en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2024

Ενημέρωση

Ένας Έλληνας στο τιμόνι της διαστημικής βιομηχανίας της Αυστραλίας
Hellenic Parliament / Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά , Αυστραλία

Ένας Έλληνας στο τιμόνι της διαστημικής βιομηχανίας της Αυστραλίας

Από μικρός ο Ανδρέας Κορωνιός, αγαπούσε δύο πράγματα. Τα αεροπλάνα και την περιπέτεια, γι’ αυτό και όσοι γνωρίζουν τον 65χρονο καθηγητή Συστημάτων Πληροφοριών και Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Νότιας Αυστραλίας, στον τομέα Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων, δεν εξεπλάγησαν με την απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει στον ομογενή Σπαρτιάτη την ηγεσία της διαστημικής βιομηχανίας της Αυστραλίας (SmartSat CRC).

«Εργαστήκαμε σκληρά για να δημιουργήσουμε το Ερευνητικό Κέντρο που, μεταξύ άλλων, ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν το Διάστημα και είμαι πολύ χαρούμενος που μου δίνεται η ευκαιρία να ηγηθώ αυτού του εγχειρήματος, το οποίο θα επικεντρώνεται σε ευφυή δορυφορικά συστήματα, προηγμένες επικοινωνίες και γεωσκοπήσεις» λέει σε αποκλειστική συνέντευξη του στον «Νέο Κόσμο» ο καθηγητής και κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Νότιας Αυστραλίας, Ανδρέας Κορωνιός.

«Φανταστείτε ότι κάθε δεδομένη στιγμή σαράντα χώρες έχουν τους δικούς τους δορυφόρους που μετρούν την οικονομική ανάπτυξη και δραστηριότητα της Αυστραλίας, τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε ούτε έναν δορυφόρο με την αυστραλιανή σημαία να κάνει το ίδιο για τη χώρα μας», συνεχίζει ο καθηγητής Κορωνιός, ο οποίος είναι, αναμφίβολα, ο πλέον αρμόδιος να φέρει σε πέρας αυτή τη δύσκολη αποστολή και δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την νέα του θέση σε λίγες ημέρες.

Στο κάτω-κάτω, αυτή είναι μόνο μια από τις πολλαπλές προκλήσεις που ο ίδιος έχει έως τώρα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Γεννημένος στις 5 Δεκεμβρίου 1954, ο μικρός τότε Ανδρέας ήταν μόλις δύο ετών όταν οι γονείς του τον άφησαν στην Σπάρτη όπου μεγάλωσε με την ηλικιωμένη γιαγιά του Δέσποινα και έφυγαν για την Αθήνα.

Μετά το θάνατο της γιαγιάς του, ο νεαρός άνδρας αποφασίζει να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στην Αυστραλία.

Το Δεκέμβριο του 1971, λίγο πριν κλείσει τα 17 επιβιβάζεται στο πλοίο «Πατρίς» με προορισμό την Μελβούρνη.

Η αγάπη του για τα αεροπλάνα τον σπρώχνει να αναζητήσει μια θέση στην Αυστραλιανή Αεροπορία. Για καλή του τύχη και ενώ δεν είχε την αυστραλιανή υπηκοότητα, ο τότε πρωθυπουργός Whitlam αλλάζει το νόμο και τελευταία στιγμή γίνεται δεκτός στον αυστραλιανό στρατό.

Μετά από 18 μήνες έντονης στρατιωτικής εκπαίδευσης, ο νεαρός ομογενής παίρνει μετάθεση για την Στρατιωτική Αεροπορική Βάση στο Queensland.

Όταν δεν ασκεί τα στρατιωτικά του καθήκοντα, παίζει αυστραλιανό ποδόσφαιρο και παρακολουθεί μαθήματα Αγγλικών στο νυχτερινό σχολείο ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει μια θέση στο Πανεπιστήμιο.

Ένας σοβαρός τραυματισμός, όμως, τον αναγκάζει να αποσυρθεί και κάπως έτσι ξεκινά η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός και το μεταπτυχιακό του, στρέφεται στις τεχνολογίες πληροφόρησης, διδάσκει μαθηματικά στο πανεπιστήμιο του Queensland, και φεύγει για περαιτέρω εκπαίδευση στις ΗΠΑ.

Επιστρέφοντας στην Αυστραλία, η καριέρα του εκτοξεύεται με γοργούς ρυθμούς λόγω των ικανοτήτων και του δυναμικού χαρακτήρα του.

Διορίζεται επικεφαλής του Πανεπιστημίου Queensland και το 2012 καλείται να αναλάβει τη διεύθυνση του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Νότιας Αυστραλίας.

Τα τελευταία τρία χρόνια κατέχει και την θέση του κοσμήτορα στον τομέα της Βιομηχανίας και των Επιχειρήσεων.

Πριν λίγες εβδομάδες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την πολιτειακή κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι η Νέα Διαστημική Υπηρεσία είναι πλέον έτοιμη και ότι στόχο έχει να δημιουργήσει νέες καινοτομίες στον τομέα του διαστήματος, να ενισχύσει την αυστραλιανή οικονομία και να βάλει και πάλι την Αυστραλία στο διεθνή χάρτη ως διαστημικό «λιμάνι».

«Ανυπομονούμε να κάνουμε την Αυστραλία διαστημικό κόμβο και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι να έχουμε τον καθηγητή Κορωνιό στο τιμόνι» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» πολιτειακός πρωθυπουργός Νότιας Αυστραλίας, Στίβεν Μάρσαλ.

Ο καθηγητής Κορωνιός αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος του νέου εγχειρήματος.

«Για μένα, το πανεπιστήμιο και ολόκληρη την Αυστραλία ξεκινά μια νέα εποχή. Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται μεν στην Αδελαΐδα, αλλά αυτό το εγχείρημα αφορά και πρόκειται να ωφελήσει ολόκληρη την Αυστραλία. Ήδη έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις με άλλες Πολιτείες και Πανεπιστήμια. Οι κυβερνήσεις της Βικτώριας, του Κουίνσλαντ, της Δυτικής Αυστραλίας και της Περιοχής Πρωτεύουσας έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να λειτουργήσουν ως κόμβοι, ενώ έχουμε συνάψει προφορικές συμφωνίες με πάνω από 85 διεθνείς εταιρίες όπως, η Airbus, η Thales και η SAAB καθώς και πολλές αυστραλιανές εταιρίες και start-ups και έχουμε καταφέρει να συλλέξουμε το ποσό των $85 εκατομμυρίων».

Μαζί με τη συμβολή της κυβέρνησης το ποσό για την Διαστημική Υπηρεσία πλέον ανέρχεται στα $245 εκατομμύρια.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο Κέντρο Έρευνας στην ιστορία της Αυστραλίας» εξηγεί ο δραστήριος ακαδημαϊκός, ο οποίος παρά τις επιτυχίες του στην Αυστραλία, δεν ξεχνά ποτέ την πατρίδα που γεννήθηκε και μεγάλωσε ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που καλείται να επισκεφθεί τα ελληνικά πανεπιστήμια και να αξιολογήσει την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται σε αυτά.

«Αγαπώ την Ελλάδα, είναι ο τόπος μου, τον πονώ και πάντα θα επιστρέφω σε αυτόν, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορώ παρά να νιώθω χρέος απέναντι στην Αυστραλία που μου έχει φερθεί τόσο καλά, και θεωρώ ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου μέσα από αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα να βάλω και εγώ το δικό μου λιθαράκι στην εξέλιξη αυτού του τόπου για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

«Άλλωστε, κάποιες φορές είναι ωραίο αντί να ατενίζεις το μέλλον, να είσαι αυτός που το δημιουργεί» καταλήγει ο ομογενής ακαδημαϊκός.

Πηγή: itspossible.gr

Print
1690

Global Hellenism Events

«Νοέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω