en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2024

Ενημέρωση

Τζέφρι Πάιατ: "Σημαντικός ο ρόλος της Ορθοδοξίας"
Hellenic Parliament / Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά , Ελλάδα

Τζέφρι Πάιατ: "Σημαντικός ο ρόλος της Ορθοδοξίας"

Ο ρόλος της Ορθοδοξίας στον ελληνικό πολιτισμό αλλά και στη διεθνή σκακιέρα σε θέματα διπλωματίας και στρατηγικής, αποτέλεσε το θέμα συνέντευξης που παραχώρησε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Ορθοδοξία.

Επιπρόσθετα, ο πρέσβης των ΗΠΑ μίλησε με ενθουσιασμό για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, λέγοντας μεταξύ άλλων «θα είναι ένας μεγάλος ηγέτης της Διασποράς, με προοπτική ... θα παίξει ρόλο στην εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας».

Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ορθοδοξία είναι σημαντική για τον ελληνικό πολιτισμό και τον ελληνικό λαό, αλλά και «για τον ουκρανικό λαό στον αγώνα του για ελευθερία» όπως διαπίστωσε όταν ήταν πρέσβης εκεί, τόνισε: «Η Ορθοδοξία κράτησε τον Ελληνισμό μέσω της οθωμανικής κατοχής και υπήρξε το κλειδί για τη συνύπαρξη των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η Ελληνική Ορθοδοξία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των ανθρώπινων δεσμών μας και στη σύνδεση της ελληνικής Διασποράς με την πατρίδα τους. Διαδραμάτισε μάλιστα, βασικό ρόλο στο κίνημα των αμερικανικών πολιτικών δικαιωμάτων και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στις κοινές μας αξίες της θρησκευτικής ανοχής και ελευθερίας. Γνωρίζω ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος θα συνεχίσει να φέρνει τους λαούς μας πιο κοντά».

Αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρέσβη για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, Samuel Brownback, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος τον Μάιο, ο οποίος «εξέφρασε την υποστήριξή του για στενότερους δεσμούς των ΗΠΑ με την Ορθοδοξία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής μας για την εκ νέου έναρξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης» και εκτίμησε ότι «από τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών κ. Pompeo φιλοξένησε τη δεύτερη υπουργική διάσκεψη για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας από τις 16 έως τις 18 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον, παρουσία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, κ. Δένδια, θα δούμε περαιτέρω εμβάθυνση αυτών των σχέσεων».

Μίλησε για την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος, «ένας μοναδικά σημαντικός Ορθόδοξος και παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO τόπος που πιστοποιεί τον μακρύ ιστορικό ρόλο της Βόρειας Ελλάδας ως πολιτιστικό σταυροδρόμι» και εξέφρασε την επιθυμία που τον διακατείχε πάντα να το επισκεφθεί. «Το Άγιον Όρος είναι τόσο σημαντικό για την ελληνική ψυχή, που δεν μπορώ να φανταστώ να είμαι πρεσβευτής των ΗΠΑ εδώ, χωρίς να προσπαθήσω να μάθω περισσότερα γι΄ αυτό», είπε.

Σε ερώτηση αν η αμερικανική διπλωματία, τα τελευταία χρόνια, έχει δώσει περισσότερη προσοχή και έχει αναζητήσει μεγαλύτερη συνεργασία με τις Αρχιεπισκοπές, τις Επισκοπές και τις Μητροπόλεις των Ορθόδοξων Εκκλησιών στην Αμερική, στο πλαίσιο των διπλωματικών πρωτοβουλιών της στο εξωτερικό, ο κ. Πάιατ συμφώνησε. «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες διαδραματίζουν ευρύτερα σημαντικό ρόλο ως θρησκευτικοί ηγέτες σε διάφορα θέματα, στη Μέση Ανατολή και φυσικά στην Ουκρανία, αλλά και στον ευρύτερο Ορθόδοξο κόσμο. Από αυτή την άποψη, εκτιμούμε ιδιαίτερα την ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη σε διάφορα θέματα με γεωπολιτική σημασία, ιδιαίτερα στην Ουκρανική Αυτοκεφαλία», υπογράμμισε.

Τέλος, σε ερώτηση ποια είναι τα πρωταρχικά ζητήματα ή ακόμη και οι ανησυχίες που συνήθως τίθενται προς συζήτηση από Αμερικανούς πολίτες ελληνικής καταγωγής και Έλληνες πολίτες με δεσμούς με την Αμερική, ο πρέσβης των ΗΠΑ επισήμανε: «Αυτό που άκουσα από την ελληνική Διασπορά τα τελευταία τρία χρόνια ήταν η έντονη επιθυμία να βοηθήσω την Ελλάδα, να εμβαθύνω τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ -Ελλάδας και να ενισχύσω τις προσπάθειες των ΗΠΑ να στηρίξουν την Ελλάδα στην οικονομική της ανάκαμψη, κατά τη διάρκεια τραγικών περιόδων όπως οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, και για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των λαών. Πιστεύω ότι είναι μια απόδειξη για τα ελληνικά θεσμικά όργανα, όπως η Εκκλησία, ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση, έφυγε από το πρόγραμμα διάσωσής της και αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην περιοχή».

Πηγή: amna.gr

Print
1603

Global Hellenism Events

«Νοέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω