en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ενημέρωση

Το Princeton δημιουργεί κέντρο για τους μελετητές στην Αθήνα
Hellenic Parliament / Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά

Το Princeton δημιουργεί κέντρο για τους μελετητές στην Αθήνα

 

Η παράδοση της δέσμευσης στις ανθρωπιστικές επιστήμες του πανεπιστημίου του Princeton, είναι βαθύτατα συνδεδεμένη με την Ελλάδα και την ελληνική κουλτούρα, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Την Τρίτη 1η Νοεμβρίου, το Πανεπιστήμιο πρόσθεσε μια επίσημη βάση από το σπίτι για τους μελετητές του Princeton, με το άνοιγμα του Princeton University Athens Center for Research and Hellenic Studies.

«Μια ακαδημαϊκή στέγη στην Ελλάδα, ενσωματώνει κάποιους από τους σημαντικότερους στόχους του ελληνικού κεφαλαίου Stanley J. Seeger, που θεσπίστηκε το 1979», λέει ο Δημήτρης Γόντικας ,ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Seeger, και απόφοιτος του 1978. «Με τη δημιουργία του Princeton Athens Center κατορθώνουμε να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα του ευεργέτη, Stanley J. Seeger, του οποίου η θρυλική γενναιοδωρία έκανε το Princeton πρώτο στις Ελληνικές σπουδές». Κάθε χρόνο το πανεπιστήμιο στηρίζει τουλάχιστον 100 φοιτητές του για μελέτη και έρευνα στην Ελλάδα, λέει ο κ. Γόντικας.

Στην επίσημη βραδιά για το άνοιγμα του νέου κέντρου, ο κύριος Γόντικας καλωσόρισε τους παρευρισκομένους με έναν χαιρετισμό στα ελληνικά, για να συνεχίσει μιλώντας για όλους όσους έχουν μέσα στα χρόνια συνεισφέρει στην ισχυροποίηση των σχέσεων και της πολιτιστικής συνύπαρξης μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο διευθυντής του Princeton Christopher L. Eisgruber, συμμετείχε στην τελετή κοπής της κορδέλας και απηύθυνε χαιρετισμό στους 55 καλεσμένους ανάμεσα στους οποίους μέλη του πανεπιστημίου, φοιτητές, φίλοι και 30 απόφοιτοι.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Princeton εγκαινιάζει ένα κέντρο έρευνας και υποτροφιών εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό σύμφωνα με τον  Eisgruber, είναι πως η παράδοση του Princeton στις ανθρωπιστικές σπουδές βρίσκει «στέγη» στην Ελλάδα και την ελληνική σκέψη.

Οι απόφοιτοι, ιδιαιτέρως όσοι ασχολούνται με τις δωρεές στο ίδρυμα, του ζητούν  να «χτίσει» μια μεγάλη έρευνα πάνω στην αρχαία και τη νέα Ελλάδα και να γίνει αυτό με έναν τρόπο όπου να μελετάται και να κατανοείται η επιρροή της Ελλάδας στον υπόλοιπο κόσμο. Οι διασυνδέσεις και οι γνωριμίες με τους ανθρώπους του ελληνικού πνεύματος είναι που θα βοηθήσουν στην έρευνα.

Το κέντρο – το οποίο στεγάζεται στο σπίτι του Stanley J. Seeger ’52 –  είναι ένα αρχοντικό της εποχής του 1930 στο κέντρο της Αθήνας το οποίο ανακαινίστηκε από τους αρχιτέκτονες της ελληνικής ομάδας A6Architects, Γιάννη Γιούνη και Νάσο Ανταχόπουλο. Το κτήριο διαθέτει εγκαταστάσεις κατάλληλες για συνέδρια, χώρο σεμιναρίων, γραφεία, χώρους μελέτης, κοινόχρηστους χώρους και μια ταράτσα που βλέπει τον Παρθενώνα. Στεγασμένο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στο Αριστοτέλειο Λύκειο της Αθήνας, το κέντρο βρίσκεται πολύ κοντά σε μουσεία, βιβλιοθήκες και αρχαιολογικούς χώρους.

«Το κέντρο ενισχύει την διεθνή εικόνα του πανεπιστημίου, δίνοντας έμφαση στη συνεχώς αυξανόμενη επιρροή του  και αναδεικνύει πεδία αριστείας για το πανεπιστήμιο», σημειώνει η Βραχνού αντιπρόεδρος κοσμήτωρ στις διεθνείς σχέσεις και πράξεις, καθώς και απόφοιτη του 1991.

Ο κ. Γόντικας υπογράμμισε στην ομιλία του πως το νέο αυτό κέντρο των Αθηνών, είναι μια «ανοιχτή πρόσκληση» για διεύρυνση του ενδιαφέροντος του πανεπιστημίου και στα άλλα επιστημονικά πεδία. Οι θετικές επιστήμες και η μηχανική θα είναι σημαντικά κομμάτια της έρευνας.

Στις 2 Νοεμβρίου, ο καθηγητής φιλοσοφίας Benjamin Morison, ξεκίνησε μια έρευνα με 11 δευτεροετείς φοιτητές, οι οποίοι όμως στο πρώτο έτος είχαν επιλέξει το μάθημα  Humanities Sequence (Ανθρωπιστική Ακολουθία). Το μάθημα αυτό  καλύπτει ένα εύρος 2.500 χρόνων της Δυτικής κουλτούρας από τον Όμηρο μέχρι τη Βιρτζίνια Γούλφ. Οι πρωτοετείς φοιτητές που τελειώνουν επιτυχώς το μάθημα μπορούν να αιτηθούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ή την Ιταλία με έξοδα του πανεπιστημίου, με σκοπό τη διεξαγωγή έρευνας.

Οι φοιτητές του Princeton έχουν ένα τεράστιο εύρος όσον αφορά τις δυνατότητες της έρευνας στην Ελλάδα. Μπορούν να ασχοληθούν από ανασκαφές στη Βόρεια Ελλάδα, μέχρι σεμινάρια για την ιστορία και το θέατρο.

«Η ιδέα του να υπάρχει ένα κομμάτι του Princeton στην Ελλάδα μου φαίνεται εκπληκτική» αναφέρει ο Michael Cadden υπεύθυνος για τμήμα των Τεχνών του πανεπιστημίου «Έτσι, θα μπορούμε να καλέσουμε τους Έλληνες φίλους μας στο Princeton, άλλωστε για ‘κείνους η φιλοξενία είναι μεγάλη υπόθεση».

Σε συνεργασία με το Hellenic studies, το Συμβούλιο των Ανθρωπιστικών επιστημών διοργάνωσε ταξίδια σε όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης και το πρώτο σεμινάριο δημοσιογραφίας στον εξωτερικό – με τίτλο «Reporting on the Front Lines of History — in Greece».

Πηγή: popaganda.gr

Print
2442

Global Hellenism Events

«Απρίλιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω