en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ενημέρωση

Οι 50 πλουσιότεροι Ελληνες των ΗΠΑ – Άνω των $46 δισ. ο πλούτος τους σύμφωνα με «The National Herald»
Hellenic Parliament / Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά

Οι 50 πλουσιότεροι Ελληνες των ΗΠΑ – Άνω των $46 δισ. ο πλούτος τους σύμφωνα με «The National Herald»

 

Εντυπωσιακός είναι ο πλούτος που έχει συσσωρευτεί στα χέρια πενήντα εκ των πλουσιοτέρων Ελληνοαμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως προκύπτει από την ετήσια ειδική έκδοση της Αγγλόφωνης εφημερίδας μας, «The National Herald».

Ο κατάλογος που συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση αυτή, δείγμα της οποίας δημοσιεύουμε, είναι οπωσδήποτε πλημμελής, ωστόσο αποτελεί μία αρκετά καλή ένδειξη του οικονομικού επιπέδου της ομογενειακής μας κοινότητας. Τονίζεται ότι από τον κατάλογο των 50 που δημοσιεύονται εδώ οι 20 είναι δισεκατομμυριούχοι, ο πλούτος των οποίων συμποσούται στα 46 δισεκατομμύρια 86 εκατομμύρια.

Στην κορυφή βρίσκεται ο Τζιμ Ντέιβις της εταιρείας αθλητικών υποδημάτων «New Balance» με $5,2 δισεκατομμύρια.

Ακολουθούν τα ονόματα και οι αριθμοί αναλυτικά:

1. Η περιουσία του Τζέιμς Ντέιβις, 74 ετών, ο οποίος είναι ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας αθλητικών παπουτσιών «New Balance», ανέρχεται στα $5,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι παιδί Ελλήνων μεταναστών και γεννήθηκε στην πόλη Μπρούκλαϊν της Μασαχουσέτης. Η εταιρεία ιδρύθηκε το έτος 1972 και έφτασε σε επιχειρηματικά ύψη και επιτυχίες και έχει δημιουργήσει εκτός από αθλητικά παπούτσια και όργανα για lacrosse και ποδόσφαιρο.

2.Η περιουσία της οικογένειας Χασιώτη υπολογίζεται στα $4,17 δισεκατομμύρια. Ειδικεύεται σε αλυσίδα μικρών παντοπωλείων, ενώ το 2016 πούλησε τα πρατήρια υγρών καυσίμων τα Gulf Oil. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον παππού και την γιαγιά του σημερινού προέδρου της εταιρείας, Αρη Χασιώτη, τους Βασίλειο και Αφροδίτη Χασιώτη, το έτος 1938. Είχαν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τη Μακεδονία και την Ηπειρο.

Αγόρασαν μία φάρμα με μία αγελάδα για $84 δολάρια στην πόλη Cumberland του Ροντ Αϊλαντ και έτσι ξεκίνησαν και έγιναν η μεγαλύτερη γαλακτοκομική εταιρεία σ’ ολόκληρη τη Μασαχουσέτη, ενώ επεκτάθηκε στη βορειοανατολική περιοχή των ΗΠΑ. Η κόρη του Βασιλείου και της Αφροδίτης Χασιώτη, η Λιλή Μπέντα, είναι η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

3.Ο Τζον Κατσιματίδης, 67 ετών, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα $3,4 δισεκατομμύρια, συνεχίζει να βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους πενήντα πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς. Εξακολουθεί να βρίσκεται στην επικαιρότητα, ενώ εξετάζει τις πιθανότητες να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για δημόσιο λειτούργημα στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Κατσιματίδης ήλθε σε νηπιακή ηλικία με τους γονείς του από τη Νίσυρο της Δωδεκανήσου και εγκαταστάθηκαν στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. Με σκληρή εργασία δεκαετιών και πρωτοπόρων επενδύσεων αναδείχθηκε σε αυτοδημιούργητο δισεκατομμυριούχο.

Στις επιχειρήσεις του συμπεριλαμβάνονται αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων, επενδύσεις σε ακίνητα και επίσης σε πετρελαιοειδή προϊόντα. Το 2013 έθεσε υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, ενώ διατηρεί και το δικό του ραδιοφωνικό πρόγραμμα στο σταθμό 970 AM με τίτλο Cats Roundtable.

 

4.Ο Τομ Γκόρης (Gores) είναι 52 ετών, η περιουσία του υπολογίζεται στα $3,3 δισεκατομμύρια και είναι γεννημένος στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης από Ελληνα πατέρα και Λιβανέζα μητέρα. Στην ηλικία των 4 ετών η οικογένεια μετανάστευσε στην πόλη Genessee του Μίσιγκαν. Οταν αποφοίτησε από το πολιτειακό πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, πήγε μαζί με τον αδελφό του Αλεκ, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται επίσης στην ανά χείρας έκδοση και άρχισαν να αγοράζουν εταιρείες.

Το 1995 ίδρυσε την εταιρεία Capital Equity η οποία εξακολουθεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα Κεντρικά της Γραφεία είναι στο Λος Αντζελες, ενώ επίσης έχει Γραφεία στη Νέα Υόρκη, στη Βοστώνη, στο Λονδίνο, και τη Σιγκαπούρη.

5.Ο Τζον Πολ Ντελόρια, 72 ετών, έχει 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια και ασχολείται με προϊόντα περιποίησης μαλλιών και ποτά. Ο κ. Ντελόρια είναι μέλος του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «The Giving Pledge» στον οποίον ηγούνται ο Γουόρεν Μπάφετ, ο Μπιλ και η Μελίντα Γκάιτς.

Το 2016 ο κ. Ντελόρια υποσχέθηκε να μοιράσει τα μισά από τα περιουσιακά του στοιχεία, τα οποία όπως σημειώσαμε πιο πάνω ανέρχονται στα 3,1 δισεκατομμύρια. Δήλωσε στο NBC πως «όσα περισσότερα χρήματα κάνω, τόσα περισσότερα δίνω. Επιτυχία η οποία δεν μοιράζεται είναι αποτυχία».

Ο πατέρας του ήταν Ιταλός μετανάστης και η μητέρα του Ελληνίδα μετανάστρια. Οι γονείς του πήραν διαζύγιο όταν ήταν 2 ετών, οπότε βίωσε έντονα τη φτώχεια, κατ’ αρχήν ως μικρό παιδί που το ανέτρεφε η μητέρα του στο Λος Αντζελες και αργότερα πέρασε δύο περιόδους ως άστεγος ζώντας στους δρόμους. Σήμερα είναι δισεκατομμυριούχος και ένας από τους πλουσιότερους απόμαχους.

6.Ο Ντιν Μητρόπουλος, 69 ετών, υπολογίζεται ότι έχει $2,5 δισεκατομμύρια και είναι πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Metropoulos & Company, η οποία αγοράζει προβληματικές εταιρείες, τις εξυγιαίνει τις καθιστά βιώσιμες και προσοδοφόρες και τις πουλά.

Τον Ιούλιο του 2013 ο κ. Μητρόπουλος κατέβαλλε το ποσό των $410 εκατομμυρίων και αγόρασε την εταιρεία Hostess -Twinkies η οποία είχε κηρύξει πτώχευση και είχε κλείσει τις πόρτες της και την οποία έσωσε. Τον Σεπτέμβριο του 2014 πούλησε την εταιρεία Pabst Brewing $750 εκατομμύρια δολάρια τριπλασιάζοντας την επένδυση που είχε κάνει το 2010. Οι δυο του γιοι, ο Εβαν 35 και ο Ντάρεν 32 ετών, παίζουν καθοριστικό ρόλο στις εταιρείες. Η Pabst Brewing εξακολουθεί να παραμένει η πλέον ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία στον τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

7.Ο Αλεξ Σπανός, 93 ετών, υπολογίζεται από το «Forbes» στα $2,4 δισεκατομμύρια και οι επιχειρήσεις του συμπεριλαμβάνουν ακίνητα και επαγγελματικό αμερικανικό ποδόσφαιρο. Είναι γνωστός στον κόσμο των αθλητικών από την ομάδα San Diego Charges. Ο κ. Αλεξ Σπανός, ο οποίος είναι ιδρυτής της εταιρείας A.G. Spanos, είναι γιος Ελλήνων μεταναστών. Ξεκίνησε την καριέρα του ως φούρναρης εργαζόμενος αρχικά για τον πατέρα του, αλλά το 1951 πήρε δάνειο $800 δολάρια για να αγοράσει ένα ημιφορτηγό καντίνα με το οποίο πήγαινε και πουλούσε σάντουιτς στα μέρη που υπήρχαν εργάτες σε εξωτερικές εργασίες και επίσης στις φάρμες.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε τα κέρδη του και επένδυσε σε ακίνητα και το 1960 έστησε τη δική του εταιρεία, η οποία σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες οικοδομικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς επίσης και διαχείρισης ακινήτων. Εχει κατασκευάσει πάνω από 120.000 ακίνητα σε 19 πολιτείες. Το έτος 2003 μεταβίβασε τον έλεγχο των εταιρειών του στους γιους του Ντιν και Μάικλ.

Ο κ. Αλεξ Σπανός το 1984 αγόρασε το 60 τοις εκατό της ομάδας Charges από τον κύριο κάτοχο της Eugene Klein. Εντός δέκα ετών αγόρασε τις μετοχές από αρκετούς μικρομέτοχους της ομάδας και απόκτησε τον έλεγχο του 97% της ομάδας.

8.Η Οικογένεια Τζαχάρη υπολογίζεται ότι έχει $2,35 δισεκατομμύρια. Ο Μάικλ Τζαχάρης, ο οποίος ήταν ο δημιουργός και ο ιθύνων νους των επιχειρήσεων φαρμακευτικών ειδών απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 2016. Ιδρυσε τις φαρμακευτικές εταιρείες Key, Kos και Vatera Helathcare Partners.

Ο αείμνηστος Μάικλ Τζαχάρης, ο οποίος ανεδείχθη σ’ έναν από τους μεγαλύτερους ευεργέτες του Ελληνισμού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ήταν παιδί Ελλήνων μεταναστών από το χωριό Αγία Παρασκευή της Λέσβου, γεννήθηκε στο Σικάγο, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Carrol University και στη συνέχεια Νομικά στο πανεπιστήμιο DePaul, ενώ εργαζόταν και για το Miles Laboratories. Το 1988 ο αείμνηστος Μάικλ Τζαχάρης ίδρυσε τον εταιρεία Kos, η οποία ήταν η πρώτη εταιρεία τότε παραγωγής φαρμάκου για τη χοληστερίνη και την οποία πούλησε το 2006 στο Abbot Laboratories για $4,2 δισεκατομμύρια.

9.Πίτερ Νίκολας, 75 ετών, υπολογίζεται στα 42,3 δισεκατομμύρια δολάρια η περιουσία του. Είναι συνιδρυτής της εταιρείας Boston Scientific, κατασκευής ιατρικών μηχανημάτων.

10.Γεώργιος Μουτσάνας -Marcus- 75 ετών. Η περιουσία του υπολογίζεται στα $2,2 δισεκατομμύρια. Με καταγωγή από την Εύβοια έχει ιδρύσει με τον συνέταιρό του William Millichap μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακίνητων.

11.Ο Πίτερ Αγγελος, 86 ετών, έχει περιουσία που υπολογίζεται σε $2,1 δισεκατομμύρια, στον νομικό κλάδο και στο Baseball και είναι ιδιοκτήτης της ομάδας Baltimore Orioles.

12.Ο Τζορτζ Αργυρός, 80 ετών, έχει $2 δισεκατομμύρια στα ακίνητα και στα αθλητικά. Διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ισπανία.

13.Αλεκ Γκόρης – Gores, 63 ετών, Εχει $2,1 δισεκατομμύρια και είναι αδελφός του Τομ Γκόρης.

14.Πίτερ Πίτερσον, επενδύσεις. Η περιουσία του υπολογίζεται στα $2,0 δισεκατομμύρια. Διετέλεσε υπουργός Εμπορίου επί κυβέρνησης Νίξον. Γιος Ελλήνων μεταναστών, μεγάλωσε

15.Τζέιμς Χάνος, 59 ετών, επενδύσεις. Εχει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης αλυσίδας στεγνοκαθαριστηρίων στο Μιλγουόκι.

16.Η οικογένεια Λογοθέτη υπολογίζεται ότι έχει $1,5 δισεκατομμύρια. Ναυτιλία, αεροπλοΐα, ακίνητα, ενέργεια. Ο Τζορτζ Λογοθέτης, 42 ετών, είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Libra Group.

17.Ο Ρόι Βάγγελος έχει $1,39 δισεκατομμύρια, στις επιχειρήσεις φαρμακευτικών και υγείας.

18.Η οικογένεια Δημουλά υπολογίζεται να έχει $1,25 δισεκατομμύρια, αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων γνωστά ως Market Basket.

19.Κώστας 65 ετών και Τομ Καρστότης, 56 ετών, $1,2 δισεκατομμύρια, επιχειρήσεις ρολογιών και δερμάτινων ειδών.

20.Τεντ Λεόνσης, 60 ετών, $1,0 δισ., Ιντερνετ, και επαγγελματικά αθλητικά.

21.Τζορτζ Σακελλάρης, 71 ετών, με $963 εκατομμύρια. Ενέργεια και εναλλακτικές πηγές ενέργειες. Γεννήθηκε στη Λακωνία.

22.Τζορτζ Μπεχράκης, 83 ετών, $930 εκατομμύρια. Φαρμακευτικά είδη, ακίνητα. Ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας επενδύσεων Mythos με έδρα το Λέξιγκτον της Μασαχουσέτης. Ευεργέτης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, της Μητρόπολης Βοστώνης, του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εχει ιδρύσει ολόκληρη πτέρυγα στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης, επίσης Ινστιτούτο στο πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης. Ηγείται της αντικαπνιστικής εκστρατείας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα ανάμεσα σε μικρά παιδιά και χρηματοδοτεί το αντικαπνιστικό πρόγραμμα.

