en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Ενημέρωση

Πρωτοπόρο πρόγραμμα Φιλελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Βοστώνης

Πρωτοπόρο πρόγραμμα Φιλελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Βοστώνης

Στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια ένα ενδιαφέρον και ουσιαστικό πρόγραμμα Φιλελληνισμού προαγωγής και μελέτης του Ελληνισμού με την ονομασία Boston University Philhellenes project.

Καθιερώθηκε το 2012 από την Κέλλυ Πολυχρονίου και τον Loren Samons, καθηγητές στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τον οργανισμό των Φιλελλήνων του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (BUPh), που ιδρύθηκε από τους δύο καθηγητές την προηγούμενη χρονιά.

Ο οργανισμός επιδιώκει τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αυτό γίνεται εφικτό μέσα από εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, την εκπόνηση του καλοκαιρινού προγράμματος για προπτυχιακούς φοιτητές στην Ελλάδα και την χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές που μελετούν τη Νεοελληνική Γλώσσα.

Ο οργανισμός Φιλελλήνων (BUPh) αποτελείται από μια ομάδα φοιτητών, μια ομάδα αποφοίτων και ένα Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από διακεκριμένα μέλη της Ομογένειας της Βοστώνης στο χώρο της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, συμπεριλαμβανομένου και του γενικού πρόξενου της Ελλάδας στη Βοστώνη.

Η Κέλλυ Πολυχρονίου υπήρξε η καθηγήτρια της ομάδας των σπουδαστών από την αρχή. Διευθύνει το καλοκαιρινό πρόγραμμα στην Αθήνα κάθε χρόνο από το 2013 και συνεργάζεται με συναδέλφους της στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, όπως οι καθηγητές Steve Esposito και James Uden και ο συν-διευθυντής του προγράμματος Loren J. Samons.

Σε συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα», η κ. Πολυχρονίου είπε ότι «στο πλαίσιο του καλοκαιρινού προγράμματος, ο οργανισμός BUPh έχει αποστείλει περίπου 100 φοιτητές στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, μεταξύ των οποίων σπουδαστές Κλασικών Σπουδών, φοιτητές Νεοελληνικής Γλώσσας, καθώς και φοιτητές που προέρχονται από άλλα γνωστικά αντικείμενα».

Στην ερώτηση πώς καλύπτονται τα έξοδα, είπε: «Μερικά από τους ίδιους τους φοιτητές και συμπληρώνονται από τις γενναιόδωρες δωρεές στον οργανισμό, όπως εκείνες από το Οικογενειακό Ιδρυμα John and Sonia Lingos, την ελληνοαμερικανική οργάνωση Alpha Omega της Βοστώνης και τον επιχειρηματία κ. Γιώργο Ντανή. Ο οργανισμός λαμβάνει επίσης γενναιόδωρη υποστήριξη από τον Αμερικανικό Οργανισμό National Endowment for the Humanities και το Ταμείο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης».

Η κ. Πολυχρονίου τόνισε πως «εκτός από αυτή την υποστήριξη, ο οργανισμός BUPh έχει ισχυρή σχέση με το Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας (American College of Greece), όπου οι σπουδαστές του καλοκαιρινού προγράμματος διαμένουν και παίρνουν μαθήματα. Με όλα αυτά τα μέσα, ο οργανισμός BUPh μπόρεσε να παγώσει το κόστος του προγράμματος των δύο κύκλων μαθημάτων περίπου στο μισό σε σχέση μ’ αυτό που χρεώνουν άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες για παρόμοια προγράμματα».

Αναφορικά με τον αριθμό των φοιτητών, είπε ότι «στο πρόγραμμα της Νεοελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης εγγράφονται περίπου 70 με 80 μαθητές ετησίως. Το πρόγραμμα προσφέρει διάφορα μαθήματα. Περίπου 10 έως 15 φοιτητές της Νεοελληνικής Γλώσσας επιλέγουν σαν κατεύθυνση τα Ελληνικά και το 2017 αποφοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (BU) ο πρώτος φοιτητής με πτυχίο Νεοελληνικών Σπουδών εδώ και δύο δεκαετίες. Επί του παρόντος, δύο άλλοι φοιτητές επιδιώκουν την λήψη πτυχίου στη Νεοελληνική Γλώσσα».

Μιλώντας για τη συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια, σημείωσε: «Ο οργανισμός BUPh έχει το προνόμιο να συνεργάζεται με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στο Ναύπλιο τα τελευταία τρία χρόνια, όπου οι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης εκπαιδεύονται στα αναγνωρισμένα προγράμματα πρακτικής άσκησης. Οι φοιτητές του BUPh project έχουν επίσης την δυνατότητα για πρακτική άσκηση στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη στην Αθήνα, το οποίο διευθύνεται από την κ. Ιωάννα Λαλαούνη, απόφοιτη του Πανεπιστημίου της Βοστώνης».

Στην ερώτηση για το μέλλον των Ελληνικών Σπουδών στην Αμερική, είπε, «το μέλλον της μελέτης των περισσότερων ξένων γλωσσών στις Ηνωμένες Πολιτείες απειλείται σήμερα από τη συρρίκνωση των προϋπολογισμών των πανεπιστημίων και κολεγίων στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και την πτώση ενδιαφέροντος για την εκμάθηση ξένων γλωσσών».

Τόνισε πως «γλώσσες όπως η Νεοελληνική, που συνήθως ελκύουν μικρότερο αριθμό σπουδαστών, πλήττονται ανεπανόρθωτα. Παρόλα αυτά, είμαι αισιόδοξη για το μέλλον της Νεοελληνικής Γλώσσας για δύο τουλάχιστον λόγους. Πρώτον, η Ελληνική Γλώσσα έχει ίσως την ισχυρότερη λογοτεχνική παράδοση από οποιασδήποτε ευρωπαϊκή γλώσσα με ιστορία που εκτείνεται πάνω από 3.000 χρόνια, από τον Ομηρο μέχρι τον Καζαντζάκη. Δεύτερον, η Ελλάδα παραμένει ένας πολύ ελκυστικός τόπος για ταξίδια εξαιτίας του πολιτισμού της και της ομορφιάς της. Φιλέλληνες ανά τον Κόσμο γίνονται κοινωνοί του ελληνικού πολιτισμού μέσα από την εκμάθηση της γλώσσας.

Θα έλεγα, όμως, ότι η ελληνική κοινότητα και οι φίλοι του Ελληνισμού ανά τον Κόσμο μπορούν να εξασφαλίσουν συνεχή εκπαίδευση στα Ελληνικά, υποστηρίζοντας προγράμματα σε κολέγια και πανεπιστήμια που διδάσκουν Ελληνικά. Αυτά τα προγράμματα έχουν περιορισμένη χρηματοδότηση. Δωρεές που υποστηρίζουν προγράμματα όπως αυτό που προσφέρεται από τον οργανισμό BUPh, καθώς και διαλέξεις, αλλά και η δημιουργία καθηγητικών εδρών στην Ελληνική Γλώσσα, θα μας βοηθήσουν έτσι ώστε η επόμενη γενιά (και η μεθεπόμενη!) θα μπορέσει να μελετήσει και να μάθει την Ελληνική Γλώσσα»

Πηγή: ekirikas.com

Print
2375

Global Hellenism Events

«Απρίλιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω