Η τεχνογνωσία της καλλιέργειας της μαστίχας, μιας αρωματικής ρητίνης που συναντάται στην ανατολική Χίο, συμπεριλήφθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, ο πολιτιστικός βραχίονας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το σχετικό ελληνικό αίτημα για το ειδικό καθεστώς, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της στο Παρίσι, στα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η απόφαση αποτελεί αναγνώριση της αξίας αυτού του στοιχείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και, ταυτόχρονα, ενσωμάτωση σε ένα παγκόσμιο σύστημα με στόχο την προώθηση και την προστασία των ζωντανών παραδόσεων».
Η μαστίχα ευδοκιμεί μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού της Χίου. Η μοναδικότητα του προϊόντος οφείλεται στην ιδιαιτερότητα του χώματος και του κλίματος της περιοχής. «Η καλλιέργεια της μαστίχας αποτελεί μια ολοκληρωμένη κοινωνική εκδήλωση, γύρω από την οποία έχουν εγκαθιδρυθεί δίκτυα συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας», δήλωσε εκπρόσωπος της UNESCO.