en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2025

Ενημέρωση

O πολεμιστής των «χρυσών δαχτυλιδιών»
MIS / Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016 / Categories: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά

O πολεμιστής των «χρυσών δαχτυλιδιών»

O πολεμιστής των «χρυσών δαχτυλιδιών»

Σύμβολα εξουσίας που υποδεικνύουν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ του Μυκηναϊκού και Μινωικού πολιτισμού φαίνεται πως αποτελούν τα τέσσερα εντυπωσιακά χρυσά δαχτυλίδια που βρέθηκαν στον τάφο του αποκαλούμενου «Γρύπα Πολεμιστή» της Πύλου, όπως είπαν οι αρχαιολόγοι Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι κατά την παρουσίαση των ευρημάτων στην Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών.

Ο πολεμιστής χρονολογείται στα 1500 π.Χ και κάθε δαχτυλίδι φέρει πάνω του διαφορετικές ζωικές και ανθρωπόμορφες αναπαραστάσεις μεγάλης λεπτομέρειας, όπως έναν ταύρο ή γυναικείες φιγούρες για τις οποίες οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι πρόκειται για θεότητες άλλοτε καθιστές ή σε όρθια θέση που κρατούν σύμβολα εξουσίας. Εντύπωση προκαλεί το δαχτυλίδι που εντοπίστηκε τον Αύγουστο του 2015 (φωτ.) και φέρει πάνω του πέντε γυναικείες φιγούρες που φέρεται να βρίσκονται μπροστά από έναν βωμό στη θάλασσα χορεύοντας σε κύκλο κατά τη διάρκεια θρησκευτικής τελετής. Το χρυσό δαχτυλίδι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος μετά το δαχτυλίδι που ανακάλυψε ο Ερρίκος Σλήμαν στην Τίρυνθα και όπως όλα τα κοσμήματα του τάφου της Πύλου έχει μινωικά χαρακτηριστικά. «Τα δαχτυλίδια είναι σίγουρα μινωικής κατασκευής. Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε δεν υπήρχε εκείνη την εποχή στην ηπειρωτική Ελλάδα», είπε στην «Κ» η κ. Στόκερ.

Όπως σημείωσε η Σάρον Στόκερ ο άγνωστος πολεμιστής πρέπει να ήταν 30 – 32 ετών κατά τη χρονική στιγμή του θανάτου του και μετρίου αναστήματος, ενώ χάρη στην ψηφιακή ανασύσταση του προσώπου του από το πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ οι αρχαιολόγοι παρουσίασαν την εικόνα ενός νεαρού άνδρα με μακριά μαύρα μαλλιά, πυκνά φρύδια, καστανά μάτια και μελαμψό δέρμα, φαρδύ μέτωπο και έντονα ζυγωματικά. 

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι με τα νέα στοιχεία των ευρημάτων φαίνονται πιο καθαρά οι δεσμοί μεταξύ των δύο πολιτισμών και των μεταξύ τους ελίτ, όπως και ότι οι κάτοικοι της Πύλου στην Υστερη Εποχή του Χαλκού άρχισαν να προσδίδουν συμβολικά νοήματα στα δαχτυλίδια με εικονογράφηση που παραπέμπει στον Μινωικό πολιτισμό και έθιμα.

Οι αρχαιολόγοι θα επιστρέψουν αργότερα στην Πύλο και προτεραιότητα τους είναι τώρα η συντήρηση των χάλκινων ευρημάτων του τάφου, όπως ο καθρέφτης και οι χτένες που βρέθηκαν και συνδέονται με ιεροτελεστίες καλλωπισμού πριν από τη μάχη. «Αυτό που θέλουμε είναι να γίνει συντήρηση των χάλκινων ευρημάτων του τάφου γιατί δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Και έπειτα θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε την πανοπλία του ώστε να τη συγκρίνουμε με τις Μυκηναϊκές πανοπλίες», σημείωσε η κ. Στόκερ.

Πηγή: kathimerini.gr
Print
1149

Global Hellenism Events

«Ιανουάριος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αναζήτηση

© 2025 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Privacy Statement
Επιστροφή πάνω