23.Τζον Κάλαμος, 77 ετών, $770 εκατομμύρια – Global Asset Management.

24.Τζον Παγιάβλας, 85 ετών, $706 εκατομμύρια, στον τομέα σίτισης -Food Service Industry-.

25.Jamie Ντάιμον, 60 ετών, $700 εκατ. στον τομέα των οικονομικών, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της JPMorgan Chase.

26.Τζον Παπατζόν, 88 ετών, $647 εκατ., επιχειρηματίας. Φιλάνθρωπος. Πρόσφατα είχε κοσμήσει το εβδομαδιαίο «Περιοδικό» του «Ε.Κ.». Μετανάστευσε από την Εύβοια στις ΗΠΑ μόλις εννέα μηνών.

27.Ευάγγελος Τσακόπουλος, 80 ετών, $600 εκατ. στον τομέα των ακινήτων. Μετανάστευσε από την Ελλάδα στις ΗΠΑ στην ηλικία των 15 ετών.

28.Τζορτζ Χατζόπουλος, 90 ετών, $481 εκατ. Θερμοηλεκτρική τεχνολογία. Γεννήθηκε στην Ελλάδα και επιθυμία του ήταν να αλλάξει τον τρόπο που ο κόσμος παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

29.Τζον Ράγκος, 87 ετών, $455 εκατ., ανακύκλωση σκουπιδιών.

30.Πίτερ Μπάρης, 65 ετών, $444 εκ. Συντελεί στο οικονομικό ξεκίνημα εταιρειών.

31.Τζορτζ Γιαγκόπουλος, 57 ετών, $428 εκατομμύρια. Στον τομέα φαρμακευτικών ειδών.

32.Τζον Τζόρτζης 56 ετών, $370 εκατ., Επιχειρήσεις, Food Services.

33.Νικόλαος Γαλάκατος, 57 ετών, $368 εκατ. Βιοϊατρική τεχνολογία, επενδύσεις.

34.Νικόλαος Κάραμποτς, 83 ετών, $326 εκατομμύρια. Εκδόσεις, ακίνητα, οινοποιία.

35.Μάικλ Καπέλας, 62 ετών $325 εκατ. στον τομέα Διοίκηση Επιχειρήσεων, Πληροφορική.

36.Μάικλ Καλογρής 53 ετών, $321 εκ. Τομέας: Τηλεπικοινωνίες.

37.Σωτήριος Βαχαβιώλος, 70 ετών, $280 εκατ. Τεχνολογικές αναλύσεις και λύσεις σε συστήματα δομικής αντοχής και ασφάλειας όπως γέφυρες, δημόσιοι χώροι.

38.Τζέιμς Μπίτζος, 61 ετών, $267 εκ. Τεχνολογία Πληροφορικής.

39.Στράτον Σκλάβος 55 ετών, $252 εκ. Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητή τηλεφωνία.

40.Μάικλ Ψαρός, 48 ετών, $230 εκατ. επενδύσεις. Συνιδρυτής της εταιρείας KPS Capital Partners, η οποία λειτουργεί σε 23 χώρες της υφηλίου με 87 εταιρείες και με ετήσιο εισόδημα περί τα $3,9 δισεκατομμύρια. Ο κ. Ψαρός είναι ευεργέτης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ταμίας της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, μέλος της «Ηγεσίας των 100» και Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

41.Γουίλιαμ Σταυρόπουλος, 77 ετών, $219 εκ. στον τομέα Διοίκηση Επιχειρήσεων.

42.Αδελφοί Χρήστος και Χάρης Πάππας, 69 και 72 ετών, αντίστοιχα, $214 εκατ. Ιδιοκτήτες εστιατορίων.

43.Τζένιφερ Ανιστον, 48 ετών, $200 εκατ. Ηθοποιός, τηλεόραση και ταινίες.

44.Πίτερ Σάμπρας, 42 ετών, $150 εκ. Τένις.

45.Τζον Βαρβάτος, 51 ετών, $120 εκ. Ανδρική μόδα-ένδυση.

46.Κωνσταντίνος Ιορδάνου, 66, $117 εκατ. Ασφάλειες.

47.Αντριου Λιβέρης, 61 ετών, $107 εκατ. Dow Chemical Company.

48.Τζορτζ Τσούνης 48 ετών, $107 εκ. Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ακίνητα.

49.Τομυ Λι, $70 εκ. Μουσική Ροκ.

50.Τίνα Φέι, 46 ετών, $65 εκ. Ηθοποιός.

Πηγή: ekirikas.com

Print
2356

Global Hellenism Events

«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω