en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2024

Ενημέρωση

Στο Ναό του Ποσειδώνα η επίδειξη μόδας της Μαίρης Κατράντζου
Hellenic Parliament / Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά , Ελλάδα

Στο Ναό του Ποσειδώνα η επίδειξη μόδας της Μαίρης Κατράντζου

Στις αρχές του επόμενου μήνα, η γνωστή σχεδιάστρια μόδας, Μαίρη Κατράντζου, θα παρουσιάσει τη νέα της συλλογή στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, αποτελώντας την πρώτη σχεδιάστρια μόδας που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Ενώ άλλες εταιρείες έχουν δοκιμάσει και έχουν αποτύχει να διοργανώσουν παρόμοιες εκδηλώσεις εντός του αρχαιολογικού μνημείου, η επιστροφή στα πάτρια εδάφη για την Κατράντζου σηματοδοτεί το τέλος των εορτασμών για τα 10 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας της, με ότι αυτό συνεπάγεται.

«Ολοι με συμβούλευαν να μην το κάνω, μιας και γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει κατά καιρούς αιτήσεις για χρήση του χώρου που είχαν απορριφθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε η Κατράντζου σε συνέντευξή της στην αγγλική έκδοση του περιοδικού «Bazaar».

«Ολοι ξέραμε ότι θα ήταν δύσκολο, αλλά αισθανόμασταν ότι οι προσπάθειές μας άξιζαν τον κόπο. Ηθελα να βρω ένα μνημείο που να συνδέει όλα τα στοιχεία. Οταν επισκέφθηκα το Ναό του Ποσειδώνα για πρώτη φορά πριν από πολλά χρόνια, ήταν το μοναδικό μνημείο που συνάντησα στην Ελλάδα αλλά και στον Κόσμο, όπου αισθάνθηκα τόσο κοντά στον ουρανό, τη γη και τη θάλασσα. Υπάρχει μια ακατέργαστη ενέργεια σ’ αυτό το μέρος» είπε.

H Κατράντζου θα διοργανώσει την επίδειξη συνεργαζόμενη με το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και στόχο την ενίσχυση σκοπών του ιδρύματος το οποίο γιορτάζει τα 30 του χρόνια. Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για τις 3 Οκτωβρίου και έχει ως αποκλειστικό σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων μέσω των εισιτηρίων και των δωρεών προς τον Σύλλογο.

«Για να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις ένα δώρο προς την χώρα σου για καλό σκοπό επικυρώνει και δικαιολογεί μια αίτηση», λέει. «Ηθελα να κάνω μια επίδειξη αφιερωμένη στο συγκεκριμένο μέρος. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα τέτοιο μέρος που ανήκει στη χώρα σου για ένα καλό σκοπό που θα λειτουργήσει ως όφελος των κατοίκων της χώρας αυτής» επισημαίνει.

Η εκδήλωση θα γίνει νοτίως του ναού και όχι περιμετρικά, όπως ήταν το αρχικό αίτημα. Οσο για τον αριθμό των επισκεπτών και την ακριβή θέση των καθισμάτων, θα αποφασιστεί από την τοπική εφορία αρχαιοτήτων – αποφάνθηκε το ΚΑΣ. Σε κάθε περίπτωση, το ντεφιλέ της Μαίρης Κατράνζου θα γίνει σε αυτόν τον πανέμορφο αρχαιολογικό χώρο και αυτή από μόνη της είναι μια σημαντική εξέλιξη. Πάντως μην περιμένετε μια κλασική επίδειξη μόδας επηρεασμένη από την Αρχαία Ελλάδα. Η Κατράνζου δηλώνει πως η μεγαλύτερη επιρροή που έχει ασκήσει η Ελλάδα πάνω της είναι η νοοτροπία της και η τέχνη της αφήγησης.

«Βρίσκεται στον τρόπο σκέψης μου», λέει. «Οι συλλογές μου δεν αφορούν ποτέ μια συγκεκριμένη εποχή ή κάποια μούσα. Εχουν να κάνουν με τις ιδέες που σας επιτρέπουν να σκέφτεστε διαφορετικά. Η περασμένη κολεξιόν ήταν αφιερωμένη στα τέσσερα στοιχεία – γη, αέρας, φωτιά και νερό – και η αμέσως  προηγούμενη ήταν αφιερωμένη στην τέχνη του συλλέγειν» συνεχίζει.

«Λαμβάνοντας αυτό ως ακρογωνιαία λίθο, παίρνοντας μια ιδέα και στη συνέχεια η μετατροπή της στο μυαλό της είναι αυτό που κάνει την εταιρεία μου μοναδική στην οπτικοποιημένη γλώσσα. Η εικόνα αυτή καθ’ αυτή δεν είναι ελληνική – η αισθητική μου δεν είναι αυτό που θα ονομάζατε παραδοσιακά ελληνική, αλλά αυτό που είναι πραγματικά ελληνικό είναι η αίσθηση ισορροπίας και αρμονίας και η σημασία της αφήγησης. Ο τρόπος της αφήγησης και η εύρεση του νοήματος πίσω από την έμπνευση είναι το πιο ελληνικό κομμάτι της επιχείρησής μου» τονίζει.

«Αυτή η επίδειξη είναι πολύ σημαντική για μένα γιατί ενώνω πολλά διαφορετικά στοιχεία – δεν είναι απλώς ο σχεδιασμός των ρούχων, αλλά το να καταφέρω να επικοινωνήσω τις αξίες της χώρας μου», σημειώνει.

«Δίνει στους καλεσμένους μου την ευκαιρία να δουν ένα κομμάτι της χώρας μου που μπορεί να μην είχαν δει ποτέ πριν και το να γίνονται προς αυτή φιλανθρωπίες είναι ένας τρόπος αποπληρωμής, ως ανεξάρτητη εταιρεία, δεν μπορείς να το κάνεις μέσα από προσωπικές δωρεές. Το γεγονός ότι μπορούμε να συγκεντρώσουμε χρήματα μέσω της πώλησης εισιτηρίων αποτελεί μεγάλη βοήθεια για το εγχείρημα» καταλήγει η σχεδιάστρια.

Πηγή: ekirikas.com

Print
1577

Global Hellenism Events

«Οκτώβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω