Σε άρθρο με τίτλο «Τα φανταστικά τέρατα της αρχαίας Ελλάδα», που δημοσιεύθηκε στην πολιτιστική ενότητα, η ιστοσελίδα ειδήσεων του BBC επικεντρώνεται στην «υπερφυσική» πλευρά της ελληνικής τέχνης -ειδικά στα φανταστικά τρομακτικά πλάσματα που συνήθως απεικονίζονται σε αυτήν.
Παρά το γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούνται ως ιδιαίτερα έλλογα όντα, που εφηύραν τη δημοκρατία, τη φιλοσοφία και το δράμα, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τα υπερφυσικά όντα κατέχουν σημαντικό ρόλο στην τέχνη τους.
Ξεκινώντας από τους γρύπες στη διακόσμηση της περίφημης αίθουσας του θρόνου στο μινωικό ανάκτορο της Κνωσού, στην Κρήτη, και τα λιονταρό-μορφα πάνω από την εντυπωσιακή πέτρινη πύλη στο χώρο των Μυκηνών, το άρθρο συνεχίζει να αναφέρει άλλα συναρπαστικά τέρατα, συμπεριλαμβανομένων των Κενταύρων, των γοργονών, των σατύρων, των σφιγγών . Πολλά από αυτά προβάλλονταν πρόσφατα στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκη.
Όσον αφορά τη στάση των Αρχαίων Ελλήνων απέναντι σε αυτά τα τέρατα, "oι Έλληνες φαίνεται να έβρισκαν χρήσιμα αυτά τα τερατώδη, ημι-ανθρώπινα πλάσματα προκειμένου να διερευνήσουν και να εκφράσουν την κοσμοθεωρία τους, τις ιδέες τους για την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό, τη θνητή και θεϊκή διάσταση. Φανταστικά όντα ήταν μέρος της φαντασίας των Ελλήνων», σημείωσε ο κ. Peter Stewart, διευθυντής Κέντρο Ερευνών Κλασικής Τέχνης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Πηγή: Ελληνική News Agenda