Στις 15 Μαρτίου 1965 πραγματοποιήθηκε η ιστορική για το κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων και κατάργησης των φυλετικών διακρίσεων πορεία στους δρόμους της Σέλμα της Αλαμπάμα, μετά από έκκληση του Αμερικανού μαύρου βαπτιστή κληρικού Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, οπαδού των πολιτικοφιλοσοφικών απόψεων περί «μη βίας» του Ινδού ηγέτη Μαχάτμα Γκάντι. Η πρωτοβουλία ανήκε στην «Ένωση για την Πρόοδο του Μοντγκόμερι»(Montgomery Improviment Association). Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε ότι μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ συμπορεύτηκες στους δρόμους της Σέλμα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος, γεγονός που συζητήθηκε και σχολιάστηκε με θετικά δημοσιεύματα στον Αμερικανικό Τύπο. Η φωτογραφία του Ιάκωβου δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έγινε μάλιστα και εξώφυλλο στο περιοδικό LIFE και έστελνε πολλαπλά μηνύματα και προς την κατεύθυνση της πολιτικής νομιμοποίησης και αποδοχής του κινήματος κατά των φυλετικών διακρίσεων, έτσι όπως αυτό εκφραζόταν από τον εμβληματικό μαύρο ηγέτη και το κυριότερο, από την άποψη της εικόνας για την ομογένεια, αποτελεί ένα ορόσημο για τους Έλληνες της Αμερικής.
Ο αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, ο οποίος καταγόταν από την Ίμβρο των Θρακικών Σποράδων, αποτελεί μια σημαντική μορφή της ελληνικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είχε γίνει στόχος σφοδρότατων επικρίσεων για τον τρόπο εμπλοκής του στις πολιτικές εξελίξεις και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και κατηγορήθηκε ακόμη και για συνεργασία με κέντρα εξουσίας και υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Αναμφισβήτητα, όμως, η απόφασή του να συμπορευτεί στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στους δρόμους της Σέλμα, όταν παράγοντες άλλων εκκλησιών και δογμάτων δεν τολμούσαν να εκφράσουν δημόσια τη στοιχειώδη και αυτονόητη συμπαράστασή τους, είναι μια κορυφαία πολιτική πράξη, που ενέγραψε την ελληνική ομογένεια στη συλλογική συνείδηση του αμερικανικού λαού ως μια κοινότητα με μια προοδευτική αντίληψη διαχείρισης και αντιμετώπισης όχι μόνο του θέματος των φυλετικών διακρίσεων αλλά και των σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων. Μια στάση, που εκείνα τα δύσκολα και ταραγμένα χρόνια, όριζε τα όρια ανάμεσα στους προοδευτικούς και τους αναχρονιστές της πολυπολιτισμικής και πολυσπερμικής Αμερικής. Και σε συνδυασμό με την άνοδο των Ελληνοαμερικανών σε όλους τους τομείς, η απόφαση του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιάκωβου ήταν ομολογουμένως μια γενναία και επιπρόσθετα εξαιρετικά έξυπνη επιλογή, η οποία από πολλούς θεωρείται ότι είναι ένα ορόσημο, που έκανε την Αμερική να δει τους Ελληνοαμερικανούς με μια διαφορετική, απ’ ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, και κυρίως με μια θετική ματιά. Ήταν μια μεγάλη αλλαγή. Μια νέα αφετηρία και για τους Ελληνοαμερικανούς.
Η πορεία στους δρόμους της Σέλμα είναι ένα εμβληματικό γεγονός-ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κι ένα σύμβολο του κινήματος για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, ένα κεφάλαιο της ιστορίας του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα στην Αμερική. Είναι ένα κομβικό γεγονός ιδιαίτερης πολιτικής αυτοπεποίθησης, μια πολύτιμη πολιτική κληρονομιά όχι μόνο για τους Έλληνες της Αμερικής αλλά και για την Ελλάδα.
Πηγή: faros-24.gr