en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024

Ενημέρωση

Η ελληνική έμπνευση πίσω από τη μόδα «καφές στο χέρι» που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη το '60
Βουλή των Ελλήνων / Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 / Categories: Αρχική, , Πολιτιστικά / Οικονομικά , Η.Π.Α.

Η ελληνική έμπνευση πίσω από τη μόδα «καφές στο χέρι» που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη το '60

Λέγεται "Anthora", είναι χαρακτηριστικά ελληνικό και είναι το πρώτο χάρτινο ποτήρι που έκανε τον καφέ «για έξω» μόδα στη Νέα Υόρκη, πολλές δεκαετίες πριν.

Το 1963 στη Νέα Υόρκη, ένας Τσεχο – Αμερικανός μετανάστης με το όνομα Leslie Buck εμπνέεται από τον αρχαιοελληνικό αμφορέα και σχεδιάζει ένα αντικείμενο που 44 χρόνια μετά οι New York Times θα συμπεριλάβουν στον κατάλογό τους με τα 50 πιο εμβληματικά αντικείμενα στη Νέα Υόρκη.

Το "Anthora", ήταν ένα χάρτινο κύπελλο χωρίς χερούλια μέσα στο οποίο τα καταστήματα θα μπορούσαν να σερβίρουν καφέ που ο πελάτης ήθελε να πάρει μαζί του.

Επάνω στο κύπελλο, ο Buck σχεδίασε έναν αμφορέα, έναν μαίανδρο που φιγούραρε στην περίμετρο, κάτω από το χείλος ενώ τα χρώματά του ήταν μια σαφής αναφορά στην ελληνική σημαία.

Τα περισσότερα καταστήματα όπου θα μπορούσε κάποιος στη Νέα Υόρκη των 60s να αγοράσει καφέ για το δρόμο, ήταν ελληνικής ιδιοκτησίας.

Το κύπελλο, όπως και το γραμμένο με αρχαιοελληνικούς χαρακτήρες μήνυμα επάνω του "We Are Happy To Serve You" ήταν ένα είδους μάρκετινγκ που λειτούργησε άψογα.

Από τότε οι Νεοϋορκέζοι βρήκαν μια νέα αγαπημένη συνήθεια, το περπάτημα με τον καφέ τους στο χέρι και τα ελληνικά εστιατόρια ήταν παντού στην πόλη για να τους τον σερβίρουν σε ένα χάρτινο ποτήρι που θύμιζε τη χώρα τους.

Έγινε σήμα κατατεθέν της πόλης. Μπήκε σε διαφημιστικά σποτ, σε τηλεοπτικές σειρές όπως το Law & Order και το NYPD Blue, ακόμα και σε κινηματογραφικές ταινίες όποτε έπρεπε να γίνει πιστή αντιγραφή της εικόνας της Νέας Υόρκης, όπως στο Men In Black και το Wolf of Wall Street. Οι πωλήσεις του άγγιξαν τα 500 εκατομμύρια το 1994, χρονιά με απίστευτα κέρδη για την κατασκευάστρια εταιρεία.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 90 και μετά, η μετάβαση από τα "cult" diners στα καφέ σήμανε και την αρχή της πτώσης των πωλήσεων για το "Anthora". Σταθερά και καθόλου αργά, τα νούμερα έπεφταν με τον τζίρο να μειώνεται περισσότερο από 60% σε λιγότερο από μια δεκαετία, γεγονός που οδήγησε σχεδόν στην εξαφάνισή του από την αγορά μετά από την απόφαση της εταιρείας να σταματήσει τη μαζική παραγωγή.

Μπορεί πλέον να μην έβλεπες στους δρόμους τόσο κόσμο να περπατάει γρήγορα κρατώντας στο χέρι ένα γαλανόλευκο ποτήρι με καφέ, ο μαίανδρος με τον αμφορέα όμως έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή σουβενίρ στην κεραμική τους έκδοση από το MOMA αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες φθηνές απομιμήσεις που πούλαγαν στους τουρίστες διάφορα καταστήματα ώστε να έχουν κάτι που να θυμίζει την πόλη.

Ήταν κάτι περισσότερο από σίγουρο πως κάποια στιγμή οι δρόμοι της Νέας Υόρκης θα ξαναγέμιζαν με το αγαπημένο της ποτήρι. Λίγο πριν το 2015, ανακοινώθηκε πως η παραγωγή του "Anthora" θα ξεκινούσε και πάλι, 9 χρόνια μετά τη διακοπή της. Και αυτό μόνο χαρά γέμισε όχι τους νοσταλγούς μιας άλλης εποχής, αλλά όλους όσους αισθάνθηκαν πως με την εξαφάνισή του είχαν χάσει κάτι που ολοκλήρωνε μια καθημερινή τους συνήθεια.

Πηγή: newmoney.gr

Print
2063

Global Hellenism Events

«Δεκέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Privacy Statement
Επιστροφή πάνω