Το American University ανακοίνωσε πως η Ελληνοαμερικανίδα, Σίλβια Μάθιους Μπέργουερλ (Sylvia Mathews Burwell), η οποία έχει διατελέσει κορυφαία αξιωματούχος επί κυβέρνησης Ομπάμα, θα είναι η 15η πρόεδρος και πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί του πανεπιστημιακού ιδρύματος στην πρωτεύουσα της χώρας.
Η ομογενής και από τους δύο γονείς, ήταν διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού την περίοδο 2013-2014 στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ κατόπιν διετέλεσε υπουργός Υγείας μέχρι και την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα. Η υπουργική θέση της ομογενούς πολιτικού την είχε θέσει στην πρώτη γραμμή της εφαρμογής του Obamacare, αναφέρει η “Washington Post”.
Η κ. Μπέργουελ θα αναλάβει την προεδρική της θέση στο American University την 1η Ιουνίου, διαδεχόμενη τον πρόεδρο Κορνίλιους Μ. «Νιλ» Κέργουιν (Cornelius M. “Neil” Kerwin), ο οποίος συνταξιοδοτείται.
Η κ. Μπέργουελ δεν ξεχνάει την ελληνική καταγωγή της και τον καθοριστικό ρόλο που θα παίξει στην καριέρα της στο πανεπιστήμιο, καθώς σε συνέντευξή της στο «The Chronicle of Higher Education» δήλωσε: «Είμαι εγγονή τεσσάρων Ελλήνων μεταναστών, συνεπώς η ιδέα της εκπαίδευσης ως κεντρικής στην οικονομική και κοινωνική κινητικότητα της κοινωνίας με διακατέχει απ’ όταν ήμουν πολύ νέα. Η ακαδημία είναι πολύ σημαντικό μέρος αυτού, αναφορικά με την δημιουργία ανθρώπων που έχουν παιδεία στις φιλελεύθερες τέχνες, η οποία τους επιτρέπει να σκέφτονται, να επιλύουν προβλήματα και να είναι σπουδαίοι πολίτες».
«Είναι τιμητικό για την οικογένειά μου και εμένα και είμαι ενθουσιασμένη που θα αποτελέσω μέρος της ζωντανής κοινότητας του American University», ανέφερε η Ελληνοαμερικανίδα σε δήλωσή της. «Το ξεχωριστό μείγμα των ακαδημαϊκών δυνάμεων του American University, που αποτελείται από τους εμπνευσμένους καθηγητές του, τους ενεργούς φοιτητές, τους επιτυχημένους απόφοιτους και την εκπληκτική τοποθεσία, είναι σπουδαίο περιουσιακό στοιχείο», πρόσθεσε η κ. Μπέργουελ.
Οπως έχει γράψει ο «Ε.Κ., μητέρα της κ. Μπέργουελ είναι η Κλειώ Μάθιους (με πατρικό όνομα Μαρούδα) με καταγωγή από την Ζάκυνθο, πρώην δήμαρχος του Χίντον και πατέρας της ο Γουίλιαμ Πίτερ Μάθιους, συνταξιούχος οπτομέτρης. Οι παππούδες από την πλευρά της μητέρας της, Βασιλική Μπακαρέ και Ντένις Μαρούδας, ήταν Ελληνες που είχαν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ελληνες εξάλλου ήταν και οι παππούδες της από την πλευρά του πατέρα της.
Τον Φεβρουάριο του 2007 παντρεύτηκε τον δικηγόρο Στίβεν Μπούργουελ και μαζί έχουν δύο παιδιά. Ξεκίνησε την καριέρα της ενώ ακόμα σπούδαζε στο κολέγιο, προσφέροντας τις υπηρεσίες της στον νομοθέτη της Δυτικής Βιρτζίνια, Νικ Ράχαλ και ακολούθως στον ομογενή κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Μάικλ Δουκάκη.
Η Μάθιους στη συνέχεια εργάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Δουκάκη, στις προεδρικές εκλογές του 1988, αλλά και σε αυτή που έκανε τέσσερα χρόνια αργότερα ο Μπιλ Κλίντον. Απόφοιτος του Χάρβαρντ, η Μάθιους είχε υπηρετήσει στην κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον από διάφορα πόστα. Μεταξύ άλλων, είχε διατελέσει αναπληρώτρια του νυν υπουργού Οικονομικών, Τζέικομπ Λιου, όταν εκείνος ήταν διευθυντής Προϋπολογισμού του Μπιλ Κλίντον.
Να υπενθυμίσουμε πως η αγγλόφωνη έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα», «The National Herald», ανέδειξε την ελληνικής καταγωγής υπουργό Υγείας των ΗΠΑ Σίλβια Μάθιους Μπέργουελ ως Πρόσωπο του 2014. Κρίναμε ότι η Σίλβια Μάθιους Μπάργουελ, η ‘εγγονή των Ελλήνων μεταναστών’, όπως την αποκάλεσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η οποία είχε ορκιστεί υπουργός Υγείας τον Ιούνιο του 2014, θα έπρεπε να λάβει αυτή τη διάκριση, καθώς πληρούσε τα απαραίτητα κριτήρια. Κατ’ αρχήν ως εφημερίδα της οποίας αποστολή είναι να υπηρετεί την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, το Πρόσωπο της Χρονιάς οφείλει να είναι ελληνικής καταγωγής. Δεύτερον, έπρεπε να έχει κάνει κάτι ουσιαστικό το 2014 που θα ήταν έμπνευση για τους Ελληνοαμερικανούς και τους Ελληνες ανά τον Κόσμο. Τέλος, τα επιτεύγματα του Προσώπου έπρεπε να πηγαίνουν πέρα από την δική μας Κοινότητα και να επηρεάζουν κατά κάποιο τρόπο το σύνολο της αμερικανικής κοινωνίας.
Πηγή: ekirikas.com