en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Σάββατο, 4 Μαΐου 2024

Ενημέρωση

Με φόντο την Ακρόπολη τα φετινά μπισκότα Anzac
Hellenic Parliament / Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά

Με φόντο την Ακρόπολη τα φετινά μπισκότα Anzac

Μια ιστορική φωτογραφία Αυστραλών στρατιωτών στην Ακρόπολη του 1941 φιγουράρει στη φετινή συσκευασία των μπισκότων Anzac.

Τα πολυαγαπημένα βουτήματα στη χαρακτηριστική μεταλλική συσκευασία, εμπορεύεται η εταιρία UNIBIC, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις διατίθενται για τη στήριξη του Συνδέσμου Απόστρατων (RSL) ενισχύοντας τη βοήθεια που προσφέρει στους βετεράνους και τις οικογένειές τους.

Έχει πλέον καθιερωθεί το κουτί κάθε χρονιάς να διακοσμείται από μία εικόνα της αυστραλιανής παράδοσης των ANZAC. Πρόκειται, ωστόσο, για την πρώτη φορά που το εικονιζόμενο στιγμιότυπο προέρχεται από την Ελλάδα και τις εκστρατείες στην Κρήτη, πρόταση που εισηγήθηκε ο Αντώνης Τσουρδαλάκης, γραμματέας του Συντονιστικού Συμβουλίου Μνήμης για την Μάχη της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Ο κ. Τσουρδαλάκης αναφέρθηκε στη συμβολική σημασία αυτής της επιλογής καθώς και στο λειτουργικό της ρόλο.

«Αυτή η αναγνώριση θα φέρει τους δεσμούς μεταξύ των ANZAC και της Ελλάδας σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια στην Αυστραλία. Όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε για το ζήτημα, το βλέπουμε ως μία εξαιρετική πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης του κοινού όσον αφορά τους στρατιώτες των ANZAC στην Ελλάδα του 1941, αλλά και, γενικότερα, της ευρύτερης ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η αυθεντική φωτογραφία βρίσκεται στο Αυστραλιανό Μνημείο Πολέμου στην Καμπέρα.

Ο ιστορικός, φιλέλληνας και, επίσης, μέλος του Συμβουλίου Jim Claven, επισήμανε, μάλιστα, την αξία της εικόνας ως σημείο αναφοράς της αυστραλιανής ανάμειξης στην εκστρατεία.

«Η εικόνα των Αυστραλών στρατιωτών στην Ακρόπολη, να ξεκουράζονται στα σκαλιά κάτω από τις φημισμένες Καρυάτιδες του Ερεχθείου, παραπέμπει στην εμπειρία των Αυστραλών στρατιωτών και νοσοκόμων και το πώς βίωσαν τη χώρα και τον πολιτισμό της κατά την εκστρατεία στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα. Σύντομα, οι στρατιώτες που αναπαύονταν καθισμένοι στην Ακρόπολη θα κινούνταν προς βορρά για να ενωθούν με τα στρατεύματα των Ελλήνων και άλλων συμμαχικών δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την τότε επικείμενη γερμανική εισβολή» είπε ο κ. Claven.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσουρδαλάκης παρακινεί τα μέλη της παροικάις να στηρίξουν το έργο του Συνδέσμου Απόστρατων, αγοράζοντας το φετινό ξεχωριστό κουτί μπισκότων, το οποίο περιγράφει ως υπέροχο ιστορικό αναμνηστικό.

Παράλληλα, μας υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Συμβουλίου προς τιμήν της μάχης της Κρήτης και της εκστρατείας στην Ελλάδα, θα ανακοινωθεί τις ερχόμενες ημέρες.

«Ύστερα από την επιτυχία του περυσινού μας προγράμματος, το Συμβούλιο οργανώνει σειρά δημοσίων διαλέξεων και εκδηλώσεων για να πληροφορήσει και ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τις εκστρατείες. Θα συμμετέχουμε, επίσης, στην παρέλαση της ημέρας ANZAC στη Μελβούρνη, στο πλευρό ορισμένων μονάδων Αυστραλών που πολέμησαν στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα το 1941, κατόπιν αιτήματος των βετεράνων και των οικογενειών τους» αναφέρει ο κ. Τσουρδαλάκης.

*Τα αναμνηστικά μεταλλικά κουτιά μπισκότων ANZAC διατίθενται προς πώληση στα σουπερμάρκετ της αλυσίδας IGA, ενώ σύντομα θα βρίσκονται και στα ράφια περισσότερων επιλεγμένων καταστημάτων.

Πηγή: neoskosmos.com

Print
1572

Global Hellenism Events

«Μάιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω