en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2025

Ενημέρωση

Η Ελλάδα προσέφερε τα στεφάνια του Μαραθωνίου της Βοστώνης
Βουλή των Ελλήνων / Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 / Categories: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά , Η.Π.Α.

Η Ελλάδα προσέφερε τα στεφάνια του Μαραθωνίου της Βοστώνης

Στο Κυβερνείο της Μασαχουσέτης πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη το απόγευμα, η καθιερωμένη τελετή παράδοσης των στεφάνων στέψης των νικητών του Μαραθωνίου της Βοστώνης από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη και τον ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο «Alpha Omega» προς την τοπική Αθλητική Ομοσπονδία (Boston Marathon Association).

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, καθώς και πολιτειακοί γερουσιαστές, μέλη του προξενικού σώματος της πόλης και πλήθος κόσμου. Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, παρέδωσε στην αθλητική ομοσπονδία της πόλης τέσσερα στεφάνια από κλαδί ελιάς, δύο για τους νικητές των αγώνων ανδρών και γυναικών και δύο για τους νικητές της κατηγορίας των αθλητών με ειδικές ικανότητες.

Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, 16 Απριλίου, θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς Μαραθωνίους στον κόσμο και υπογραμμίζει τους κοινούς πολιτισμικούς δεσμούς της πόλης με την Ελλάδα, καθώς η Βοστώνη, που είναι η γενέτειρα της Αμερικανικής Επανάστασης, αποκαλείται συμβολικά και ως η «Αθήνα» των ΗΠΑ.

Ο κ. Ευθυμίου στον λόγο του αναφέρθηκε στην κληρονομιά του Στυλιανού Κυριακίδη, του Έλληνα νικητή του Μαραθωνίου της Βοστώνης το έτος 1946 και υπογράμμισε τον συμβολισμό που εμπεριέχει η παράδοση των στεφανιών των νικητών από την Ελλάδα. Πρόκειται για μια πράξη, που όπως είπε, συνδέει τον Μαραθώνιο με τη γενέτειρά του και αναδεικνύει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Η παράδοση των στεφανιών, η οποία αριθμεί τριάντα και πλέον έτη, είχε ξεκινήσει το 1984, όταν κυβερνήτης Μασαχουσέτης ήταν ο Μάικλ Δουκάκης, ενώ κάθε χρόνο διανθίζεται από νέες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις. Σε αυτές τις εκδηλώσεις συμμετέχουν πολλοί τοπικοί εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί φορείς με βασικό στόχο την ανάδειξη της σύνδεσης του σύγχρονου Μαραθωνίου με την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, βραβεύτηκαν με ειδικά επιτραπέζια στεφάνια, δώδεκα μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον διαγωνισμό έκθεσης ιδεών που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο σε συνεργασία με άλλους φορείς. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό που είχε ως θέμα τους συμβολισμούς και το μήνυμα της Μάχης του Μαραθώνα συμμετείχαν πάνω από 750 μαθητές από Γυμνάσια της Μασαχουσέτης.

Κατά την τελετή τιμήθηκε ο Αρχηγός της Αστυνομίας της Βοστώνης και μαραθωνοδρόμος Γουίλιαμ Έβανς (William B. Evans), στον οποίο μάλιστα διαβιβάστηκε και πρόσκληση του ΣΕΓΑΣ για συμμετοχή στον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Ο κ. Έβανς είχε συμμετάσχει στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013, όταν είχε σημειωθεί το τρομοκρατικό χτύπημα που είχε προκαλέσει το θάνατο τριών θεατών και τον τραυματισμό 264 ατόμων. Μετά τον τερματισμό του, παρέμεινε στην περιοχή και συμμετείχε στον συντονισμό των υπηρεσιών διάσωσης αλλά και στην επιχείρηση σύλληψης των τρομοκρατών.

Στον Μαραθώνιο της Βοστώνης θα συμμετάσχουν 32.500 αθλητές, ανάμεσα στους οποίους 12 Έλληνες και τέσσερις Κύπριοι δρομείς. Η εκκίνηση θα δοθεί στην πόλη Χόπκιντον, η οποία βρίσκεται 26,2 μίλια νοτιοδυτικά της Βοστώνης. Τιμώντας την επέτειο των 2500 χρόνων από την μάχη του Μαραθώνα, η πόλη του Χόπκιντον αποφάσισε να στήσει το 2010 ένα άγαλμα που απεικονίζει τον Σπύρο Λούη, νικητή του πρώτου σύγχρονου Ολυμπιακού Μαραθωνίου της Αθήνας το 1896, να ενθαρρύνει τον Στέλιο Κυριακίδη προς την δική του νίκη στην Βοστώνη το 1946.

Ο Στυλιανός Κυριακίδης, στη μνήμη του οποίου δίνονται από την Ελλάδα τα στεφάνια των νικητών, κατάφερε μετά από αρκετές δυσκολίες να αγωνιστεί και να επικρατήσει ενάντια στον Βοστωνέζο πρωταθλητή και φαβορί για τη νίκη Τζον Κέλι, ο οποίος αναφερόμενος στον Κυριακίδη δήλωσε: «πως θα μπορούσα να κερδίσω ποτέ έναν τέτοιον αθλητή; Εγώ έτρεχα για τον εαυτό μου κι αυτός για μια ολόκληρη πατρίδα».

Ο Κυριακίδης ευαισθητοποιώντας Αμερικανούς και Έλληνες ομογενείς, κατάφερε να συγκεντρώσει και να αποστείλει οικονομική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης στην Ελλάδα που μαστιζόταν τότε από φτώχεια κι ανέχεια. Για τον λόγο αυτό θεωρείται ως ο πρώτος αθλητής που έτρεξε και χρησιμοποίησε τον Μαραθώνιο με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Πηγή: thetoc.gr

Print
2152

Global Hellenism Events

«Ιανουάριος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αναζήτηση

© 2025 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Privacy Statement
Επιστροφή πάνω