en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2025

Ενημέρωση

Εκπαιδευτική «απόβαση» του ΜΙΤ στην Ελλάδα
Βουλή των Ελλήνων / Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019 / Categories: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά , Η.Π.Α.

Εκπαιδευτική «απόβαση» του ΜΙΤ στην Ελλάδα

Μαθητές θα εκπαιδευθούν να κάνουν το κρίσιμο βήμα από τη θεωρία στην πράξη, υπό την επίβλεψη του... ΜΙΤ. Την ίδια στιγμή, εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να δουν τρόπους διδασκαλίας όχι μόνο της θεωρίας αλλά και των δεξιοτήτων που οφείλει να αναπτύσσει στους μαθητές το σχολείο. Το θερινό πρόγραμμα STEM, διάρκειας 2 εβδομάδων, για παιδιά του γυμνασίου, που θα πραγματοποιηθεί από διδάσκοντες και ειδικευμένους εκπαιδευτές από το διάσημο πανεπιστήμιο Massachusetts Institute of Technology (MIT), οι οποίοι θα συνοδεύονται από Ελληνες καθηγητές, αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία διάχυσης σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων.

Ειδικότερα, ο μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός «Μάθηση Πρωτοβουλία», σε συνεργασία με τη Σχολή Μωραΐτη και το MIT Abdul Latif Jameel World Education Lab (J-WEL), φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα θερινό πρόγραμμα STEM διάρκειας δύο εβδομάδων για παιδιά γυμνασίου. Στο πρόγραμμα, που θα διεξαχθεί από τις 25 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου, οι μαθητές θα διδαχθούν στα αγγλικά από διδάσκοντες και φοιτητές-εκπαιδευτές του MIT με μια αλληλεπιδραστική και ολοκληρωμένη μαθησιακή προσέγγιση, χρησιμοποιώντας περιεχόμενο και υλικά που αναπτύχθηκαν από το MIT και προσαρμόστηκαν για το Mathisi STEM Camp στην Ελλάδα.

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις γνώσεις τους στους τομείς της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν όσα έμαθαν για να αναπτύξουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Την πρώτη εβδομάδα του προγράμματος, οι μαθητές θα επιλέξουν από έξι ενότητες, μέσα από τις οποίες θα εισαχθεί η πρακτική εμπειρία μάθησης στη φυσική, τη βιολογία, τη χημεία, την ηλεκτρονική, αναπτύσσοντας παράλληλα δεξιότητες προγραμματισμού και χρήσης εργαλείων.

Ενδεικτικά, στην ενότητα σχεδιασμού ανεμογεννητριών, οι μαθητές θα εισαχθούν στο θέμα της αξιοποίησης της δύναμης του ανέμου για ενέργεια και θα διερευνήσουν κοινά προβλήματα που σχετίζονται με ανεμογεννήτριες, χρησιμοποιώντας βασικές έννοιες της φυσικής και της ηλεκτρολογίας. Σε μια άλλη ενότητα, οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν τις έννοιες της μηχανικής και του προγραμματισμού για τον προγραμματισμό και τη βαθμονόμηση ενός συστήματος που λειτουργεί με ηλεκτροεγκεφαλικά σήματα, χρησιμοποιώντας ειδικά ακουστικά. Θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν και να ελέγξουν την κίνηση των κινητήρων σε δεξαμενές νερού ανταποκρινόμενοι σε αλλαγές στις ανθρώπινες συναισθηματικές καταστάσεις. Η θεματολογία και οι δεξιότητες που θα αναπτυχθούν την πρώτη εβδομάδα, θα επιτρέψουν στους μαθητές τη δεύτερη εβδομάδα να δημιουργήσουν ανά ομάδες δικά τους έργα, βασισμένα στις γνώσεις που έλαβαν, με γνώμονα ένα πραγματικό πρόβλημα ή μια καινοτόμο ιδέα. Στο τέλος, οι μαθητές θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους στους εκπαιδευτές και στους γονείς. Το πρόγραμμα θα έχει περί τις 80 θέσεις για τους μαθητές, ενώ θα μπορούν να το παρακολουθήσουν και εκπαιδευτικοί. Θα έχει δίδακτρα, αλλά θα δοθούν και υποτροφίες με οικονομικά κριτήρια (πληροφορίες στις ιστοσελίδες www.mathisi.org και www.moraitis.edu.gr).

 «Είναι η δεύτερη φορά που το MIT J-WEL βγαίνει εκτός ΗΠΑ. Στόχος είναι η διάχυση νέων διδακτικών μεθόδων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς», παρατηρεί στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της Σχολής Μωραΐτη, Αντώνης Καρτάλης. Αυτοί θα γίνουν πολλαπλασιαστές όσων θα πάρουν από τη δεκαπενθήμερη δουλειά με τους ανθρώπους του MIT. Πόσο εύκολο, ωστόσο, είναι να σπάσουν τα στεγανά του κεντρικά οργανωμένου και εν πολλοίς δύσκαμπτου ελληνικού σχολείου;

Πηγή: kathimerini.gr

Print
1935

Global Hellenism Events

«Ιανουάριος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αναζήτηση

© 2025 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Privacy Statement
Επιστροφή πάνω