en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Ενημέρωση

Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας
Βουλή των Ελλήνων / Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά

Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας

Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας

Με την ευκαιρία των 2400 ετών από τη γέννηση του Αριστοτέλους, η Διεθνής Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας, η Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία, η Φιλοσοφική Εταιρεία της Κύπρου και άλλες Επιστημονικές Ενώσεις, Εταιρείες και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αποφάσισαν την οργάνωση Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών (International Federation of Philosophical Societies (FISP)) με θέμα:   

«Η φιλοσοφία του Αριστοτέλους».

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα, όπου ο Αριστοτέλης έζησε το μεγαλύτερο μέρος του βίου του, μαθήτευσε επί μακρόν και δίδαξε στην Ακαδημία του Πλάτωνα, ίδρυσε το Λύκειο, δίδαξε εκεί και μεγαλούργησε, και όπου οι αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές έφεραν πρόσφατα στο φως το Λύκειον του Αριστοτέλους, που θα είναι το επίκεντρο του εν λόγω Συνεδρίου.

Το μέγεθος και η επίδραση της Αριστοτελικής φιλοσοφίας δια μέσου των αιώνων είναι τέτοια ώστε δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη επιχειρηματολογία για να δειχθεί η σπουδαιότητα του πράγματος συναφώς προς τη διοργάνωση οποιασδήποτε επιστημονικής εκδήλωσης για τον Αριστοτέλη.

Ωστόσο είναι κάθε φορά αναγκαίο και σχεδόν χρέος μας ως φιλοσοφούντες να αντιμετρούμεθα με τα επιτεύγματα της διανόησής του, ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα που συμβαίνουν τεράστιες κοινωνικοπολιτικές μεταβολές  στον πλανήτη μας, όπως και στην εποχή του Αριστοτέλη, και για αυτό χρειάζεται να εξετάζουμε τί είναι εκείνο από τα όσα διατύπωσε που είναι ζωτικό και χρήσιμο για τον άνθρωπο καθό άνθρωπο και ιδιαίτερα για μας σήμερα. Γι’ αυτό  η Αριστοτελική φιλοσοφία θα πρέπει να διερευνηθεί και στο παρόν Συνέδριο σε συνάρτηση προς τα προβλήματα και τις καταστάσεις της εποχής μας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να τονισθεί ότι ο Αριστοτέλης είναι ο θεμελιωτής της δημοκρατικής πολιτείας, ως της ελεύθερης, ανοικτής και ποιοτικά σπουδαίας πολιτικής κοινωνίας. Το πρόβλημα για μας σήμερα είναι να στοχασθούμε για το είδος και την ποιότητα της δημοκρατίας όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο και ως προς αυτό η Αριστοτελική διανόηση μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

Για την υφή και την ποιότητα της δημοκρατικής πολιτείας θα υπάρξουν Ειδικές Συνεδρίες με επιλεγμένους ομιλητές που θα ανακοινωθούν προσεχώς και που θα γίνουν στον ιερό και ιστορικό χώρο του Λυκείου, της Ακαδημίας Πλάτωνος, της Πνύκας και του Ολυμπίου Διός.

Το παρόν Συνέδριο σκοπεύει, εκτός των άλλων, κυρίως να διερευνήσει και τονίσει την σπουδαιότητα του φιλοσοφικού στοχασμού του Αριστοτέλη για τα δημόσια πράγματα αλλά και εν γένει για τα παγκόσμια ζητήματα που επηρεάζουν την ανθρωπότητα.

http://www.wcp2016.gr/gr/kentriki         

Print
1965

Global Hellenism Events

«Μάιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω