en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ενημέρωση

Τα μυστικά της αρχαίας ελληνικής διατροφής αποκαλύπτονται στο Λονδίνο

Τα μυστικά της αρχαίας ελληνικής διατροφής αποκαλύπτονται στο Λονδίνο

Τι έτρωγαν οι αρχαίοι Ελληνες; Τι σχέση έχει η σύγχρονη ελληνική κουζίνα με αυτή των προγόνων μας; Και πώς αυτά συνδέονται με τη Βρετανία του Brexit; Στα ερωτήματα αυτά επιχειρεί να απαντήσει ο γνωστός σεφ Λούης Χρυσοστόμου, ο οποίος έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ένα αναμφίβολα δύσκολο εγχείρημα: να συστήσει την αρχαιοελληνική κουζίνα στο πολυεθνικό κοινό του Λονδίνου.

Μέλας ζωμός (σε εξελιγμένη, εύγευστη εκδοχή, σε αντίθεση με τον μέλανα ζωμό της αρχαίας Σπάρτης ο οποίος δεν φημιζόταν για τη γεύση του), μυττωτός (ένα είδος... αρχαίας σπανακόπιτας) και μελίκρατον (γλυκό με ξηρούς καρπούς, μέλι και γύρη) είναι μόνο κάποια από τα εδέσματα που θα σερβίρονται προσεχώς στο εστιατόριο Life Goddess στο Κεντρικό Λονδίνο, στο πλαίσιο θεματικών γαστρονομικών βραδιών που φιλοδοξούν να αποτελέσουν μετεξέλιξη των αρχαιοελληνικών συμποσίων.

«Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε στο βρετανικό κοινό την ελληνική κουζίνα σε όλο το εύρος της, ξεκινώντας από την Αρχαία Ελλάδα και τα διατροφικά μυστικά της», λέει στα «ΝΕΑ» ο Λούης Χρυσοστόμου.

Το εγχείρημα ονομάζεται «Μυστικά και Γεύσεις από την Αρχαία Ελλάδα» και ο εμπνευστής του ελπίζει να συγκινήσει γευστικά όχι μόνο τους χιλιάδες Ελληνες της βρετανικής πρωτεύουσας, αλλά και τους Βρετανούς και τους κατοίκους άλλων εθνικοτήτων.

Πώς, όμως, κατάφερε να φέρει στο πιάτο μας τα εδέσματα που γεύονταν οι πρόγονοί μας χιλιάδες χρόνια πριν; «Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι γεύση είχαν τα φαγητά που έτρωγαν οι αρχαίοι Ελληνες. Ωστόσο, χρησιμοποιήσαμε τα ίδια ακριβώς υλικά που επέλεγαν κι εκείνοι για να συνθέσουν τα γεύματά τους» σημειώνει ο κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος προετοίμαζε το εγχείρημα εδώ και δύο χρόνια. «Πρόκειται για ένα όραμα που επιτέλους γίνεται πραγματικότητα. Είναι προϊόν εξαντλητικής μελέτης συνταγών και πηγών σχετικά με τη διατροφή στην αρχαία Ελλάδα, με αφετηρία τα κείμενα του Αρχέστρατου και του Αθήναιου».

Μετά τα «αρχαιοελληνικά δείπνα» (τα οποία προσαρμόζονται γευστικά στη σημερινή εποχή, όπου κρίνεται απαραίτητο) θα ακολουθήσουν γαστρονομικές βραδιές εμπνευσμένες από την Πυθαγόρειο διατροφή (με χορτοφαγικό προσανατολισμό), την Ιπποκράτειο διατροφή (πρόληψη και θεραπεία ασθενειών μέσω της τροφής), αλλά και βραδιές αφιερωμένες στις τοπικές κουζίνες της χώρας μας (Μακεδονία, Θράκη, Πελοπόννησος κ.ά.).

Με εμπειρία άνω των 17 ετών σε εστιατόρια στη Βρετανία και την Ελλάδα, ο Λούης Χρυσοστόμου ζει στο Λονδίνο από το 2013. Σήμερα είναι επικεφαλής σεφ της Ελληνικής Πρεσβείας και της εταιρείας Lamda Delta Catering and Events. Προηγουμένως, δίδασκε στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Ελλάδα για περισσότερα από 15 χρόνια.

Πηγή: tanea.gr

Print
2000

Global Hellenism Events

«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω