en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024

Ενημέρωση

Η Ακρόπολη του Περικλή: Από την Αρχαιότητα στη Μοντέρνα Εποχή

Η Ακρόπολη του Περικλή: Από την Αρχαιότητα στη Μοντέρνα Εποχή

Η Ακρόπολη του Περικλή: Από την Αρχαιότητα στη Μοντέρνα Εποχή


Το Εθνικό Μουσείο του Σικάγου (NHM) ανακοίνωσε την έναρξη, στις 13 Νοεμβρίου, μίας νέας έκθεσης, σε συνεργασία με τη σχολή αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Notre Dame. Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Η Ακρόπολη του Περικλή: Από την Αρχαιότητα στη Μοντέρνα Εποχή» και χρηματοδοτείται από την American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA).

Το πιο φιλόδοξο οικοδομικό πρόγραμμα στην ελληνική ιστορία, η Αθηναϊκή Ακρόπολη και τα μνημεία της, σηματοδοτούν ένα σημείο καμπής στη δυτική αρχιτεκτονική. Χτισμένο προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, και σε τέλεια αρμονία με το φυσικό του περιβάλλον, το μνημείο αυτό όρισε ένα νέο πρότυπο και καθιέρωσε ένα νέο λεξιλόγιο για τη δυτική τέχνη και αρχιτεκτονική. Ήταν η πρώτη και, ίσως, η μοναδική φορά που ο άνθρωπος πέτυχε τέτοιο επίπεδο τελειότητας. Η μοναδική αυτή ομορφιά έχει εμπνεύσει τον κόσμο για περισσότερα από 2.500 χρόνια.

Η έκθεση αναδεικνύει την κλασική αρχιτεκτονική και τον τρόπο με τον οποίο τα μνημεία στην αρχαιότητα προετοίμαζαν τους ανθρώπους όσον αφορά την  προσέγγιση της θεότητας. Επίσης, η έκθεση δείχνει το πόσο η κλασική τέχνη και αρχιτεκτονική χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν μια αίσθηση εθνικής ελληνικής ταυτότητας κατά τον 19ο αιώνα.

Η βαθιά επίδραση της αρχιτεκτονικής της Ακρόπολης στις ΗΠΑ φαίνεται μέσα από εικόνες εμβληματικών αμερικανικών κτιρίων, όπως  η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, το Μνημείο Λίνκολν, το Ανώτατο Δικαστήριο, ο Λευκός Οίκος, το Μουσείο Field του Σικάγου και το Μουσείο Επιστημών και Βιομηχανίας.

Σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα και αρχαιολόγου Μανόλη Κορρέ, πρώην επικεφαλής του έργου αποκατάστασης του Παρθενώνα, απεικονίζουν τον τρόπο με τον οποίο γιγάντια κομμάτια μαρμάρου μεταφέρθηκαν από το Πεντελικό όρος σε όλη την πόλη της Αθήνας και στην κορυφή της Ακρόπολης.

 Την έκθεση πλαισιώνουν ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και ένα διαδραστικό μοντέλο "hands-on", που αναπτύχθηκε από τους φοιτητές αρχιτεκτονικής της σχολής της Notre Dame και θα βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν τα βασικά στοιχεία σχεδιασμού του Παρθενώνα.

Print
977

Global Hellenism Events

«Οκτώβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω