en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2024

Ενημέρωση

Στον δήμαρχο της Λέσβου το βραβείο Ούλωφ Πάλμε για το 2016
MIS / Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 / Categories: Αρχική, , Πολιτιστικά / Οικονομικά

Στον δήμαρχο της Λέσβου το βραβείο Ούλωφ Πάλμε για το 2016

Στον δήμαρχο της Λέσβου το βραβείο Ούλωφ Πάλμε για το 2016

Μια σπουδαία διάκριση έρχεται στη χώρα μας από τη Σουηδία και το ίδρυμα Ούλωφ Πάλμε για τον δήμαρχο της Λέσβου μόλις ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του ιδρύματος. Ο Σπύρος Γαληνός μοιράστηκε το βραβείο Ούλωφ Πάλμε για το 2016 μαζί με τη δήμαρχο της Λαμπεντούζα Giusi Nicolini.

Η ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των βραβείων αναφέρει τα εξής:

Το βραβείο Ούλωφ Πάλμε για το 2016 απονέμεται στους δύο δημάρχους Σπυρίδων Γαληνό, από τη Λέσβο, και Giusi Nicolini, από την Λαμπεντούζα, για την εμπνευσμένη ηγεσία τους σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της εποχής μας, σώζοντας χιλιάδες ζωές και δίνοντας ελπίδα και την πίστη για το μέλλον.

Μαζί με τους συμπολίτες τους, ο Σπυρίδων Γαληνός και η Giusi Nicolini, στάθηκαν στο πλευρό των συνανθρώπων τους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, την τρομοκρατία, και τη δυστυχία. Σε έναν όλο και πιο επικίνδυνο και σκληρό κόσμο, οι άνθρωποι αυτοί τόνισαν μέσα από το έργο τους το γεγονός ότι η ανθρώπινη πρωτοβουλία είναι πιο σημαντική για την προστασία των ανθρώπων από τα ίδια τα σύνορα.

Η απονομή του βραβείου θα γίνει στη παλιά Βουλή της Σουηδίας, στις 30/1/2017, ανήμερα των γενεθλίων του δολοφονημένου Σουηδού πρωθυπουργού (που φέτος θα έκλεινε τα 90 χρόνια ζωής).

Ο δήμαρχος που συγκίνησε

Ο Σπύρος Γαληνός, είναι ο Δήμαρχος του Δήμου Λέσβου. Λίγους μήνες μετά την εκλογή του και την ανάληψη των καθηκόντων του βρέθηκε αντιμέτωπος με το πρόβλημα των τεράστιων προσφυγικών ροών από την ανατολή προς την Ευρώπη, ροές που χρησιμοποίησαν τη Λέσβο ως γέφυρα από την ανατολή στη δύση.

Ο κ. Γαληνός έχει αντιμετωπίσει με τόση αυταπάρνηση το προσφυγικό ζήτημα, που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει διστάσει να πέσει ο ίδιος στη θάλασσα για να σώσει ανθρώπους.

Κάτι που έκανε ακόμα και όταν ο πρόεδρος τους Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έκανε επίσημη επίσκεψη στο νησί μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Ενώ η επίσημη αυτοκινητοπομπή βρίσκονταν καθοδόν, όταν ο δήμαρχος εντόπισε δύο ναυαγούς να ζητούν βοήθεια. Και δεν δίστασε να παρατήσει τους επίσημους επισκέπτες του και να πέσει στη θάλασσα για να σώσει τους ανθρώπους που πάλευαν για τη ζωή τους.

Η δήμαρχος - λιοντάρι                     

Η Giusi Nicolini είναι η δήμαρχος του νησιού Λαμπεντούζα, που έγινε σύμβολο για την εισδοχή προσφύγων και μεταναστών ρεκόρ.

Η δήμαρχος έχει γίνει διάσημη όχι μόνο γιατί το νησί της εκπροσωπεί τη φρίκη του 21ου αιώνα. Η Giusi είναι πρώην ακτιβίστρια οικολόγος, αντιδήμαρχος στη Λαμπεντούζα από 23 ετών, εκείνη που υπερασπίστηκε το περιβάλλον στο νησί με νύχια και με δόντια και ειδικά την διάσημη Παραλία των λαγών. Βρέθηκε αντιμέτωπη με την τοπική μαφία, ο άντρας της απειλήθηκε, το ξυλουργείο του πατέρα της καταστράφηκε. Βρήκε ακόμη και στεφάνια κηδείας μπροστά στο σπίτι της. Αλλά δεν κατέβασε τα χέρια.

Αλλά η «λιονταρίνα», όπως την αποκαλούν, άντεξε. Μικρόσωμη ξανθιά, πάντα κομψή και βαμμένη, με τα γυαλιά ηλίου στα μαλλιά, συνήθως, και ένα τεράστιο ρολόι χεριού, η Giusi Nicolini δεν ξεχνάει ότι είναι Ιταλίδα. Σήμερα, σε ηλικία 54 ετών, έγινε διάσημη για έναν τραγικό λόγο: γιατί στις ακτές του νησιού καταφθάνουν κάθε χρόνο χιλιάδες μετανάστες, ζωντανοί ή νεκροί.

Λίγα λόγια για τον Ούλωφ Πάλμε

Ο Σβεν Ούλωφ Γιοαχίμ Πάλμε ήταν ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από το 1969 έως το 1986 και πρωθυπουργός της Σουηδίας από τον Οκτώβριο του 1969 ως τον Οκτώβριο του 1976 και από τον Οκτώβριο του 1982 έως τη δολοφονία του το 1986.

Γεννήθηκε στο Ουστερμάλμ, στη Στοκχόλμη. Παρά το γεγονός ότι προερχόταν από ανώτερη τάξη επηρεάστηκε από τις σοσιαλδημοκρατικές ιδέες και ιδανικά. Αυτό οφειλόταν βασικά στα ταξίδια του σε αναπτυσσόμενες χώρες ως φοιτητής.

Σπούδασε με υποτροφία στο Κολέγιο Κένυον στο Οχάιο το 1947-1948. Αφού γύρισε τις ΗΠΑ με ώτο-στοπ, επέστρεψε στη Σουηδία για να σπουδάσει νομική στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων αναμείχθηκε με τα φοιτητικά πολιτικά πράγματα, δουλεύοντας με την Σουηδική Εθνική Ένωση Φοιτητών.

Το 1951 έγινε μέλος του σοσιαλδημοκρατικού φοιτητικού συνδέσμου στη Στοκχόλμη και την επόμενη χρονιά εξελέγη Πρόεδρος της Σουηδικής Εθνικής Ένωσης Φοιτητών.

Ο Ούλωφ Πάλμε κατείχε διάφορες κυβερνητικές θέσεις από το 1963 και μετά. Όταν ο ηγέτης του κόμματος Τάγκε Ερλάντερ παραιτήθηκε το 1969, ο Πάλμε εξελέγη ομόφωνα νέος ηγέτης από το συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και διαδέχτηκε τον Ερλάντερ ως πρωθυπουργός.

Ο Πάλμε ήταν ένας πολιτικός με ισχυρές πολιτικές θέσεις που προκαλούσε συζητήσεις στη διεθνή σκηνή: η οξεία κριτική του εναντίον των ΗΠΑ για τον πόλεμο του Βιετνάμ, οι εκστρατείες του εναντίον των πυρηνικών όπλων, η καταδίκη του απαρτχάιντ, η οικονομική και πολιτική υποστήριξή του στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και την Οργάνωση Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, η συνάντησή του με τον Φιντέλ Κάστρο, είχαν δημιουργήσει πολέμιους σε όλο τον κόσμο, ενώ οι απόψεις του δημιούργησαν μεγάλη εχθρότητα από τους δεξιούς της Σουηδίας.

Στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω της φιλικής σχέσης του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και της συμμετοχής του στην κίνηση των έξι ηγετών των Τεσσάρων Ηπείρων (Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Αμερική) οι οποίοι ανέλαβαν πρωτοβουλία υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και αφοπλισμού των υπερδυνάμεων. Σε αυτήν την πρωτοβουλία εκτός του Έλληνας και του Σουηδού πρωθυπουργού συμμετείχαν, η Πρωθυπουργός της Ινδίας  Ίντιρα Γκάντι, ο Πρόεδρος της Αργεντινής Ραούλ Αλφονσίν, ο Πρόεδρος του Μεξικού Μιγκέλ Ντελαμαντρίτ και ο Πρόεδρος της Τανζανίας Τζούλιους Νιερέρε.

Την εποχή του θανάτου του ο Πάλμε είχε κατηγορηθεί ως φιλο-σοβιετικός και πως δεν προστάτευε τα συμφέροντα της Σουηδίας. Επομένως είχε κανονιστεί να επισκεφτεί τη Μόσχα για να συζητήσει μια σειρά από μαχητικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των υποτιθέμενων Σοβιετικών υποβρύχιων εισβολών στα σουηδικά ύδατα.

Ο Ούλωφ Πάλμε συχνά κυκλοφορούσε χωρίς καμία προστασία από σωματοφύλακες και η νύχτα της δολοφονίας του ήταν μία από αυτές τις περιπτώσεις.

Επιστρέφοντας πεζός στο σπίτι του από έναν κινηματογράφο με τη σύζυγό του Λίσμπετ στον κεντρικό δρόμο Σβεαβέγκεν της Στοκχόλμης, γύρω στα μεσάνυχτα της 28 Φεβρουαρίου 1986, το ζευγάρι έπεσε θύμα επίθεσης από δολοφόνο. Ο Πάλμε πυροβολήθηκε δύο φορές στο στομάχι, και η σύζυγός του στην πλάτη.

Η αστυνομία ανέφερε πως ένας οδηγός ταξί χρησιμοποίησε το κινητό ραδιόφωνό του για να σημάνει συναγερμό. Δύο νεαρά κορίτσια που κάθονταν σε ένα αυτοκίνητο κοντά στη σκηνή του εγκλήματος προσπάθησαν να βοηθήσουν τον Πρωθυπουργό.

Μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο αλλά ήταν νεκρός όταν έφτασε. Η κυρία Πάλμε θεραπεύτηκε από τον τραυματισμό της και ανάρρωσε. Ο δολοφόνος δραπέτευσε προς τα ανατολικά στη διασταύρωση Τουννελγκάταν και εξαφανίστηκε.

Η δολοφονία του Πάλμε δεν εξιχνιάστηκε ποτέ με αποτέλεσμα νια έχουν αναπτυχθεί πολλές θεωρίες συνωμοσίας γύρω από αυτήν.

Πηγή: thetoc.gr

Print
1788

Global Hellenism Events

«Δεκέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Privacy Statement
Επιστροφή πάνω