en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024

Ενημέρωση

«Όλοι μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο» στην Αυστραλία

«Όλοι μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο» στην Αυστραλία

«Όλοι μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο» στην Αυστραλία

Η εκστρατεία «Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο» έχει ξεκινήσει στην Αυστραλία, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, κυρίως τους Ελληνες, να διατηρήσουν την γλώσσα της πατρίδας. Η εκστρατεία εγκαινιάστηκε στο Ελληνικό Φεστιβάλ της Lonsdale Street., όπου όλοι οι Αυστραλοί πολιτικοί επέλεξαν να μιλήσουν και ελληνικά, άλλος σπαστά και άλλος… καλά, στην επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ.

Ο Ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, ο οποίος είναι γνώστης των αρχαίων ελληνικών και της κλασικής ελληνικής ιστορίας, μιλώντας χωρίς χειρόγραφο, είπε, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Καλησπέρα αγαπητοί φίλοι. Σήμερα, εδώ στην Αθήνα του Νότου, είμαστε όλοι Έλληνες.»

Στη σύντομη ομιλία του, ο πρωθυπουργός μίλησε για το «θαύμα του πολυπολιτισμού» στην Αυστραλία, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική παροικία είναι «το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμά του.»

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η ομιλία του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος, Bill Shorten, ο οποίος δεν παρέλειψε, πάντως, να αναφερθεί και στο επίμαχο θέμα των συντάξεων .

Στα ελληνικά ανακοίνωσε και ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Daniel Andrews, ότι η Εθνική Ελλάδας θα δώσει αγώνα και στη Μελβούρνη , ενώ, παράλληλα, εγκαινίασε και το Φεστιβάλ «το μεγαλύτερο του είδους του στην Αυστραλία.»

Εξάλλου, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Χριστίνα Σημαντηράκη, επέλεξε να μιλήσει και στις δυο γλώσσες, τονίζοντας ότι «τα 100 χρόνια της Αδελφότητας των Ιθακησίων και η επέτειος των 75 χρόνων της Μάχης της Κρήτης» δείχνουν, μεταξύ άλλων, τους άρρηκτους δεσμούς των δυο χωρών.»

Τέλος, ο Επίσκοπος Δέρβης, κ. Ιεζεκιήλ, μίλησε ελληνικά και στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα να διατηρήσουμε τη γλώσσα μας.

Η εκστρατεία της ομώνυμης οργάνωσης, που ξεκίνησε το 2015 και αμέσως αγκαλιάστηκε από ελληνόφωνους και τους ελληνικούς οργανισμούς της Βικτώριας (και όχι μόνο), συνεχίζεται και φέτος.

«H εκμάθηση δεύτερης γλώσσας ενισχύει την ικανότητά μας να ομιλούμε σωστότερα την μητρική μας,» αναφέρει ο επικεφαλής της εκστρατείας, Μάικ Ζαφειρόπουλος. «Oι Αυστραλοί πιστεύουν ότι η ελληνική είναι ξένη γλώσσα, αλλά σε καθημερινή βάση την ομιλούν και την γράφουν χωρίς να το γνωρίζουν,» λέει ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Τα ελληνικά είναι μια πολύ δομημένη γλώσσα: η εκμάθηση της γλώσσας ενισχύει την ικανότητα του εγκεφάλου να παρατηρεί τις λεπτομέρειες, να αναγνωρίζει τις διαφορές και να εξάγει συμπεράσματα. Καθώς μελετάτε η ετυμολογία μιας ελληνικής λέξης, αναπτύσσεται η δύναμη του νου.

Πάντως, ο Μάικ Ζαφειρόπουλος δήλωσε ανήσυχος για την πορεία της ελληνικής γλώσσας στους κόλπους της ελληνικής κοινότητας στην Αυστραλία, αφού, όπως επισημαίνει, κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι άνθρωποι την ομιλούν και την γράφουν. «Οι παροικιακές οργανώσεις έχουν επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν τα κτίρια και τις περιουσίες στις συνεδριάσεις τους και αγνόησαν να αναζητήσουν τρόπους για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει αναπτυχθεί ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο στα σχολεία, για να διασφαλιστεί η γλώσσα σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί κύρια προτεραιότητα της παροικίας,» τονίζει.

Επίσης, η σταδιακή αντικατάσταση της πρώτης γενιάς των Ελλήνων στις ηγετικές θέσεις των παροικιακών οργανισμών με νεότερες γενιές επιδεινώνει τη διατήρηση της γλώσσας μας, αφού η νεολαία προτιμά δικαιολογημένα να επικοινωνεί στα Αγγλικά.

Το πρόβλημα της γλώσσας όμως δεν είναι καθαρά… ομογενειακό, σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, που αναφέρει ότι οι αγγλικές λέξεις που χρησιμοποιούνται από τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα είναι περισσότερες από ό,τι εκείνες που χρησιμοποιούνται στα ομογενειακά μέσα. και μάλιστα μέσα σε ένα αγγλόφωνο περιβάλλον.

Στην εκστρατεία, κάθε μέρα υπάρχει ένα διαφορετικό θέμα το οποίο θα συζητιέται και θα αναλύεται (στα ελληνικά) από γονείς, παππούδες,  γιαγιάδες, δασκάλους και μαθητές.

Τα θέματα ποικίλουν από πιο απλά, όπως το αλφάβητο, ο χορός, το μαγείρεμα, μέχρι τις Επιστήμες, την Ιστορία και την Φιλοσοφία.

Ο πολιτειακός υπουργός Πολυπολιτισμού, Robin Scott, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Andrews διαθέτει 20.000 δολάρια για την εκστρατεία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για διαλέξεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς και προβολή της εκστρατείας.

Σύμφωνα με τον κ. Scott, η ελληνική παραμένει η δεύτερη δημοφιλέστερη γλώσσα στη Βικτώρια. Κατά την απογραφή του 2011, περίπου 117.000 άτομα δήλωσαν ότι μιλούν ελληνικά στο σπίτι τους, στην Πολιτεία αυτή.

Από τα επίσημα στοιχεία, εκτιμάται ότι οι μαθητές που σπουδάζουν ελληνικά στη Βικτώρια σε δημόσια σχολεία, παροικιακά, ημερήσια δίγλωσσα, κοινοτικά απογευματινά, Σαββατιανά και ιδιωτικά ξεπερνούν τις 10.000.

Πηγή: driveandtravel.gr

Print
1403

Global Hellenism Events

«Νοέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω