en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025

Ενημέρωση

Νέες διακρίσεις για την αρχιτεκτονική εταιρεία του ομογενή Άρθουρ Ανδρωνά
Βουλή των Ελλήνων / Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 / Categories: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά , Αυστραλία

Νέες διακρίσεις για την αρχιτεκτονική εταιρεία του ομογενή Άρθουρ Ανδρωνά

Η πολυβραβευμένη εταιρεία του Ελληνοαυστραλού αρχιτέκτονα, Άρθουρ -Αθανάσιου- Ανδρωνά (Arthur Andronas) απέσπασε νέες διακρίσεις από το Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων της Αυστραλίας (Australian Institute of Architects – AIA).

Η Andronas Conservation Architecture (Heritage Architects), με τους συνεργάτες της Architectus και Schmidt Hammer Lassen Architects, απέσπασαν τριπλή αναγνώριση για το έργο τους στην Πολιτειακή Βιβλιοθήκη της Βικτώριας (State Library of Victoria – SLV) κατά την απονομή των Βραβείων Αρχιτεκτονικής (Architecture Awards (Victorian AIA Architecture Awards) για το 2020.

Οι νέες διακρίσεις περιλαμβάνουν: ένα βραβείο στην «Αρχιτεκτονική Κληρονομιάς» (Heritage Architecture), ένα βραβείο στη «Δημόσια Αρχιτεκτονική» (Public Architecture) και το «Βραβείο Μελβούρνης» (Melbourne Prize).

«Ειλικρινά ήταν μεγάλη τιμή», δήλωσε ο κ. Αδρωνάς στον “Νέο Κόσμο”, σημειώνοντας ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντική η αναγνώριση, καθώς τα βραβεία προέρχονται από αρχιτέκτονες επίσης, οι οποίοι γνωρίζουν καλά την προσπάθεια που καταβλήθηκε για την αποκατάσταση της Πολιτειακής Βιβλιοθήκης της Βικτώριας και έκριναν πετυχημένο το αποτέλεσμα.

Όπως επεσήμανε ο ομογενής αρχιτέκτονας, όλη η ομάδα συνεργατών που τιμήθηκε, για 5 χρόνια κατέβαλε πολύ κόπο, από το σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση.

«Η χαρά είναι διπλή και τριπλή…» ανέφερε ο κ. Ανδρωνάς.
Χρειάστηκαν περίπου 400.000 ώρες εργασιών ώστε να «περάσει» η Βιβλιοθήκη στο επόμενο κεφάλαιο των 164 πλέον χρόνων της ιστορίας της. Το κόστος της πλήρους αποκατάστασης και ανακαίνισης (redevelopment) ανήλθε σε 88,1 εκατ. δολάρια.

Η Πολιτειακή Βιβλιοθήκη της Βικτώριας είναι η παλαιότερη της Αυστραλίας καθώς ιδρύθηκε το 1854. Είναι από τις δημοφιλέστερες του κόσμου και – όπως έχει γράψει και στο παρελθόν ο Νέος Κόσμος – διαθέτει και αρχαιοελληνικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα. Ειδικά η αίθουσα της βασίλισσας (Queen’s Hall) διαθέτει πάρα πολλές κολώνες ιωνικού ρυθμού.

Ο κ. Ανδρωνάς είπε ακόμη ότι το 1856, δύο χρόνια μετά την πρώτη λειτουργία της Βιβλιοθήκης, για να αποκαταστήσουν κάποιες ζημιές που είχαν σημειωθεί αποφάσισαν, χάρη και στο φιλελληνικό ρεύμα, να «ντύσουν» το κτίριο και με χρώματα, τα οποία περιλάμβαναν και αρχαιοελληνικά μοτίβα, όπως μαιάνδρους και άκανθους. Με τις εργασίες αποκατάστασης σε ορισμένα σημεία τα μοτίβα αυτά έχουν αναδειχθεί εκ νέου, καθώς αφαιρέθηκαν επιστρώσεις προηγούμενων ετών.

Όπως δήλωσε ο κ. Ανδρωνάς στο «Νέο Κόσμο», «ο Sir Redmond Barry ήταν η κινητήριος δύναμη για την ίδρυση της Πολιτειακής Βιβλιοθήκης της Βικτώριας, του Μουσείου της Βικτώριας και του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Ο λόγος για την υποστήριξή του στη Melbourne Public Library, στη Law Library, αλλά και τη Mechanic Institutes, ήταν η δωρεάν πρόσβαση στις βιβλιοθήκες για όλους, όχι μόνο για λίγους εκλεκτούς.

Ως δικαστής, πίστευε ότι ο καθένας πρέπει να μπορεί να διαβάσει και να μπορεί να έχει πρόσβαση σε δωρεάν κλασική παιδεία, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε μία καλύτερη κοινωνία. Το όραμά του επεκτάθηκε στην Αρχιτεκτονική και τις Τέχνες. Για αυτό είναι ουσιαστικό η αρχιτεκτονική της βιβλιοθήκης να αντανακλά τα ιδεώδη του Κλασικισμού.

Ως ο αρμόδιος αρχιτέκτονας για την κληρονομιά της Πολιτειακής Βιβλιοθήκης της Βικτώριας στο σχέδιο αποκατάστασης και ανακαίνισης (State Library of Victoria Redevelopment project), ένιωσα ιδιαίτερα περήφανος για τους δεσμούς, υλικούς και άυλους, σε μία κλασική κληρονομιά, και κυρίως τη δική μου κλασική κληρονομιά. Νιώθω τιμή που η ομάδα μου μπόρεσε να βοηθήσει στην αναγέννηση των κλασικών ιδεωδών, όπως αντιπροσωπεύονται στην Πολιτειακή Βιβλιοθήκη, αλλά ειδικότερα στο Queens Hall. Είμαστε τυχεροί να έχουμε διαδραματίσει το δικό μας ρόλο με την Architectus (Melbourne) και την Schmidt Hammer Lassen (Denmark) σε αυτό το πετυχημένο αποτέλεσμα».

Συνολικά το έργο της αποκατάστασης, το οποίο παραδόθηκε στα τέλη του 2019, είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι χώροι για το κοινό κατά 40% και οι θέσεις κατά 70%, σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν της Πολιτειακής Βιβλιοθήκης.

Σημειώνεται ότι το κτίριο είναι κλειστό αυτό το διάστημα λόγω της πανδημίας.

Η διευθύνουσα σύμβουλος (CEO) της Πολιτειακής Βιβλιοθήκης της Βικτώριας, Κέιτ Τόρνεϊ (Kate Torney) σε δήλωσή της επεσήμανε ότι η αποκατάσταση δεν θα μπορούσε να έχει βρεθεί σε καλύτερα χέρια. «Όραμά μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα μη ευδιάκριτο σύνδεσμο ανάμεσα στην πλούσια ιστορία της Βιβλιοθήκης και τον εναλλασσόμενο ρόλο της στον 21ο αιώνα. Κοιτάζοντας το κτίριο σήμερα, είμαι περήφανη καθώς αυτό το όραμα έλαβε ζωή», ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα.

Οι κριτές εξήραν το έργο αποκατάστασης της Βιβλιοθήκης, κάνοντας λόγο για «εντυπωσιακή» συνεισφορά στο κοινό, αλλά και στην πρόοδο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. «Σχέδια όπως αυτό της Πολιτειακής Βιβλιοθήκης προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα στους κατοίκους της Μελβούρνης και ο τρόπος με τον οποίο (σ.σ. το κτίριο) επανήλθε στη ζωή αποτελεί πραγματικό δώρο στην πόλη», δήλωσε η κ. Ίνγκριντ Μπέικερ (Ingrid Bakker), επικεφαλής των κριτικών επιτροπών.

Για τα βραβεία του AIA φέτος υπήρχαν 108 υποψηφιότητες, σε περισσότερες από 10 διαφορετικές κατηγορίες. Λόγω της πανδημίας από τον κορονοϊό, οι αρχιτέκτονες παρουσίασαν τα σχέδια τους στους κριτές διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Zoom, αντί επισκέψεων στις τοποθεσίες, όπως τις προηγούμενες χρονιές. Επίσης η ανακοίνωση των νικητών έγινε διαδικτυακά, σε ζωντανή μετάδοση στο Youtube (το βίντεο στην ηλεκτρονική διεύθυνση bit.ly/3euHfyS).

Η εταιρεία του κ. Ανδρωνά έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία για έργα της, ειδικά στο χώρο της αναστήλωσης, αποκατάστασης και ανακαίνισης ιστορικών κτιρίων. Μεταξύ άλλων, έχει βραβευτεί από το ΑΙΑ για την ανακαίνιση του διατηρητέου, ιστορικού κτιρίου του Newman College , αλλά και για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού του Αποστόλου Παύλου της Μελβούρνης (St. Paul’s Cathedral).

Η Andronas Conservation Architecture εκτός από τις εργασίες αποκατάστασης διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στη συμβουλευτική και βοήθεια ιδιοκτητών κτιρίων και υπευθύνων όσον αφορά σε αδειοδότηση, από τις τοπικές και τις πολιτειακές Αρχές, για παρεμβάσεις καθώς και στην εκτίμηση ζημιών σε ιστορικά κτίρια.

Πηγή: neoskosmos.com

Print
1986

Global Hellenism Events

«Ιανουάριος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αναζήτηση

© 2025 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Privacy Statement
Επιστροφή πάνω