en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2025

Ενημέρωση

Με πλειοψηφία 288 βουλευτών το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων
Βουλή των Ελλήνων / Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 / Categories: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά , Ελλάδα

Με πλειοψηφία 288 βουλευτών το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Με πλειοψηφία 288 βουλευτών, που αποτελεί κοινοβουλευτικό ρεκόρ, ενέκρινε η Βουλή το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αποκαθιστώντας μια ιστορική υποχρέωση, που εκκρεμούσε επί 44 χρόνια.

Το σύνολο των διατάξεων του σχεδίου νόμου ξεπέρασε την αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών που επιβάλλει το Σύνταγμα, καθώς τα άρθρα έλαβαν από 206 ψήφους έως και 295. Από την διαδικασία έλειπαν τέσσερις βουλευτές.

Τέσσερα είναι τα βασικά σημεία σύγκλισης που έκαναν εφικτή την ευρύτατη αυτή συναίνεση:

  1. Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι ισότιμη με αυτή των διαμενόντων στην Ελλάδα.
  2. Οι εκλογείς του εξωτερικού θα ψηφίζουν για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο αυξάνει τις θέσεις του από 12 σε 15 υποψήφιους.
  3. Απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία στα σημεία που θα στηθούν οι κάλπες.
  4. Θα ψηφίζουν όσοι Έλληνες τα τελευταία 35 έτη έχουν μείνει στη χώρα μας τουλάχιστον δύο έτη και έχουν φορολογικές υποχρεώσεις.

Ενδεικτικό της ιστορικής σημασίας του νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών αποτελεί και το γεγονός ότι κατά την συζήτηση των διατάξεων στην Ολομέλεια της Βουλής επέλεξε να τοποθετηθεί το σύνολο των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε μεταξύ άλλων πως «έπρεπε να περάσουν 44 χρόνια, για να λάβει σάρκα και οστά το άρθρο του Συντάγματος του 1975 για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και είμαι περήφανος που γίνεται με την κυβέρνηση της ΝΔ και με μεγάλη διακομματική συναίνεση».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «η αρχική εισήγηση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπήρξαν πιο γενναιόδωρες προς τους Έλληνες του εξωτερικού. Η δική μας πρόταση δεν έθετε περιορισμούς και αναγνώριζε την επιστολική ψήφο». Τόνισε πως “Το νομοσχέδιο είναι μια δημοκρατική και κοινοβουλευτική νίκη. Πρωτίστως αποτελεί νίκη εθνική. Επιτελεί χρέος που η Ελλάδα έχει απέναντι στα παιδιά της”.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο θεμέλιος λίθος για να διευκολυνθούν οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους μπήκε από την δική του κυβέρνηση. Άσκησε κριτική στην επιλογή του Αντώνη Διαματάρη για τη θέση του Υφυπουργό Εξωτερικών για τον Απόδημο Eλληνισμό λέγοντας πως υπήρξε ενδεικτική της νοοτροπίας του Μητσοτάκη που έψαχνε έναν «Κομματάρχη της Ομογένειας».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είπε πως “Παρά τις ενστάσεις και επιφυλάξεις εμείς δίνουμε την θετική μας ψήφο γιατί γίνεται το πρώτο βήμα για την κατεύθυνση που εμείς θέλουμε” ενώ ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι η θετική στάση του Περισσού δεν αποτελεί συγχωροχάρτι για τις ευθύνες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

«Δεν θα ήταν δυνατόν ένα κόμμα αρχών να ψηφίσει επί της αρχής ένα τέτοιο προσβλητικό νόμο που αποκλείει χιλιάδες Έλληνες της διασποράς να συμμετέχουν και να ψηφίσουν για την πατρίδα τους», τόνισε στη Βουλή, ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. το ΜεΡΑ25 είναι το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στην ομιλία του  ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, διατηρώντας όμως σοβαρές ενστάσεις. «Πολλοί είστε ευαίσθητοι με τους μετανάστες, δεν είδα την ευαισθησία προς τον Έλληνα μετανάστη. Δεν φταίει η κυβέρνηση, αλλά οι εκβιασμοί κάποιων» ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Πηγή: webradio.ert.gr

Print
1459

Global Hellenism Events

«Ιανουάριος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αναζήτηση

© 2025 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Privacy Statement
Επιστροφή πάνω