en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024

Ενημέρωση

Ο ομογενής καθηγητής Μιχάλης Κοσμόπουλος έγινε δεκτός στην «Royal Society of Canada»

Ο ομογενής καθηγητής Μιχάλης Κοσμόπουλος έγινε δεκτός στην «Royal Society of Canada»

Η «Βασιλική Ακαδημία του Καναδά» (The Royal Society of Canada) ή Ακαδημία των Επιστημών του Καναδά αναγνώρισε το έργο και τη συνεισφορά του ομογενή καθηγητή του τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μιζούρι -University of Missouri- στην πόλη Σεντ Λούις, Μιχάλη Κοσμόπουλου (Michael Cosmopoulos) και τον έκανε δεκτό ως μέλος της κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στο Ουίνιπεγκ της Μανιτόμπα, στις 24 Νοεμβρίου.

Ο Δρ.. Κοσμόπουλος, για πάνω από 30 χρόνια μελετά τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τον Μάρτιο του 2017 είχε γίνει μέλος και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών.

Η «Royal Society» ιδρύθηκε το 1883 ως η Εθνική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών του Καναδά και η ένταξη ενός μέλους σε αυτή, αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να έχει ένας ακαδημαϊκός στον τομέα της Τέχνης, των Ανθρωπιστικών και των Επιστημών στη χώρα.

«Ο Michael B. Cosmopoulos είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και κλασικός, πρωτοπόρος στις πολυεπιστημονικές προσεγγίσεις που έχουν επηρεάσει βαθιά τη γνώση μας για τον Κλασικό κόσμο», επεσήμανε η σχετική ανακοίνωση της «Royal Society of Canada».

«Μέσω των εξειδικευμένων θεωρητικών του μοντέλων και των σημαντικών αρχαιολογικών ανασκαφών, έχει αναπτύξει νέους δρόμους στην κατανόηση της ελληνικής θρησκείας (ιδίως την προέλευση των αρχαίων λατρευτικών μυστηρίων) και της πολιτικής ιστορίας (ιδίως την εμφάνιση κρατών και την πολυπλοκότητα κοινωνιών).

Ο Δρ. Κοσμόπουλος είχε διδάξει αρχικά στο πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα από το 1989 έως το 2001.

«Σκέφτομαι αυτά τα χρόνια με νοσταλγία», δήλωσε ο ίδιος. Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και βρέθηκε στη Βόρεια Αμερική το 1985 για το διδακτορικό του στο Washington University του Σεντ Λιούς. «Οι Καναδοί είναι υπέροχοι άνθρωποι, θερμοί και φιλόξενοι. Το Ουίνιπεγκ είναι μία σπουδαία πόλη, εκτός από το χιόνι!», είπε.

Ο Δρ. Κοσμόπουλος, όπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.» είναι διακεκριμένος καθηγητής του Hellenic Government-Karakas Foundation of Greek studies. Ειδικεύεται στις Κλασσικές σπουδές, στην Ανθρωπολογία και Αρχαιολογία και συγκεκριμένα στην αρχαία ελληνική θρησκεία, στην κοινωνική και πολιτιστική μνήμη και στην οργάνωση της Αρχαίας Ελλάδας, ιδιαίτερα του Μυκηναϊκού κόσμου.

Είναι διευθυντής ανασκαφών της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών στην Ικλαινα στην Πύλο, συνεργάτης της Ακαδημίας Επιστημών στο Σεντ Λούις, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και Ερευνητής της Εθνικής Γεωγραφικής Εταιρείας, γνωστής ως National Geographic Society.

Σχετικά με την ανασκαφή στην Ικλαινα, έχει δηλώσει στο δημοσιογράφο μας κ. Θεόδωρο Καλμούκο: «Τα τελευταία χρόνια η δουλειά μου επικεντρώνεται στην ανασκαφή στην Ικλαινα, μία από τις πρωτεύουσες του Μυκηναϊκού κόσμου. Η σημασία της Ικλαινας έγκειται στη μελέτη των μηχανισμών που οδήγησαν στη δημιουργία των πρώτων κρατών στο δυτικό πολιτισμό, και μάλιστα φαίνεται ότι στην Ικλαινα έχουμε από τα πρώτα ομοσπονδιακά κράτη, με την έννοια ότι πρόκειται για ένα κράτος με δύο βαθμίδες διακυβέρνησης, κεντρική και περιφερειακή».

Για το αν υπάρχουν κάποιες ομοιότητες της αρχαίας ελληνικής θρησκείας με τον Χριστιανισμό, αν έχει, δηλαδή, υιοθετήσει ο Χριστιανισμός κάποια στοιχεία της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, απάντησε: «Ναι. Το Χριστιανικό δόγμα δεν γεννήθηκε εν κενώ, αλλά σε μεγάλο βαθμό διαμορφώθηκε από τις πολιτισμικές και κοινωνικές συνθήκες των τελευταίων προχριστιανικών και πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων, κατά τους οποίους κυριαρχούσε ο ελληνικός πολιτισμός. Οι Πατέρες της Εκκλησίας βρήκαν στην ελληνική σκέψη, κυρίως στην ελληνική φιλοσοφία, το όχημα που τους επέτρεψε να εκφράσουν τη Χριστιανική Αλήθεια με τρόπο που αυτή να γίνει κατανοητή από τους ανθρώπους της εποχής τους».

Πηγή: ekirikas.com

Print
2600

Global Hellenism Events

«Νοέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω