en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2024

Ενημέρωση

Η Ελλάδα μίλησε, 61%  ΟΧΙ

Η Ελλάδα μίλησε, 61% ΟΧΙ

Η Ελλάδα μίλησε, 61% ΟΧΙ

Ελπίδες για γρήγορη συμφωνία καθώς οι τράπεζες παραμένουν κλειστές και τουριστικές κρατήσεις ακυρώνονται. Το βράδυ της Δευτέρας συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ.

Ο ελληνικός λαός αγνόησε την εκστρατεία του τρόμου και των εκβιασμών των δανειστών, των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των ντόπιων και ξένων ΜΜΕ και παρά το θολό ερώτημα του δημοψηφίσματος στήριξε της κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. . Με καταμετρημένο το 38,09% των ψηφοδελτίων στην επικράτεια, το «όχι» συγκεντρώνει ποσοστό 61,1% και το «ναι» ποσοστό 38,9%. Τα άκυρα είναι 4,91% ενώ τα λευκά ψηφοδέλτια είναι 0,75%. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα φτάνει στο 59,31%.

Καθώς οι τράπεζες παραμένουν κλειστές και η βαριά βιομηχανία της χώρας δέχεται σκληρά πλήγματα από κύμα ακυρώσεων (μεγάλος τουριστικός πράκτορας στις ΗΠΑ είπε στην Greek News ότι φτάνουν στο 50% και πρέπει να γίνουν άμεα κινήσεις, με πρώτη την υπογραφή συμφωνίας), κοινή συνισταμένη όλων των απόψεων είναι να μην υπάρξε καμιά κυβερνητική χρονοτριβή.

Υπάρχει η εκτίμηση ότι δόθηκε σαφής εντολή στην κυβέρνηση να υπερασπιστεί τις δικές της θέσεις και να μην κάνει δεκτές τις προτάσεις των δανειστών. Από σήμερα ξεκινάμε την ουσιαστική διαπραγμάτευση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων στον ΑΝΤ1.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε πως ξεκινά μια καινούρια προσπάθεια για αμοιβαία επωφελή συμφωνία, ως ισότιμος εταίρος και όχι ως αποικία χρέους.

Είπε ακόμη πως ο πρωθυπουργός θα κινηθεί ταχύτατα για να υλοποιήσει τη λαϊκή εντολή, εκπροσωπώντας ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Το μήνυμα της κυβέρνησης έχει περάσει, σημείωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας στο Mega χαρακτήρισε ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, ενώ υποστήριξε ότι και μέσα στο «ναι» υπάρχει επιδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε στον Alpha πως «η συμφωνία θα είναι καλύτερη αν κερδίσει το ‘όχι’, θα είναι ένα παγκόσμιο μήνυμα».

Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρχει ρευστότητα στις τράπεζες, ενώ υπογράμμισε ότι όλα τα μέρη επιθυμούν συμφωνία. Παράλληλα δήλωσε αισιόδοξος ότι τα «πράγματα θα είναι θετικά».

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με δηλώσεις της γαλλικής προεδρίας και της καγκελαρίας, το βράδυ της Δευτέρας θα συναντηθούν στο Παρίσι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κι η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Τα επόμενα βήματά του εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου μετά το δημοψήφισμα, με στόχο, όπως αναφέρουν σε δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη, την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.

 

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με την συμμετοχή στελεχών και υπουργών, όπου έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για την επόμενη ημέρα, ενώ επαναβεβαιώθηκε η θέση του κόμματος ότι σε όλες τις εμφανίσεις τους υπουργοί και κομματικά στελέχη θα πρέπει να υπογραμμίζουν την σημασία της εθνικής ενότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Χουλιαράκης, Παππάς και Τσακαλώτος είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, κορυφαία κομματικά στελέχη εκφράζουν την απόλυτη ικανοποίησή τους για το ομαλό κλίμα που επικρατεί σε όλη τη χώρα.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος το δημοψήφισμα αποτελεί αφετηρία για νέες συνομιλίες με τους δανειστές με στόχο μια λύση βιώσιμη το συντομότερο δυνατόν.

Όπως, εξάλλου, έχει δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας η συμφωνία μπορεί να κλείσει ακόμη και μέσα σε 48 ώρες, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να κινηθεί τάχιστα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να ξεκινήσει άμεσα νέο γύρο επαφών με τους ευρωπαίους ηγέτες, ακόμη κι από το βράδυ της Κυριακής.

ΣΥΓΧΥΣΗ ΓΙΑ ΘΥΡΙΔΕΣ

Οι πολίτες δεν θα μπορούν να πάρουν μετρητά από τις τραπεζικές θυρίδες, αλλά οτιδήποτε άλλο, συνοδεία υπαλλήλου, δήλωσε στην τηλεόραση του Alpha η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

«Όποιος έχει θυρίδα μπορεί να πάει στην τράπεζα και με συνοδεία τραπεζικού υπαλλήλου να πάρει ό,τι θέλει μέσα από τη θυρίδα εκτός από χρήματα» δήλωσε η κ. Βαλαβάνη, διευκρινίζοντας πως το κράτος δεν θα πάρει τα χρήματα όσων έχουν λεφτά σε θυρίδα.

Αργότερα η κ. Βαλαβάνη διευκρίνισε ότι γίνεται συζήτηση για το θέμα των θυρίδων και δεν είπε ότι είναι απόφαση. Όλα θα συζητηθούν στο Συμβούλιο απόψε, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει επίσημη απόφαση της κυβέρνησης για τις θυρίδες, δήλωσε στο Mega o Πάνος Σκουρλέτης.

Η διαδικασία που ισχύει μέχρι σήμερα είναι να μην είναι παρών υπάλληλος, δήλωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει σχετική απόφαση.

Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφεραν στο in.gr ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εικόνα για τις εξελίξεις ως προς αυτό το μέτωπο. Αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν και στελέχη τραπεζών, που με τη σειρά τους περίμεναν τις εξελίξεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

ΤΡΙΒΕΣ ΣΤΗ ΝΔ                                       

Να παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά η Ντόρα Μπακογιάννη, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι του Σαββάτου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μπακογιάννη φέρεται να είπε στον κ. Σαμαρά πως αν αυτή είναι το πρόβλημα, είναι διατεθειμένη να αποσυρθεί από την κούρσα για την ηγεσία και να παραιτηθεί κι αυτή.

Πηγές από τη ΝΔ επιβεβαίωσαν την τηλεφωνική επικοινωνία και σχολίαζαν ότι αυτή η κίνηση ήρθε στην κορύφωση του προεκλογικού αγώνα.

«Αφήνουμε στην κρίση του κάθε σκεπτόμενου πολίτη μια τέτοια πράξη από την κ. Μπακογιάννη» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για το αίτημα παραίτησης του Αντώνη Σαμαρά από την Ντόρα Μπακογιάννη ο Νίκος Δένδιας ανέφερε στον Σκάι: «Πολιτευτήκαμε πέντε μήνες με το αίτημα της δικαίωσης. Ηττηθήκαμε σε ένα άθλιο δημοψήφισμα. Αποτύχαμε να προασπίσουμε το κεκτημένο της συμμετοχής της χώρας στην Ευρώπη. Πρέπει να συζητηθεί από αύριο το πρωί. Θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε».

Με συνεχή κάλυψη, ανταποκρίσεις και ζωντανή ροή αποτελεσμάτων από τις κάλπες του ελληνικού δημοψηφίσματος, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλούν για την επικράτηση του «Μεγάλου ‘Όχι’ της Ελλάδας», όπως το χαρακτηρίζουν.

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

«Πώς το έλεγαν στο Mad Max; Τι όμορφη, όμορφη, όμορφη μέρα», γράφει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter η συμπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Κάτια Κίπινγκ και προσθέτει ότι το δημοψήφισμα δεν αφορούσε την παραμονή στο ευρώ, αλλά την πορεία λιτότητας. «Ο λαός μίλησε νίκησαν! Εναντίον της απολυταρχικής Ευρώπης της λιτότητας και υπέρ μιας Ευρώπης της δημοκρατίας», γράφει η κυρία Κίπινγκ.

«Δεν μπορείς να ανατινάξεις την Ελλάδα εκτός Ευρώπης», δήλωσε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και δήλωσε ανήσυχος για την τάση προς το «όχι». Επισήμανε πάντως ότι τα προβλήματα της υπερχρεωμένης χώρας θα παραμείνουν ούτως ή άλλως προβλήματα της Ευρώπης (ARD) .

Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Ραλφ Μπρίνκχαους δήλωσε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF ότι μετά το δημοψήφισμα δεν βλέπει δυνατότητα για περαιτέρω πακέτα βοήθειας. «Για μας ίσχυε πάντα η αρχή ότι η βοήθεια δίδεται έναντι μεταρρυθμίσεων. Αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται πλέον να γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση και εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει τώρα για αυτό και την στήριξη του λαού της, θα είναι αντικειμενικά δύσκολο να δοθούν νέα πακέτα βοήθειας», δήλωσε ο κ. Μπρίνκχαους.

Ο Βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Σεμπάστιαν Στάινεκε, με ανάρτησή του στο Twitter, γράφει: «Δεν μπορώ να καταλάβω την αναστάτωση για το αποτέλεσμα. Τους ταξιδιώτες δεν πρέπει να τους σταματάς, έτσι δεν είναι;».

«Θεωρώ το αποτέλεσμα, εάν επιβεβαιωθεί, πραγματικά δύσκολο. Πώς να διαπραγματευτείς με τους σημερινούς ανθρώπους…», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ στο ARD και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πυροδότησαν την ατμόσφαιρα. «Δεν ξέρω πώς μπορούμε ακόμη να βρούμε κοινό τόπο», δήλωσε και ζήτησε να πραγματοποιηθεί αύριο έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, καθώς, όπως είπε, «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την αφήσουμε στους υπουργούς Οικονομικών».

Πηγή: Greek News

Print
1874

Global Hellenism Events

«Οκτώβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω