en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ενημέρωση

Σημαντική διάκριση για Ελληνίδα αστροφυσικό

Σημαντική διάκριση για Ελληνίδα αστροφυσικό

Η Ελληνίδα αστροφυσικός Βίκυ Καλογερά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις των ΗΠΑ, η οποία διαδραμ'ατισε βασικ'ο ρόλο στην ιστορική ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν και ξεκινώντας ένα νέο πεδίο στην αστρονομία, επιλέχθηκε ως ο 16ος αποδέκτης του βραβείου Martin E. και Gertrude Walder για την Αριστεία στην Έρευνα.

Το βραβείο, το οποίο ιδρύθηκε το 2002 από τον Joseph A. Walder και χορηγείται ετησίως, αναγνωρίζει την αριστεία στην έρευνα στο  Πανεπιστήμιο Northwestern.

“Η Βίκυ είναι ένας πολύ παραγωγικός και σημαντικός μελετητής στους τομείς της φυσικής και της αστρονομίας” δήλωσε ο Daniel Linzer. “Είναι ανώτερο μέλος της διεθνούς ομάδας που ανίχνευσε την πρώτη άμεση απόδειξη των βαρυτικών κυμάτων. Με αυτά τα στοιχεία, η ομάδα της έκανε επίσης την πρώτη άμεση παρατήρηση της σύγκρουσης δύο μαύρων τρυπων”.

Η Βίκυ Καλογερά είναι Διευθύντρια του Κέντρου Διεπιστημονικής Εξερεύνησης και Έρευνας στην Αστροφυσική του Northwestern (CIERA) και του κάτοχος της έδρας Φυσικής και Αστρονομίας του Erastus O. Haven στο Κολλέγιο Τεχνών και Επιστημών του Weinberg.

Η έρευνά της επικεντρώνεται στη φυσική των συμπαγών αστροφυσικών αντικειμένων, συγκεκριμένα στους άσπρους νάνους, στα αστέρια νετρονίων και στις μαύρες τρύπες. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το σχηματισμό και την εξέλιξη των δυαδικών συστημάτων, στα οποία δύο άστρα μπαίνουν στην ίδια τροχιά.

Είναι επίσης μέλος της Επιστημονικής Συνεργασίας LIGO στο πείραμα ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory). Εργάζεται στην εκτελεστική επιτροπή της συνεργασίας και έχει οδηγήσει την αστροφυσική ερμηνεία της πρώτης ανακάλυψης συγκρούσεων μαύρων τρυπών.

“Οι δεξιότητες ηγεσίας της Βίκυ είναι γνωστές στο LIGO και εδώ στο Northwestern, όπου έχει μεταμορφώσει την προσπάθεια αστροφυσικής και καθιέρωσε το CIERA, μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις μας”, δήλωσε ο Michael Schmitt, πρόεδρος του τμήματος φυσικής και αστρονομίας του College Weinberg.

Ως μέλος της ομάδας LIGO, η Καλογερά συμπεριλήφθηκε στο βραβείο Gruber 2016 στην Κοσμολογία και στο Ειδικό Βραβείο του 2016 για τη Θεμελιώδη Φυσική, που τιμά την πρώτη ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων. Επίσης βραβεύτηκε με το Βραβείο Hans Bethe της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας για το ευρύτατο αντίκτυπό της στην αστροφυσική.

Εργάζεται στην επιτροπή αστρονομίας και αστροφυσικής του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και στο εκτελεστικό συμβούλιο των διευθυντών της Large Synoptic Survey Telescope Corporation. Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, η NASA και ιδιωτικά ιδρύματα υποστηρίζουν την έρευνά της.

Πηγή: dete.gr

Print
1533

Global Hellenism Events

«Απρίλιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω