en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ενημέρωση

Νίκος Καζαντζάκης: Στα γυρίσματα της μεγαλόπνοης ταινίας του Σμαραγδή
Hellenic Parliament / Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά

Νίκος Καζαντζάκης: Στα γυρίσματα της μεγαλόπνοης ταινίας του Σμαραγδή

“Στην Ευρώπη του σήμερα όπου υπάρχουν εντάσεις και διαφοροποιήσεις, η τέχνη πρέπει να παίξει το ρόλο της, δηλαδή να ενώνει τους ανθρώπους και να τους δίνει δύναμη. Εμείς, οι άνθρωποι του κινηματογράφου το αποδεικνύουμε έμπρακτα. Τέσσερις διαφορετικές χώρες της Ευρώπης Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε μια ταινία για τον Κρητικό Έλληνα, τον Ευρωπαίο και τον οικουμενικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη!" Mε αυτά τα λόγια ο Έλληνας σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής παρουσίασε κάποιους μήνες πριν το νέο του μεγαλόπνοο project για ένα ιερό τέρας της λογοτεχνίας και του πνεύματος, τον Νίκο Καζαντζάκη.

Με γυρίσματα στην Ελλάδα (Κρήτη, Αθήνα και Αίγινα), τη Γαλλία (Παρίσι και Αντίπολη), την Αυστρία (Βιέννη), τη Γερμανία (Βερολίνο) αλλά και τη μακρινή Κίνα μια χώρα που επίσης συμμετέχει στη διεθνή συμπαραγωγή, η ταινία θέλει να μας υπενθυμίσει τη "μεγάλη αλλά και ελκυστική προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη αλλά και τους τόπους που έζησε, αγάπησε και τον γοήτευσαν".

"Ο μεγάλος Κρήτας αυγγραφέας έλεγε πως 'αυτό που καθόρισε την ζωή του αλλά και το έργο του ήταν τα ταξίδια και τα όνειρα'. Αυτό ακριβώς θα επιδιωχθεί να αναδειχθεί μέσα από την ταινία. Τα ταξίδα του στη Γαλλία, τη Γερμανία την Αυστρία και την Κίνα και μέσα από αυτά οι φιλοσοφικές και μεταφυσικές αναζητήσεις του, αλλά και το "μέσα", το "εσώτερο ταξίδι" συμπλήρωσε ο Σμαραγδής.

Με πρωταγωνιστές τους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο ως Καζαντζάκη αλλά και τους Μαρίνα Καλογήρου (Ελένη Καζαντζάκη), Θοδωρή Αθερίδη (Γιώργης Ζορμπάς), Ζέτα Δούκα (Μελίνα Μερκούρη) αλλά και τον μεγάλο Στάθη Ψάλτη στο ρόλο ενός καλόγερου ο Σμαραγδής δημιουργεί μια κινηματογραφική βιογραφία του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα του 20ου αιώνα και στηρίζεται πάνω στο έργο του Αναφορά στον Γκρέκο που είναι και η αυτοβιογραφία του.

"Είναι μια υπαρξιακή αναζήτηση του συγγραφέα ο οποίος ταξιδεύοντας σε όλο το κόσμο διεκδικεί βιωματικά να κατανοήσει τον Χριστό, τον Βούδα, τον Λένιν, για να καταλήξει, μέσω του Οδυσσέα, στην Κρητική Ματιά" ανέφερε ο Σμαραγδής.

"Ανυποχώρητος στις αξίες του, ο Καζαντζάκης αντιμετωπίζει με στωικότητα και αξιοπρέπεια τις διώξεις του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει το έργο του, το οποίο υπερασπίζεται την ελευθερία του κάθε ανθρώπου και τις αξίες της ζωής. Η ζωή του Νίκου Καζαντζάκη είναι μια ιστορία αγάπης, πίστης και δύναμης ενός συγγραφέα που μπόρεσε να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και τη βαρβαρότητα της εποχής του και να μείνει το έργο του αιώνιο. Το δημιουργικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη εμπνέει το σήμερα και ενεργοποιεί ευεργετικά το αύριο" τόνισε στη συνέντευξη του ο Σμαραγδής.

"Ο Μεγάλος Έλληνας Συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης, ο οποίος γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και πέθανε το 1957, έλεγε πως δύο πράγματα καθόρισαν την ζωή του: Τα όνειρα και τα ταξίδια" είπε ο σκηνοθέτης για τη σκηνοθετική προσέγγιση του.

"Η ταινία ξεκινάει με ένα όνειρο λίγο πριν το θάνατό του, έναν εφιάλτη που καταλήγει στο πρόσωπο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) και η ταινία τελειώνει με ένα λυτρωτικό όνειρο μέσα στο Φώς. Ο Καζαντζάκης, ακολουθώντας τα όνειρά του οδηγείται στην συγγραφή του αυτοβιογραφικού έργου του Αναφορά στον Γκρέκο σε κεφάλαια με συμπαραστάτη την διαισθητική συντρόφισσά του Ελένη" πρόσθεσε.

Τα κεφάλαια αυτά σε flashback θα ζωντανεύουν ως ένα συνεχές ταξίδι στους τόπους που επισκέφθηκε. Το Άγιον Όρος, το Όρος Σινά, το Παρίσι, τη Βιέννη, το Βερολίνο, τη Μόσχα και το Πεκίνο. Συγχρόνως τα ταξίδια αυτά είναι ένα συνεχές εσωτερικό ταξίδι του συγγραφέα, ο οποίος αναζητά και διεκδικεί να κατανοήσει βιωματικά τον Χριστό, τον Βούδα, τον Νίτσε, τον Λένιν, για να καταλήξει στον πρόγονό του τον Οδυσσέα, και στη μεγάλη μήτρα, το Αιγαίον Πέλαγος και το Ελληνικό Φως. Εξοπλισμένος με την συνείδηση του χώρου του και της πνευματικότητάς του, καταλήγει σ’ αυτό που ονομάζει 'Κρητική ματιά' και που τον οδηγεί στην κατάργηση του φόβου του θανάτου, δηλαδή στην ελευθερία".

"Aπ’ αυτό το μακρύ ταξίδι της ψυχής προς την ελευθερία και μέσα από βάσανα και δοκιμασίες, ο Νίκος Καζαντζάκης καταφέρνει να δημιουργήσει το οικουμενικό του έργο, που αποτελεί πλέον ένα μεγάλο πυλώνα του ελληνικού αισθήματος και το οποίο μπορεί στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε να λειτουργήσει ευεργετικά και παρηγορητικά στις πάσχουσες ψυχές των μελλοντικών θεατών".

Δείτε το πρώτο επίσημο teaser της μεγαλόπνοης παραγωγής και ανακαλύψτε το ταξίδι του Έλληνας σκηνοθέτη και αφεθείτε σε ένα ταξίδι δημιουργίας με πυξίδα το ασίγαστο πνεύμα του συγγραφέα της Ασκητικής με το αποκλειστικό video από τα παρασκήνια της ταινίας που θέλει να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κοινού.

Η ταινία θα προβληθεί στις αίθουσες τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, μια χρονιά που έχει κηρυχθεί Έτος Νίκου Καζαντζάκη, γιορτάζοντας τα 60 χρόνια από το θάνατό του.

Πηγή: cnn.gr

Print
1311

Global Hellenism Events

«Απρίλιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω