en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024

Ενημέρωση

Η Ελλάδα δεύτερη στον κόσμο με τις πιο καθαρές παραλίες – Ποιες κέρδισαν τη «Γαλάζια Σημαία»
Hellenic Parliament / Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά , Ελλάδα

Η Ελλάδα δεύτερη στον κόσμο με τις πιο καθαρές παραλίες – Ποιες κέρδισαν τη «Γαλάζια Σημαία»

Η Ελλάδα, για ακόμη μία χρονιά, κατάφερε να κατακτήσει υψηλή θέση στο διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», που αναδεικνύει τις καλύτερες ακτές, καθώς έλαβε 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του προγράμματος στη χώρα μας, η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο.

Στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και φέτος, με 89 σημαίες η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.

Η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο. Όσον αφορά τα κριτήρια του προγράμματος, αυτά αφορούν στην καθαριότητα θάλασσας και ακτής, στην οργάνωση ακτής, στην ασφάλεια επισκεπτών, στην προστασία της φύσης και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Το σύμβολο ποιότητας απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Ενώ καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Τη Σαντορίνη επιλέγουν πολλά νέα ζευγάρια για να τελέσουν το γάμο τους. Άλλωστε η Σαντορίνη είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς γαμήλιους προορισμούς. Στη φωτογραφία κάτοικος παρακολουθεί νεόνυμφο ζευγάρι να βγάζει τις πρώτες φωτογραφίες του κοινού του βίου.

Για άπειρα φωτογραφικά κλικ προσφέρεται η Οία, το μαγευτικό χωριό στη Σαντορίνη. Ανάμεσα σε αυτά τα… κλικ έχουν την τιμητική τους και οι selfies.

Το αιώνιο δίλλημα: Ανατολή ή Δύση του Ηλίου; Ποιο από τα δύο προσελκύει περισσότερα βλέμματα. Το Reuters πάντως φωτογράφισε έναν άνδρα να κοιτά την Ανατολή του Ηλίου.

Η Κόκκινη Παραλία βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου. Απέχει μόλις δύο λεπτά με τα πόδια από εκεί. Τα σκούρα μπλε νερά της, προσφέρονται για βουτιές. Η πρόσβαση γίνεται και με καραβάκι από το Ακρωτήρι. Είναι η δημοφιλέστερη παραλία της Σαντορίνης, γνωστή σε κάθε γωνιά της γης. Επίσης, αλλάζει χρόνο με το χρόνο καθώς το τοπίο διαμορφώνει ο αέρας, το νερό και η διάβρωση του εδάφους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Σημειώνεται ότι τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Ενώ, το ΥΠΕΝ, διά της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, υποστηρίζει ενεργώς το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών στις ακτές και μαρίνες και την προώθηση της περιβαλλοντικής εικόνας της χώρας μας, και δια της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, συμμετέχει επίσης στην εθνική επιτροπή κρίσεων του προγράμματος.

Στη διεθνή επιτροπή κρίσεων (ΔΕΚ), με έδρα τη Δανία, η οποία και μόνη αποφασίζει για τις βραβεύσεις σε όλο τον κόσμο, συμμετέχουν εκπρόσωποι του προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστών (ILSE), της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προστασία των Ακτών.

Πηγή: madeingreece.news

Print
1636

Global Hellenism Events

«Νοέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω