Εννέα ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίες περιλαμβάνει ο κατάλογος του Forbes για το 2017 με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς. Οι εν λόγω ομογενείς δισεκατομμυριούχοι έχουν συνολική περιουσία 26 δισ. δολάρια και συμπεριλαμβάνονται και στον κατάλογο του «TNH» με τους 50 πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς.
1. Πρώτος από τους ομογενείς, και στην 122η θέση του καταλόγου με περιουσία 4,8 δισ. δολάρια βρίσκεται ο Jim Davis (Τζιμ Ντέιβις), πρόεδρος της εταιρείας αθλητικών ειδών New Balance. O κ. Davis και η οικογένειά του, εκτιμάται πως έχουν το 95% της εταιρείας που δεν είναι εισηγμένη, ενώ το 2016 έκανε τζίρο 3,8 δισ. δολάρια.
Ολα ξεκίνησαν όταν ο J. Davis αγόρασε ένα μικρό κατάστημα υποδημάτων στη Βοστώνη το 1972. Αντιπρόεδρος της εταιρείας είναι η σύζυγός του Αννα, η οποία μπήκε στη New Balance το 1977.
2. Στη 200ή θέση με περιουσία 3,7 δισ. δολάρια είναι ο Tom Gores (Τομ Γκόρης), ο οποίος επιβλέπει 25 εταιρίες με περί τα 13 δισ. δολ. σε περιουσιακά στοιχεία από το Λος Αντζελες, όπου έχει βάση η εταιρεία του Platinum Equity. Είναι γεννημένος στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης από Ελληνα πατέρα και Λιβανέζα μητέρα.
Στην ηλικία των 4 ετών η οικογένεια μετανάστευσε στην πόλη Genessee του Μίσιγκαν. Οταν αποφοίτησε από το πολιτειακό πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, πήγε μαζί με τον αδελφό του Αλεκ (359η θέση) και άρχισαν να αγοράζουν εταιρείες. Είναι ιδιοκτήτης της ομάδας του NBA Detroit Pistons.
3. Στη 248η θέση είναι ο John Catsimatidis (Τζον Κατσιματίδης) με περιουσία 3,1 δισ. δολάρια. Αναφέρεται δε πως μετακόμισε με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη όταν ήταν μικρό παιδί από τη Νίσυρο και μεγάλωσε στο Χάρλεμ.
Με σκληρή εργασία δεκαετιών και πρωτοπόρων επενδύσεων αναδείχθηκε σε αυτοδημιούργητο δισεκατομμυριούχο. Στις επιχειρήσεις του συμπεριλαμβάνονται αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων, επενδύσεις σε ακίνητα και επίσης σε πετρελαιοειδή προϊόντα. Το 2013 έθεσε υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, ενώ διατηρεί και το δικό του ραδιοφωνικό πρόγραμμα στο σταθμό 970 AM με τίτλο Cats Roundtable.
4. Επίσης, στην 248η θέση με περιουσία 3,1 δισ. δολάρια ο John Paul DeJoria (Τζον Πολ ΝτεΤζόρια), ιδρυτής της Patron Spirits Co. και συνιδρυτής της εταιρείας προϊόντων ομορφιάς και φροντίδας John Paul Mitchell Systems. Βρέθηκε να κοιμάται στο αυτοκίνητό του και να πουλά σαμπουάν πόρτα-πόρτα. Με κεφάλαιο 700 δολάρια ξεκίνησε με τον Paul Mitchell το 1980 την εταιρεία.
Ο κ. Ντετζόρια είναι μέλος του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «The Giving Pledge» στον οποίον ηγούνται ο Γουόρεν Μπάφετ, ο Μπιλ και η Μελίντα Γκάιτς. Το 2016 ο κ. Ντετζόρια υποσχέθηκε να μοιράσει τα μισά από τα περιουσιακά του στοιχεία. Δήλωσε στο NBC πως «όσα περισσότερα χρήματα κάνω, τόσα περισσότερα δίνω. Επιτυχία η οποία δεν μοιράζεται είναι αποτυχία».
Ο πατέρας του ήταν Ιταλός μετανάστης και η μητέρα του Ελληνίδα μετανάστρια. Οι γονείς του πήραν διαζύγιο όταν ήταν 2 ετών, οπότε βίωσε έντονα τη φτώχεια, κατ’ αρχήν ως μικρό παιδί που το ανέτρεφε η μητέρα του στο Λος Αντζελες και αργότερα πέρασε δύο περιόδους ως άστεγος ζώντας στους δρόμους.
5. Στη θέση 340 βρίσκεται ο George Argyros (Τζορτζ Αργυρός) με περιουσία 2,4 δισ. δολάρια. Το «Forbes» τονίζει πως πρόκειται για τον εγγονό Ελλήνων μεταναστών που εργάστηκε από παιδί, σπουδάζοντας παράλληλα, είτε πουλώντας εφημερίδες, είτε σε μανάβικο. Πρόκειται πλέον για μεγιστάνα του real estate που ίδρυσε το 1968 και ακόμη διοικεί την Arnel & Affiliates στη νότια Καλιφόρνια. Διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ισπανία.
6. Στην 340η θέση βρίσκεται και ο C. Dean Metropoulos (Ντιν Μητρόπουλος) με περιουσία 2,4 δισ. δολάρια. Είναι πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Metropoulos & Company, η οποία αγοράζει προβληματικές εταιρείες, τις εξυγιαίνει τις καθιστά βιώσιμες και προσοδοφόρες και τις πουλά.
Τον Ιούλιο του 2013 ο κ. Μητρόπουλος κατέβαλλε το ποσό των $410 εκατομμυρίων και αγόρασε την εταιρεία Hostess – Twinkies η οποία είχε κηρύξει πτώχευση και είχε κλείσει τις πόρτες της και την οποία έσωσε. Τον Σεπτέμβριο του 2014 πούλησε την εταιρεία Pabst Brewing $750 εκατομμύρια δολάρια τριπλασιάζοντας την επένδυση που είχε κάνει το 2010. Οι δυο του γιοι, ο Εβαν 35 και ο Ντάρεν, 32 ετών, παίζουν καθοριστικό ρόλο στις εταιρείες. Η Pabst Brewing εξακολουθεί να παραμένει η πλέον ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία στον τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
7. Στην 340η θέση και ο Alexander Spanos με περιουσία 2,4 δισ. δολάρια επίσης. Ιδρυτής στης AG Spanos, από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές διαμερισμάτων των ΗΠΑ, το 1960. Οι γιοι του, Dean και Michael, ανέλαβαν το 2005. Τα εγγόνια του John και A.G. διοικούν την ομάδα Chargers, την οποία ο Alex Spanos αγόρασε το 1984. Η σημερινή της αξίας, χωρίς χρέη, ανέρχεται στα 1,9 δισ. δολάρια.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως φούρναρης εργαζόμενος αρχικά για τον πατέρα του, αλλά το 1951 πήρε δάνειο $800 δολάρια για να αγοράσει ένα ημιφορτηγό καντίνα με το οποίο πήγαινε και πουλούσε σάντουιτς στα μέρη που υπήρχαν εργάτες σε εξωτερικές εργασίες και επίσης στις φάρμες.
8. Στην 359η θέση ο Alec Gores, με περιουσία 2,1 δισ. δολάρια. Ιδρυτής της The Gores Group το 1987 μίας εταιρείας private equity, που είχε αγοράσει 110 επιχειρήσεις και είχε 2 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία έως τον Ιούνιο του 2017. Είναι αδερφός του Tom Gores.
9. Στην 388η θέση υπάρχει ο Peter Peterson, με περιουσία 2 δισ. δολάρια, χρηματιστής της Wall Street ο οποίος ήταν συνιδρυτής της Blackstone Group το 1985 με τον Stephen Schwrzman. Υπήρξε υπουργός Εμπορίου στην Προεδρία του Νίξον και επικεφαλής της Fed της Νέας Υόρκης από το 2000 έως το 2004. Το Forbes ανέφερε πως έχει ένα από τα πιο σημαντικά βιογραφικά στις ΗΠΑ, όταν, μεταξύ άλλων, πρόεδρος και CEO της Lehman Brothers. Ιδρυτής επίσης του Peter G. Peterson Foundation.
Πηγή: ekirikas.com