en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025

Ενημέρωση

Οι Εύζωνες έρχονται σε Αδελαΐδα και Σίδνεϊ
Βουλή των Ελλήνων / Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017 / Categories: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά

Οι Εύζωνες έρχονται σε Αδελαΐδα και Σίδνεϊ

 

Θα είναι σίγουρα μια ιδιαίτερη χρονιά για τον ελληνισμό της Αυστραλίας και, ειδικότερα, για τους ομογενείς της Αδελαΐδας και του Σίδνεϊ, το μήνα Απρίλιο, οπότε και αναμένεται να έρθουν στην Αυστραλία και να παρελάσουν εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς της Ελλάδας, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ελληνικών Σπουδών (The Foundation for Hellenic Studies), το οποίο εδρεύει στην Αδελαΐδα.

«Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, οι εύζωνες θα παρελάσουν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την επέτειο ANZAC Day, ενώ πρόκειται να συμμετέχουν και στον καθιερωμένο εορτασμό για την επέτειο της Mάχης της Κρήτης, αλλά και του ορθόδοξου Πάσχα» λέει στο «Νέο Κόσμο» ο διαχειριστής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Foundation for Hellenic Studies Χάρης Πατσούρης, ο οποίος συνεργάζεται με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Σίδνεϊ κ. Θανάση Μπαλαγιάννη.

Η αποστολή που θα αποτελείται από εννέα εύζωνες, θα παραβρεθεί στην Αυστραλία μετά από ειδική άδεια που παραχώρησε το ελληνικό κράτος για να αποτίσει φόρο τιμής στους στρατιώτες των ANZACs που πολέμησαν στην Ελλάδα κατά του ναζισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Σύμφωνα με ιστορικές πηγές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 8.900 Αυστραλοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν στην Ελλάδα ενώ 646 έχουν ταφεί εκεί. Ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι πολυάριθμοι πολίτες της Αυστραλίας συνδέονται, κατά κάποιο τρόπο, με την Μάχη της Κρήτης είτε ως απόγονοι Αυστραλών στρατιωτών που πολέμησαν στο νησί είτε γιατί έχουν με κάποιο τρόπο επηρεαστεί από το γεγονός» εξηγεί ο νομικός κ. Πατσούρης.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν απειλούσε άμεσα την εδαφική ακεραιότητα της Αυστραλίας, η τότε κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε, ως μέλος της βρετανικής Κοινοπολιτείας και λόγω συνταγματικής της υποχρέωσης απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία, να λάβει μέρος στον πόλεμο. Στην Καλλίπολη ήταν η πρώτη φορά που η νεοσύστατη Αυστραλιανή Αυτοκρατορική Δύναμη, όπως ονομάστηκε η στρατιωτική δύναμη των Αυστραλών που στάλθηκε στην Ευρώπη, πήρε μέρος σε πολεμικές αναμετρήσεις.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ελπίζοντας ότι η κατάληψη των Δαρδανελίων θα είχε ως αποτέλεσμα τη διεκδίκηση της Κωνσταντινούπολης, έδωσε την άδεια στη Μεγάλη Βρετανία να χρησιμοποιήσει τη Λήμνο ως ναυτική βάση.

Έτσι, στις 4 Μαρτίου 1915 οι πρώτοι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες από τις ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps) πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους σε ελληνική γη.

Οι Αυστραλονεοζηλανδοί ξεκίνησαν από την ελληνική γη το απόγευμα της 24ης Απριλίου για να επιτεθούν στην Καλλίπολη και να αποκτήσουν τον έλεγχο των Στενών από τους Τούρκους.

Οι επιχειρήσεις, που κράτησαν έως τον Ιανουαρίου του 1916, στέφθηκαν από παταγώδη αποτυχία. Κάπου 2.000 Αυστραλοί βρήκαν τραγικό θάνατο εκείνο το πρωινό της 25ης Απριλίου 1915, αφού οι Τούρκοι, που ανήκαν στο αντίπαλο στρατόπεδο των «Κεντρικών Δυνάμεων», τους περίμεναν κρυμμένοι στις ακτές της Καλλίπολης και τους αποδεκάτισαν. Τους επόμενους μήνες άλλοι 11.000 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες άφηναν την τελευταία τους πνοή στα μέρη εκείνα.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, στην απόβαση της Καλλίπολης πήραν μέρος και 12 Ελληνοαυστραλοί: ο δεκανέας Τζακ Μαρκ, ο υποδεκανέας Τζον Ζαβιτσάνος και οι στρατιώτες Πέρσυ Κουκουσάκης, Κώστας Αρώνης, Γιώργος Κρίτον, Ρόμπερτ Κρόκος, Άθα Χάλκας, Λεωνίδας Μανούσου, Γιώργος Πάπας, Πίτερ Ράντος, Ρόι Ραλφ και Αναστάσιος Ρεμπέα. Ο μόνος άτυχος υπήρξε ο 24χρονος μάγειρας Πίτερ Ράντος, που έπεσε στο πεδίο της μάχης.

*Αδελαΐδα από 12 έως 23 Απριλίου 2017, με μία (1) Διμοιρία Ευζώνων αποτελούμενη από εννέα (9) Εύζωνες και δύο (2) Αξιωματικούς συνοδούς.

*Σίδνεϊ από 23 Απριλίου έως 2 Μαΐου 2017, με την ίδια σύνθεση Ευζώνων και Αξιωματικών ως ανωτέρω. Γίνονται συζητήσεις για να επισκεφθούν το ελληνικό κολέγιο του Αγίου Γεωργίου στο Θέμπαρτον και να συνομιλήσουν με τους μαθητές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ανταπόκριση των Ελλήνων της Αυστραλίας είναι συγκινητική καθώς από την ώρα που ανακοινώθηκε η επίσκεψη της προεδρικής φρουράς τα μηνύματα προς το Ίδρυμα Ελληνικών Σπουδών διαδέχονται το ένα το άλλο ενώ πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν από τους υπεύθυνους να παραβρεθούν οι εύζωνες σε όσο το δυνατόν περισσότερες πολιτείες για να έχουν την ευκαιρία όλοι οι συμπάροικοι αλλά και οι Αυστραλοί φιλέλληνες να τους καμαρώσουν με τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Πηγή: neoskosmos.com

Print
1901

Global Hellenism Events

«Ιανουάριος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αναζήτηση

© 2025 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Privacy Statement
Επιστροφή πάνω