en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου 2025

Ενημέρωση

Τσίπρας στο δείπνο AHEPA-AHI: Η Ελλάδα χρειάζεται τις αμερικανικές επενδύσεις
Βουλή των Ελλήνων / Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 / Categories: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά , Η.Π.Α.

Τσίπρας στο δείπνο AHEPA-AHI: Η Ελλάδα χρειάζεται τις αμερικανικές επενδύσεις

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται τις αμερικανικές επενδύσεις, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο το δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA) και American Hellenic Institute (AHI).

Αναλυτικότερα ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τον δρόμο που έχει διανύσει η Ελλάδα, αναπτύσσοντας παράλληλα τους στόχους της χώρας για το επόμενο διάστημα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ενώ σημείωσε ότι αυτή είναι η τέλεια ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής γεωστρατηγικής συνεργασίας.

Η συνάντηση που διοργανώθηκε στην Ουάσιγκτον από τις σημαντικότερες οργανώσεις της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, σε συνέχεια της πολύ θετικής υποδοχής που έτυχε ο έλληνας πρωθυπουργός στο Σικάγο, αποτυπώνουν τη σημαντική αναβάθμιση των σχέσεων με την ομογένεια των ΗΠΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε το μήνυμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται τις αμερικανικές επενδύσεις, όχι μόνο γιατί είναι σημαντικές για την ανάκαμψη της χώρας, αλλά και για τις προσπάθειες της να δημιουργήσει μια νέα εποχή για τη χώρα, με μόνιμη ανάπτυξη.

«Είμαστε πολύ κοντά στο να τελειώσουμε το πρόγραμμα και είναι αναγκαίο για εμάς στο τέλος του 2018 να μπορούμε, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, να έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Και να μπορέσουμε» συνέχισε «να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις για να μειώσουμε την φορολογία, ώστε να μπορούμε να προωθήσουμε ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τις επενδύσεις».

Εξήγησε ότι γι’ αυτό χρειάζεται να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, το οποίο σημαίνει περισσότερες επενδύσεις, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει περισσότερες θέσεις απασχόλησης, που σημαίνει μείωση της ανεργίας, η οποία αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Στην αρχή της εκδήλωσης, στην οποία τον πρωθυπουργό συνόδευσε η σύντροφος του Περιστέρα Μπαζιάνα, και στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί που συγκροτούν την κυβερνητική αποστολή, ανακοινώθηκε ότι το ετήσιο συνέδριο των AHEPA θα διεξαχθεί στην Ελλάδα το 2021.

Οι επικεφαλής των δύο οργανώσεων AHI-AHEPA, σε χαιρετισμό τους, τόνισαν τη σημασία που διαδραματίζει ο ρόλος της Ελλάδας για τις ΗΠΑ, επισήμαναν τη σημασία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και εξαιτίας του κομβικού γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και επικέντρωσαν στην πρόοδο και τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η χώρα παρά την οικονομική και προσφυγική κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Μεταφέροντας το κλίμα που λαμβάνει κατά τις επαφές του από την αρχή της επίσκεψής του, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι η πρώτη φορά, από τις συνολικά τρεις που έχει επισκεφθεί τις ΗΠΑ ως πρωθυπουργός, που έχει τόσο εποικοδομητικές συναντήσεις και εισπράττει τόσο θετικά λόγια για την Ελλάδα.

Αναφέρθηκε στην «πολύ εποικοδομητική» συνάντηση που είχε πριν από την εκδήλωση με την Κριστίν Λαγκάρντ, για να σχολιάσει ότι καμιά φορά είναι δύσκολο να πιστέψει αν αυτά που ακούει, είναι αλήθεια.

Τόνισε πως είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο μετά από 7 συνεχή χρόνια βαθιάς κρίσης «και πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον μας».

Είπε ότι πρόκειται για κρίσιμη επίσκεψη για την Ελλάδα και τη στρατηγική συνεργασία της με τις ΗΠΑ και υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα και την περιοχή, όσο και το μομέντουμ που χτίζεται στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια καθιστά απαραίτητο να εξεταστούν τα επόμενα βήματα στη συνεργασία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα επιτέλους βγαίνει από μια βαθιά ύφεση που κράτησε πάνω από 7 χρόνια και της κόστισε το 25% του ΑΕΠ της, συνετέλεσε στο να υπάρξει 27% ανεργία και οδήγησε σε τεράστιο brain drain. Μια κρίση που συνδυάστηκε με τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές από τον Β΄ Παγκόσμιο, που έφτασαν στο κατώφλι της χώρας. «Επιβιώσαμε από τις δυσκολίες», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει:

«Και αφήνουμε πίσω, όχι μόνο την κρίση, αλλά και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή».

Είπε ότι η Ελλάδα εφάρμοσε τον μεγαλύτερο αριθμό μεταρρυθμίσεων από οποιαδήποτε άλλη χώρα σε τόσο σύντομο διάστημα. Επισήμανε τη νομοθέτηση του νόμου που δίνει επενδυτικά κίνητρα και αποσκοπεί να πυροδοτήσει πάνω από 13 δισ. δολάρια σε ιδιωτικές επενδύσεις έως το 2023, την ενδυνάμωση της διαδικασίας fast track για στρατηγικές επενδύσεις και αύξηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων για υποδομές σε επίπεδα ρεκόρ.

Σημείωσε ότι σαν αποτέλεσμα αυτών, το 2017 η οικονομία έχει αναπτυχθεί δυο συνεχόμενα εξάμηνα και θα είναι κοντά στο 2%, ενώ αισιοδοξεί ότι θα είναι και παραπάνω από 2% και πως η πρόβλεψη για το 2018, ακόμα και από το ΔΝΤ, είναι για ανάπτυξη 2,6%. Αναφέρθηκε στην επίτευξη των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα, στην ανοδική πορεία των επενδύσεων (11,2 στο πρώτο τετράμηνο 2017), την αύξηση των εξαγωγών έως 15% στο πρώτο 8μηνο του 2017.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει διπλασιάσει τις εξαγωγές των ΗΠΑ και πως ο τουρισμός έχει αυξηθεί κατά 5 εκατομμύρια τα τελευταία τρία χρόνια και αναμένεται να φτάσει τα 35 εκατομμύρια το 2021.

Κατόπιν αυτών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ξεκάθαρα η Ελλάδα μπαίνει σε νέα φάση, αλλά όμως ότι ο στόχος δεν είναι μόνο οικονομικός. Η προσπάθεια αυτή στην οικονομία, σημείωσε, συνιστά μια γερή βάση για την ευρύτερη στρατηγική της ενίσχυσης του ρόλου της χώρας ως ενός οικονομικού κόμβου και πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Τόνισε ότι είναι ακριβώς εκεί που βρίσκεται το μέλλον της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής σχέσης.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πολλά χρόνια μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και ένα από τα λίγα που εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τις στρατιωτικές δαπάνες. Είπε ότι προωθεί μια ισχυρή αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, περιλαμβανομένης και της κρίσιμης βάσης της Σούδας, και έχει στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας που σχετίζονται με τη μετανάστευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς και στη διαρκή ενίσχυση του ρόλου της χώρας ως κόμβου για την ενέργεια και τις μεταφορές, επισημαίνοντας τις εξελίξεις με τους αγωγούς και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κρήτη και τα Ιόνια, όπου συμμετέχουν αμερικανικές εταιρείες. Αναφέρθηκε στην επέκταση και τη σύνδεση των σιδηροδρομικών γραμμών μέσω των Βαλκανίων.

Κατόπιν όλων αυτών, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είναι η στιγμή για περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας:

Πρώτον, τόνισε, πρέπει να επικεντρώσουμε στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα πεδία του τουρισμού, του real estate, της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών, κ.α., αναφέροντας ότι κομβικό σημείο θα είναι η συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Δεύτερον, συνέχισε, «πρέπει να είναι σαφές στους συμμάχους και φίλους μας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, στον βαθμό που ικανοποιούνται οι θέσεις της στα ζητήματα ασφαλείας που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή: altsantiri.gr

Print
1823

Global Hellenism Events

«Ιανουάριος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αναζήτηση

© 2025 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Privacy Statement
Επιστροφή πάνω