en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025

Ενημέρωση

Διεθνές βραβείο σε Ελληνίδα καθηγήτρια της διασποράς για την πρωτοποριακή συνεισφορά της
Βουλή των Ελλήνων / Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020 / Categories: Αρχική, Η.Π.Α.

Διεθνές βραβείο σε Ελληνίδα καθηγήτρια της διασποράς για την πρωτοποριακή συνεισφορά της

Μια Ελληνίδα επιστήμονας των υπολογιστών που διαπρέπει στις ΗΠΑ, η Λυδία Καβράκη, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Rice στο Χιούστον του Τέξας, βραβεύθηκε από την Ένωση Υπολογιστικών Μηχανών (Association for Computing Machinery-ACM) με το φετινό Βραβείο ACM-AAAI Allen Newell, το οποίο θα μοιραστεί με τη Ντάφνε Κόλερ του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Το βραβείο, που απονέμεται κάθε χρόνο από το 1994, είναι ένα από τα πολλά βραβεία της ACM και συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 δολαρίων. Τα βραβεία ACM -με σημαντικότερο το βραβείο Turing – αποτελούν την κορυφαία διάκριση διεθνώς στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας των υπολογιστών, του διαδικτύου, των αλγόριθμων, της τεχνητής νοημοσύνης και των ποικίλων εφαρμογών τους σε άλλα πεδία.

Όπως αναφέρει το σκεπτικό της βράβευσης, «η Λυδία Καβράκη είναι αναγνωρισμένη για τις πρωτοποριακές συνεισφορές της στον σχεδιασμό της ρομποτικής κίνησης, μεταξύ άλλων με την εφεύρεση αλγόριθμων σχεδιασμού τυχαιοποιημένων κινήσεων και πιθανοτικών οδικών χαρτών, με εφαρμογές στη βιοπληροφορική και στη βιοϊατρική».

Οι έρευνες της κυρίας Καβράκη – η οποία έχει περισσότερες από 240 επιστημονικές δημοσιεύσεις – έχουν συμβάλει θεμελιωδώς στη ρομποτική, στην υπολογιστική βιολογία και στη βιοϊατρική πληροφορική.

Το έργο της, πέρα από τη ρομποτική, ασχολείται με τη μελέτη των πρωτεϊνών και των δικτύων μεταβολισμού, της τρισδιάστατης δομής των βιομορίων και της αλληλεπίδρασης τους (κάτι που βοηθά στον σχεδιασμό νέων φαρμάκων) και πιο πρόσφατα με την εξατομικευμένη ανοσοσοθεραπεία του καρκίνου.

Η Λυδία Καβράκη είναι καθηγήτρια σε τέσσερα τμήματα του πανεπιστημίου Ράις (Επιστήμης των Υπολογιστών, Εμβιομηχανικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών), διευθύντρια του Ινστιτούτου Κεν Κένεντι στην τεχνολογία των Υπολογιστών και επικεφαλής εργαστηρίου (Kavraki Lab) Υπολογιστικής Ρομποτικής, Τεχνητής Νοημοσύνης και Βιοϊατρικής στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Γεννήθηκε στην Κρήτη το 1967, σπούδασε επιστήμη των υπολογιστών στο πανεπιστήμιο Κρήτης και έκανε μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου απέκτησε και το διδακτορικό της το 1995.

Ελληνική υποψηφιότητα για αντιπροεδρία ACM

Εξάλλου έγινε γνωστό ότι υποψήφιος για την αντιπροεδρία της ACM είναι ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» καθηγητής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Ιωαννίδης.

Η υποψηφιότητα έρχεται μετά από μια επιτυχημένη διετία του κ. Ιωαννίδη στη θέση του γραμματέα/ταμία της (Association for Computing Machinery).

Η ACM είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο εκπαιδευτική και επιστημονική ένωση στον τομέα της Επιστήμης των Υπολογιστών, με πάνω από 100.000 μέλη-επαγγελματίες.

Στόχος της είναι η προαγωγή της Επιστήμης των Υπολογιστών και των σχετικών επαγγελμάτων μέσα από εκδόσεις, συνέδρια και εκπαιδευτικούς πόρους.

Πηγή: europolitis.eu

Print
1397

Global Hellenism Events

«Ιανουάριος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αναζήτηση

© 2025 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Privacy Statement
Επιστροφή πάνω