κόσμος των οινοποιών το Μπορντό, οι δοκιμαστές κρασιών και οι διαπραγματευτές είδαν με περίεργο μάτι έναν ξένο που δεν μιλούσε πολύ καλά τα Γαλλικά και έπινε κρασί μεσαίας ποιότητας και που θα έπαιρνε το σκήπτρο της ιστορικής περιοχής.

Η οικογένεια Μεντζελόπουλου αποφάσισε να επενδύσει μακροπρόθεσμα. Εσπασαν τα αμπέλια και τα ανασχημάτισαν, έφεραν έναν σύμβουλο οίνου -ανήκουστο εκείνη την εποχή- που τους βοήθησε να επιλέξουν νέα δρύινα βαρέλια, βρήκαν την ιδανική ημερομηνία για τη συλλογή των σταφυλιών και επέβλεπαν την επανεισαγωγή ενός δεύτερου κρασιού, ένα λιγότερο ακριβό κρασί που ονομάζεται Pavillon Rouge.

Γιος ενός αναλφάβητου πανδοχέα, ο πατέρας Μεντζελόπουλος, έκανε περιουσία με την πώληση σιτηρών στην Ινδία και το Πακιστάν.

Αφού γνώρισε στην Γαλλία την γυναίκα που θα γινόταν σύζυγός του ενώ έκανε σκι στις Αλπεις, μετακόμισε στο Παρίσι και αγόρασε την Felix Potin, μια αλυσίδα παντοπωλείων των οποίων τα μικρά καταστήματα βρίσκονταν σε όλες τις γωνίες δρόμων σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Με τον ανταγωνισμό από τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ, η Κορίν πούλησε την επιχείρηση το 1983, ενώ το δεύτερο από τα τρία παιδιά της, η 32χρονη Αλεξάνδρα, πρόκειται να διαδεχθεί την μητέρα της στο οινοποιείο.

Πηγή: ekirikas.com

Print
2185

Global Hellenism Events

«Νοέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω