en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024

Ενημέρωση

Οι Έλληνες ερευνητές με τη μεγαλύτερη επιστημονική επιρροή
Hellenic Parliament / Τρίτη, 12 Μαΐου 2020 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά , Ελλάδα, Η.Π.Α.

Οι Έλληνες ερευνητές με τη μεγαλύτερη επιστημονική επιρροή

Ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια είναι ο Έλληνας ερευνητής με τη μεγαλύτερη απήχηση και επιρροή παγκοσμίως, καθώς καταλαμβάνει την 87η θέση στη διεθνή κατάταξη "HighlyCitedResearchers (h>100)" της Webometrics. Στη δεύτερη θέση (107) από ελληνικής πλευράς βρίσκεται ο καθηγητής Γιώργος Χρούσος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η κατάταξη, που συντάσσεται δύο φορές το χρόνο με βάση τις πληροφορίες των δημόσιων προφίλ καθηγητών και ερευνητών πανεπιστημίων στο Google Scholar, ταξινομεί τους επιστήμονες ανάλογα με την επιστημονική επιρροή που έχουν στους άλλους επιστήμονες διαχρονικά.

Η επικαιροποιημένη κατάταξη αφορά στοιχεία που συλλέχθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και περιλαμβάνει 4.167 ερευνητές με δείκτη h-index άνω του 100, οι οποίοι δηλαδή έχουν τουλάχιστον 100 ερευνητικές εργασίες που έχουν παρατεθεί ως έγκυρη αναφορά από το λιγότερο 100 άλλους ερευνητές στις δικές τους εργασίες.

Πρώτος στην κατάταξη εμφανίζεται ο Γάλλος φιλόσοφος και καθηγητής του Κολλεγίου της Γαλλίας Μισέλ Φουκώ, ενώ τέταρτος είναι ο Ζίγκμουντ Φρόιντ.

Ποιος είναι ο Γιάννης Ιωαννίδης

Ο Ιωάννης Ιωαννίδης (γεν. 21 Αυγούστου 1965) είναι Ελληνοαμερικανός επιστήμονας και συγγραφέας με συνεισφορές στην Επιδημιολογία και την κλινική έρευνα. Επιπροσθέτως είναι πρωτοπόρος στην μετα-έρευνα (έρευνα πάνω σε έρευνες), η οποία δεν είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως επιστημονικό πεδίο. Σε πρόσφατη δημοσίευσή του ισχυρίστηκε ότι η παγκόσμια προσπάθεια να ελεγχθεί η πανδημία του Covid 19 μπορεί να είναι υπερβολική αντίδραση και "φιάσκο." Ο Ιωαννίδης μελετά την ίδια την επιστημονική έρευνα, πρωταρχικά στην κλινική Ιατρική και τις Κοινωνικές επιστήμες. Είναι από τους ιατρικούς ερευνητές με τις περισσότερες αναφορές. Η μελέτη του του 2005 "Why Most Published Research Findings Are False" είναι η πιο μεταφορτωμένη στην Public Library of Science, κι έχει τον υψηλότερο αριθμό αναγνωστών Mendeley.

Μεταξύ άλλων, είναι τακτικός καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Stanford και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Πρόληψης του ίδιου πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει καθηγητής και στα πανεπιστήμια Harvard, Tufts, Imperial College και Ιωαννίνων, όπου ήταν Πρόεδρος του Τμήματος υγιεινής και Επιδημιολογίας.

Ποιος είναι ο Γιώργος Χρούσος

Ο Γεώργιος Π. Χρούσος είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν ανώτερος ερευνητής, επικεφαλής του Τμήματος Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και του Προγράμματος Κατάρτισης, καθώς και επικεφαλής του Κλάδου Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Εξέλιξης των ΗΠΑ (NICHD), του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH). Είναι επίσης καθηγητής κλινικής στην παιδιατρική, τη φυσιολογία και τη βιοφυσική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζώρτζταουν, και διακεκριμένος επισκέπτης ερευνητής στο Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Εξέλιξης των ΗΠΑ. Ο Δρ. Χρούσος ήταν ο πρώτος γενικός διεθυντής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (2001–2002). Κατέχει τη θέση του επικεφαλής στο τμήμα Εφηβικής Υγείας της UNESCO, ενώ διατηρούσε τη θέση του επικεφαλής Τεχνολογίας και Κοινωνίας, στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, στην Ουάσινγκτον.

Ο Γεώργιος Χρούσος είναι μεταξύ των 250 πλέον χαρακτηριστικών κλινικών ερευνητών του κόσμου. Συνέγραψε περισσότερες από 1.100 επιστημονικές εκδόσεις, επιμελήθηκε 29 βιβλία, ενώ τα έργα του έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 74.000 φορές. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ISI (που μετρά τις αναζητήσεις για επιστημονικές εκδόσεις) είναι ο πλέον ανακτημένος κλινικός παιδίατρος και ενδοκρινολόγος στον κόσμο. Σύμφωνα με το μετρητή αναφορών της υπηρεσίας Google Μελετητής, είναι ο 37ος πλέον αναγνωρισμένος επιστήμονας στον κόσμο.

Πηγή: esquire.com.gr

Print
1332

Global Hellenism Events

«Νοέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω